Olimpija 2016
Začelo se bo ob 19.15 po lokalnem času, ko bo zazvenela brazilska himna z uvodno kitico: Na mirnih bregovih Ipirange / je odmeval krik junaškega ljudstva / in v slepečih bliskih je ta trenutek na nebu zažarelo sonce svobode naše domovine! Orkestralno himno je 1822 uglasbil romantični skladatelj Fracisco Manuel da Silva. Po padcu portugalske nadvlade 1822 do konca brazilskega cesarstva 1889 pesem ni imela statusa himne. Leta 1909 je Osorío Duque Estrada napisal vznesene verze in 1922 je skladba postala »Himno nacional del Brasil«. Če bomo v noči s petka na soboto bedeli, ne bomo za prazno mizo. Kar bo prvo priromalo nanjo, bo brazilski kofetek, za katerega sem našla recept, a sem prepričana, da jih je še mnogo. Brazilska solata pa potrpežljivo počaka do naslednjega kosila.
Piščančja solata – salpicao de galinha
Za 4–6 oseb potrebujemo: 500 g kuhanih piščančjih prsi, 3 žlice limetinega soka, četrt skodelice oljčnega olja, 6 zrn črnega popra, 3 vejice peteršilja, 2 zeleni jabolki, 1 zeleno papriko, pol skodelice kuhanega graha, pol skodelice kuhane koruze, 2 korenčka, 2 mladi čebuli, 1 stebelno zeleno, pol skodelice rozin, limonin sok, 1 skodelico majoneze (oziroma kolikor jo je treba po lastni presoji), 100 g krompirja, olive, sol in poper po okusu, olje za cvrtje, nastrižen drobnjak ali listi glavnate solate.
V lonec damo piščančje prsi brez kože in zalijemo z vodo, da je meso dobro pokrito. Dodamo limetin sok, oljčno olje, nekaj vejic peteršilja in zrna črnega popra. Počakamo, da zavre, nato meso na majhnem ognju skuhamo do mehkega in pustimo, da se v zavretku tudi ohladi. Ohlajeno meso raztrgamo z vilicami in ga damo v skledo. Rozine navlažimo z limoninim sokom.
Jabolki zrežemo na režnje in potem na drobne koščke, enako narežemo na tenke krogce papriko in stebelno zeleno, mlado čebulo na kockice in zelenje na trakce ter dodamo mesu. Pridamo še nastrgan korenček, koruzo in grah ter previdno vmešamo majonezo in rozine. Solimo in popramo po okusu. Preden postrežemo, ocvremo še krompirjevo slamo. Olupljen krompir narežemo na zelo tenke paličke, ga nekaj časa pustimo v mrzli vodi, odcedimo, osušimo in ocvremo v vročem olju.
Solato damo na servirni krožnik, posujemo z drobno nastriženim drobnjakom ali na trakce zrezano listnato solato.
Rio kofetek – cafezinho
Za 4 osebe potrebujemo: 4 pičle skodelice vode, 4 žličke trsnega sladkorja (Brazilci pijejo zelo sladko kavo), 4 zvrhane žličke močne brazilske kave, kavno ročko, bombažno kuhinjsko krpo, v skrajnem primeru filter.
V lonec damo vodo in trsni sladkor ter posodo postavimo na ogenj. Voda ne sme zavreti, drugače bo kava grenila. Nato vsujemo kavo v vodo, dobro premešamo, in kavo skozi ne predebelo bombažno krpo ali tetra plenico precedimo v kavnik. Mleko ali smetano ponudimo posebej.
Pa dober tek!