Simon Šemrov in njegov oče Dušan še že vrsto let ukvarjata s predelavo divjačinskega mesa.

Največ predela jelenovega mesa

Simon Šemrov z Jezerskega, dvajset let tudi član Lovske družine Jezersko, ima že več kot pol leta mesnico za predelavo divjačinskega mesa v suhomesnate izdelke.

Jezersko – Na Jezerskem, kjer ima lovstvo veliko tradicijo in ugled, od decembra lani obratuje mesnica, v kateri predelujejo divjačinsko meso in ga prodajajo v obliki suhomesnatih izdelkov. Kot samostojni podjetnik jo je odprl dolgoletni član Lovske družine (LD) Jezersko Simon Šemrov, po poklicu živilski tehnik. »Z očetom Dušanom, zdajšnjim starešino LD Jezersko, se že dolgo ukvarjava s predelavo divjačinskega mesa, ker pa sem želel, da dejavnost razširimo in ne predelujemo samo za lovske prijatelje, sem registriral s. p. To mi je omogočilo, da se resneje posvetim ponudbi divjačinskih suhomesnatih izdelkov, morda z njimi prodrem tudi na kmečke turizme. Dva že oskrbujemo,« je razložil.

Meso uplenjene divjadi odkupuje v lokalnem okolju, veliko večino od LD Jezersko, nekaj pa tudi od okoliških lovskih družin. »Odkupujemo v glavnem jelenjad, najraje cele trupe, saj imam tako najboljšo kontrolo, kakšno je meso, predvsem glede mikrobiološke kakovosti. Vse meso predelamo, večinoma ročno, največ ga predelamo v salame in klobase. Dimljenje poteka klasično, na bukovem žaganju,« je razložil Simon Šemrov. Največ strank ima še vedno med lovci, krog kupcev pa bi rad še razširil na stranke izven lovskih krogov.

Nekdanji starešina LD Jezersko Franc Ekar ob tem poudarja, da je pri predelavi divjačinskega mesa potreben skrben izbor divjačinskega mesa, saj mora biti divjad uplenjena izven obdobja parjenja, in če je le mogoče, v času polne lune. »Na podlagi odločbe ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se mora v Sloveniji povprečno iz narave odvzeti več kot 75 tisoč visoke divjadi. Od tega je jelenjadi skoraj 10 tisoč, veprov 8 tisoč, gamsov 2500, srnjadi 40 tisoč, medvedov 70. Tako predpisan in izvajan lov s strani naravovarstvenih institucij in strokovnjakov je največje zagotovilo, da se ohranja in varuje populacije prostoživeče divjadi,« je še razložil Ekar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 31. avgust 2009 / 07:00

Vlada ostaja enostranska

Tudi skupščina družbe Elektro Gorenjska je pokazala, da vlada ne odstopa od zamišljene reorganizacije elektrodistribucijskih podjetij. V sindikatih še naprej napovedujejo splošno stavko.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / četrtek, 16. avgust 2018 / 12:50

Šeširjeve nepremičnine prodane

Tretji poskus prodaje nepremičnin škofjeloške tovarne klobukov Šešir v stečaju je uspel. Nepremičnine na Spodnjem trgu so julija prodali.

Jezersko / četrtek, 16. avgust 2018 / 12:49

Bog daj gosto trav'co rast', sv. Neža pa naj nam pomaga jarce past'

Pred šestdesetimi leti, ko so na Jezerskem prvič organizirali etnografsko prireditev Ovčarski bal, je bilo planšarstvo v njihovi dolini v zadnjih zdihljajih, kmalu je docela zamrlo, zato se domačinom...

Kranj / četrtek, 16. avgust 2018 / 12:48

Prevzem novega vozila

V soboto so v Prostovoljnem gasilskem društvu Podblica slavnostno prevzeli novo gasilsko vozilo za prevoz gasilcev.

Rekreacija / četrtek, 16. avgust 2018 / 12:48

S kajakom odkrival lepote Lofotov

Marjan Pevec je zadnjih deset let navdušen nad kajakom in z njim je preveslal že skoraj cel Jadran, letos pa se je podal na sever Evrope, na Norveško, kjer je veslal po Lofotih.

Razvedrilo / četrtek, 16. avgust 2018 / 12:48

Prvi festival vin na Bledu

Na slavni blejski oziroma Jezerski promenadi ste ves konec tedna lahko okušali različna vina iz različnih slovenskih vinorodnih okolišev. Kovnica zgodb je organizirala prvi Blejski vinski festival.