Loški muzej je spregledani biser

Direktorica Saša Nabergoj je škofjeloškim občinskim svetnikom predstavila strateški načrt Loškega muzeja do leta 2020. Severno pročelje kliče po obnovi.

Škofja Loka – V Loškem muzeju se dogajajo izjemne stvari, a za to malokdo ve, kar želijo v prihodnje spremeniti in odkriti ta spregledani biser, je dejala direktorica Loškega muzeja Saša Nabergoj, ko je na seji občinskega sveta predstavila strateški načrt muzeja od 2016 do 2020. Eden od strateških ciljev je tudi povečati dostopnosti muzejskih zbirk javnosti.

Te nameravajo v prihodnje tudi modernizirati in digitalizirati, jih razširiti in vzpostaviti nekatere nove, med njimi denimo športno, pasijonsko, Šubičevo, industrijsko dediščino. Pozornost bodo namenili tudi pedagoškim programom. Že sedaj muzej obišče veliko ljudi in je v slovenskem merilu med bolje obiskanimi, v prihodnje pa nameravajo število obiskovalcev še povečati. Ob obnovi stavbe nameravajo poskrbeti za gibalno ovirane in že mesecu dni bo za dostop invalidov odprta rampa. V načrtih imajo tudi odprtje muzejske trgovine, tudi virtualne, razmišljajo o muzejski kavarni, okrepili bi tudi dejavnosti na prostem, kar se je kot dobro izkazalo ob muzikalu Cvetje v jeseni in ob nedavnem Historialu. Programi so ukrojeni po lokalnih potrebah, a s svojimi mednarodno relevantnimi temami tudi globalno naravnani, je dejala direktorica Nabergojeva, ki je na tem mestu leto dni. Ob predstavitvi strateškega programa do leta 2020 pa ni mogla mimo potrebe po obnovi. Po njej najbolj kliče severno pročelje, obnoviti bi kazalo tudi podstreho, depoje, stolp. Ob tem je župan Miha Ješe dejal, da bodo letos pripravili projekte za obnovo, izvedba pa bo odvisna od tega, ali jim bo uspelo pridobiti kakšna sredstva. Tudi direktorica Nabergojeva poudarja potrebo po pridobivanju drugih virov, zlasti na evropskih razpisih.

Občinski svetniki so podprli strateški načrt muzeja, navrgli pa tudi nekaj predlogov, denimo o vzpostavitvi zbirke o znanih Ločanih ali dopolnitvi zbirke o novejši zgodovini z dogajanjem po 9. maju 1945.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / ponedeljek, 21. maj 2012 / 07:00

Tri Norvežanke in Korošica

Na Srednji šoli Biotehniškega centra Naklo dajejo mednarodni izmenjavi dijakov posebno pozornost. Sodelujejo tudi z daljno Norveško.

Objavljeno na isti dan


Šport / ponedeljek, 13. januar 2014 / 00:50

Na Kulmu zadonela Zdravljica

Po sobotnem drugem mestu je smučarski skakalec Peter Prevc iz Dolenje vasi v nedeljo na tekmi na Kulmu zmagal in osvojil tudi mali kristalni globus v skupnem seštevku poletov.

Šport / nedelja, 12. januar 2014 / 21:13

Košir drugi, Marguč četrti v Bad Gasteinu

Bad Gastein - Slovenska deskarja Žan Košir in Rok Marguč sta se izkazala na tekmi svetovnega pokala v paralelnem slalomu v Bad Gasteinu. Košir, ki je bil najboljši v kvalifikacijah, je na koncu zas...

Šport / nedelja, 12. januar 2014 / 21:07

Jakov Fak drugi v Ruhpoldingu

Ruhpolding - Slovenski biatlonec Jakov Fak je osvojil drugo mesto na današnji zasledovalni preizkušnji na 12,5 km za svetovni pokal v nemškem Ruhpoldingu. Fak je za prvouvrščenim Norvežanom Emilom...

Razvedrilo / nedelja, 12. januar 2014 / 07:00

Od dežja v Bohinju do princa v Nikogaršnji hčeri

Klemen Torkar je že kot otrok rad nastopal. Pel, pripovedoval pravljice domačim in vsem, ki so ga hoteli poslušati. Zametki nastopanja so bili tako prisotni že od otroštva, najbolj pa ga je zanimalo p...

Humor / nedelja, 12. januar 2014 / 07:00

Gašpar ga nese največ

Objavljamo ekskluzivni magnetogram dogodka v noči s ponedeljka na torek, ko je policija ustavila vozilo, ki ga je vozil vinjeni predsednik uprave Luke Koper Gašpar Gašpar Mišič.