Simon Šemrov in njegov oče Dušan še že vrsto let ukvarjata s predelavo divjačinskega mesa.

Največ predela jelenovega mesa

Simon Šemrov z Jezerskega, dvajset let tudi član Lovske družine Jezersko, ima že več kot pol leta mesnico za predelavo divjačinskega mesa v suhomesnate izdelke.

Jezersko – Na Jezerskem, kjer ima lovstvo veliko tradicijo in ugled, od decembra lani obratuje mesnica, v kateri predelujejo divjačinsko meso in ga prodajajo v obliki suhomesnatih izdelkov. Kot samostojni podjetnik jo je odprl dolgoletni član Lovske družine (LD) Jezersko Simon Šemrov, po poklicu živilski tehnik. »Z očetom Dušanom, zdajšnjim starešino LD Jezersko, se že dolgo ukvarjava s predelavo divjačinskega mesa, ker pa sem želel, da dejavnost razširimo in ne predelujemo samo za lovske prijatelje, sem registriral s. p. To mi je omogočilo, da se resneje posvetim ponudbi divjačinskih suhomesnatih izdelkov, morda z njimi prodrem tudi na kmečke turizme. Dva že oskrbujemo,« je razložil.

Meso uplenjene divjadi odkupuje v lokalnem okolju, veliko večino od LD Jezersko, nekaj pa tudi od okoliških lovskih družin. »Odkupujemo v glavnem jelenjad, najraje cele trupe, saj imam tako najboljšo kontrolo, kakšno je meso, predvsem glede mikrobiološke kakovosti. Vse meso predelamo, večinoma ročno, največ ga predelamo v salame in klobase. Dimljenje poteka klasično, na bukovem žaganju,« je razložil Simon Šemrov. Največ strank ima še vedno med lovci, krog kupcev pa bi rad še razširil na stranke izven lovskih krogov.

Nekdanji starešina LD Jezersko Franc Ekar ob tem poudarja, da je pri predelavi divjačinskega mesa potreben skrben izbor divjačinskega mesa, saj mora biti divjad uplenjena izven obdobja parjenja, in če je le mogoče, v času polne lune. »Na podlagi odločbe ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se mora v Sloveniji povprečno iz narave odvzeti več kot 75 tisoč visoke divjadi. Od tega je jelenjadi skoraj 10 tisoč, veprov 8 tisoč, gamsov 2500, srnjadi 40 tisoč, medvedov 70. Tako predpisan in izvajan lov s strani naravovarstvenih institucij in strokovnjakov je največje zagotovilo, da se ohranja in varuje populacije prostoživeče divjadi,« je še razložil Ekar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 26. julij 2011 / 07:00

Zgoraj brez na hitro

Volkswagnovi okrepitvi, novi Golf cabriolet in prenovljeni Tiguan.

Objavljeno na isti dan


Tržič / torek, 18. junij 2024 / 21:19

Visoki jubilej kriških gasilcev

Prostovoljno gasilsko društvo Križe je zaznamovalo stoletnico delovanja. Častitljiv jubilej so počastili s slavnostno parado, ki se je je udeležil tudi minister za obrambo Marjan Šarec.

Kronika / torek, 18. junij 2024 / 21:17

Prevrnil se je s traktorjem

Moravče – V soboto okoli 16.30 se je na območju Moravč smrtno ponesrečil 74-letni voznik traktorja. Po podatkih policije je vozil traktor po travnati poti in zapeljal čez rob na brežino, kjer se je...

Razvedrilo / torek, 18. junij 2024 / 21:16

Dokumentarni film o ljudskem godcu iz Besnice

Letos junija mineva 25 let, odkar je za vedno utihnila harmonika ljudskega godca Franca Fabijana iz Besnice. Več kot šestdeset let je ustvarjal na področju glasbe in folklore ter se udejstvoval v b...

Kultura / torek, 18. junij 2024 / 17:49

Nagrajen Veselkov Jockl

Ansambel Prešernovega gledališča se je z 59. Borštnikovega srečanja vrnil z dvema festivalskima nagradama. Borštnikovo nagrado za igro je prejel Borut Veselko, nagrado nepogrešljivi za življenjsko del...

Kranj / torek, 18. junij 2024 / 17:49

Kranjski bazen že odprt

Kranj – Letno kopališče v Kranju se je uradno odprlo že 10. junija, a do 21. junija med tednom obratuje le od 14. do 22. ure, ker so dopoldnevi rezervirani za treninge vaterpolske reprezentance Hrv...