Simon Šemrov in njegov oče Dušan še že vrsto let ukvarjata s predelavo divjačinskega mesa.

Največ predela jelenovega mesa

Simon Šemrov z Jezerskega, dvajset let tudi član Lovske družine Jezersko, ima že več kot pol leta mesnico za predelavo divjačinskega mesa v suhomesnate izdelke.

Jezersko – Na Jezerskem, kjer ima lovstvo veliko tradicijo in ugled, od decembra lani obratuje mesnica, v kateri predelujejo divjačinsko meso in ga prodajajo v obliki suhomesnatih izdelkov. Kot samostojni podjetnik jo je odprl dolgoletni član Lovske družine (LD) Jezersko Simon Šemrov, po poklicu živilski tehnik. »Z očetom Dušanom, zdajšnjim starešino LD Jezersko, se že dolgo ukvarjava s predelavo divjačinskega mesa, ker pa sem želel, da dejavnost razširimo in ne predelujemo samo za lovske prijatelje, sem registriral s. p. To mi je omogočilo, da se resneje posvetim ponudbi divjačinskih suhomesnatih izdelkov, morda z njimi prodrem tudi na kmečke turizme. Dva že oskrbujemo,« je razložil.

Meso uplenjene divjadi odkupuje v lokalnem okolju, veliko večino od LD Jezersko, nekaj pa tudi od okoliških lovskih družin. »Odkupujemo v glavnem jelenjad, najraje cele trupe, saj imam tako najboljšo kontrolo, kakšno je meso, predvsem glede mikrobiološke kakovosti. Vse meso predelamo, večinoma ročno, največ ga predelamo v salame in klobase. Dimljenje poteka klasično, na bukovem žaganju,« je razložil Simon Šemrov. Največ strank ima še vedno med lovci, krog kupcev pa bi rad še razširil na stranke izven lovskih krogov.

Nekdanji starešina LD Jezersko Franc Ekar ob tem poudarja, da je pri predelavi divjačinskega mesa potreben skrben izbor divjačinskega mesa, saj mora biti divjad uplenjena izven obdobja parjenja, in če je le mogoče, v času polne lune. »Na podlagi odločbe ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano se mora v Sloveniji povprečno iz narave odvzeti več kot 75 tisoč visoke divjadi. Od tega je jelenjadi skoraj 10 tisoč, veprov 8 tisoč, gamsov 2500, srnjadi 40 tisoč, medvedov 70. Tako predpisan in izvajan lov s strani naravovarstvenih institucij in strokovnjakov je največje zagotovilo, da se ohranja in varuje populacije prostoživeče divjadi,« je še razložil Ekar.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / ponedeljek, 16. maj 2011 / 07:00

Kozolci namesto mlekarne

O gradnji nove stanovanjske soseske, ki naj bi po zunanjem videzu spominjala na kozolce, kot je videti iz zapisov in objavljenih slikah v Gorenjske glasu. V to, kako so si načrtovalci zamislili g...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / četrtek, 14. junij 2018 / 20:16

Promet na Veliko planino bodo omejili

Veliko planino ob poletnih koncih tedna obišče tudi po pet tisoč obiskovalcev na dan, zaradi česar so preobremenjeni tako nihalka kot dostopna cesta in vsa parkirišča. Občina Kamnik bo zato cesto do R...

Kronika / četrtek, 14. junij 2018 / 20:15

Sjekloča in Bunc nista goljufa

Na kranjskem okrožnem sodišču se je z oprostilno sodbo končalo sojenje Rajku Sjekloči in Matjažu Buncu zaradi domnevne goljufije pri načrtovanju medicinskega centra v Šmartnem pri Cerkljah.

Razvedrilo / četrtek, 14. junij 2018 / 20:14

Plesni večer nad Kranjem

Območna obrtno-podjetniška zbornica (OOZ) Kranj je ob petdesetletnici poslovanja povabila na ples s podelitvijo priznanj za okrogle jubileje. Plesni večer je bil v Hotelu Bellevue na Šmarjetni Gori na...

Šport / četrtek, 14. junij 2018 / 20:11

Rekordno število atletov

Atletski klub Triglav je pripravil že 24. mednarodni atletski miting, udeležilo pa se ga je več kot devetsto mladih atletov in atletinj.

Razvedrilo / četrtek, 14. junij 2018 / 20:10

Polanc na Seuška rine

Hozentregarji so s pesmijo Moja dohtarca zmagovalci letošnjega 18. Večera slovenskih viž v narečju, Ansambel dveh dolin pa je kot zmagovalec občinstva prejel priljubljenega vandrovčka.