Bučkina pica

Sezona zelenjave na domačih vrtovih je eden izmed razlogov, zakaj čakamo na poletje celo leto. Za začetek nas razveselijo bučke. Ker te rastejo zelo hitro in na gosto, nikar ne čakajmo, da postanejo velike, saj so mlade bučke še brez izrazitih pečk in nam jih ni treba lupiti. Z lupino namreč poleg okusa odstranimo tudi številne blagodejne lastnosti. Bučkina pica bo zadovoljila tudi tiste želodce, ki bučk še povohati nočejo, kaj šele, da bi jih uživali.

Za pripravo bučkine pice potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 2 žlici olja, 2 dl vode, 1 dl mleka, 1 žlico olja za pekač; za nadev: 0,5 kg bučk, 4 žlice paradižnikovih pelatov ali paradižnikove omake, 1 žlico olja, 1 šopek drobnjaka, 2 ščepca soli, 1 pest naribanega sira, baziliko in origano.

Priprava testa: V skodelico nadrobimo kvas, pomešamo s sladkorjem in eno žličko moke. Prelijejo z mlačnim mlekom ter pustimo vzhajati 10 minut. Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico, okrog jamice potresemo sol ter prilijemo olje. Na sredino jamice zlijemo vzhajan kvas. Prilijemo toplo vodo (ne prevročo). Iz vseh sestavin zamesimo čvrsto testo. Testo položimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut. Vzhajano testo pregnetemo ter ga razvlečemo po pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja.

Priprava nadeva: Medtem ko testo vzhaja, si pripravimo bučke za nadev. Če so te starejše in imajo trši olupek, jih olupimo (mlade pustimo z olupkom). Bučke operemo ter jih narežemo na tanke rezine ali jih naribamo. V ponvi segrejemo dve žlici olja, na katerem prepražimo pripravljene bučke. Posolimo in pražimo toliko časa, da izhlapi odvečna voda (približno 10 minut).

Sestavljanje pice: Po razvlečenem testu premažemo paradižnikovo omako. Na to razporedimo bučke, potresemo z narezanim drobnjakom in naribanim sirom. Nazadnje po okusu začinimo z baziliko in origanom. Pico pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Pod bučkin nadev lahko razporedimo tudi šunko ali drugo salamo. V tem primeru moramo še posebej paziti, da bučk ne posolimo preveč, saj dovolj soli spustita salama in sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Pisma bralcev / četrtek, 17. maj 2007 / 07:00

Nekateri imajo Planino za javno smetišče

Po celodopoldanski čistilni akciji za čisti Kranj po prihodu domov doživim takole svinjarijo skoraj na lastnem pragu, na Planini II, v KS Bratov Smuk, kamor nevestni občani kar povprek poleg ko...

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 2. julij 2014 / 21:14

V južni steni Planjave umrl alpinist

Kamnik - Med plezanjem v južni steni Planjave v Kamniško Savinjskih Alpah je danes umrl alpinist. Po podatkih Uprave RS za zaščito in reševanje je alpinistu spodrsnilo, nato pa je omahnil...

Bled / sreda, 2. julij 2014 / 12:46

Novo turistično središče na Bledu

Bled - Regijsko turistično in naravovarstveno središče Triglavska roža. V sodobnem info središču so za obiskovalce na 700 kvadratnih metrih uredili skupen informacijski pult Turizma Bled,...

Razvedrilo / sreda, 2. julij 2014 / 11:31

Simpatičen v jerharicah in barman v najljubši družbi

Na enem zadnjih nastopov Alpskega kvinteta na Gorenjskem smo njihovo simpatično pevko Anito Zore v zaodrju ujeli v fotografski objektiv v družbi njenega najljubšega moškega; zanimivo dogajanje ob B...

Jezersko / sreda, 2. julij 2014 / 11:28

Jezerjanke razstavljajo ročna dela

Na Jezerskem bosta do konca turistične sezone v preddverju turistično informativnega centra v Korotanu dve zanimivi razstavi.

Rekreacija / sreda, 2. julij 2014 / 11:27

Vsako leto več oviratloncev

Na sobotnem oviratlonu na Pokljuki se je z deset kilometrov dolgo progo z dvajsetimi ovirami spopadlo kar 2608 oviratloncev in oviratlonk, ki so navdušili s svojo vztrajnostjo, pogumom, dobro voljo in...