Bučkina pica

Sezona zelenjave na domačih vrtovih je eden izmed razlogov, zakaj čakamo na poletje celo leto. Za začetek nas razveselijo bučke. Ker te rastejo zelo hitro in na gosto, nikar ne čakajmo, da postanejo velike, saj so mlade bučke še brez izrazitih pečk in nam jih ni treba lupiti. Z lupino namreč poleg okusa odstranimo tudi številne blagodejne lastnosti. Bučkina pica bo zadovoljila tudi tiste želodce, ki bučk še povohati nočejo, kaj šele, da bi jih uživali.

Za pripravo bučkine pice potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 2 žlici olja, 2 dl vode, 1 dl mleka, 1 žlico olja za pekač; za nadev: 0,5 kg bučk, 4 žlice paradižnikovih pelatov ali paradižnikove omake, 1 žlico olja, 1 šopek drobnjaka, 2 ščepca soli, 1 pest naribanega sira, baziliko in origano.

Priprava testa: V skodelico nadrobimo kvas, pomešamo s sladkorjem in eno žličko moke. Prelijejo z mlačnim mlekom ter pustimo vzhajati 10 minut. Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico, okrog jamice potresemo sol ter prilijemo olje. Na sredino jamice zlijemo vzhajan kvas. Prilijemo toplo vodo (ne prevročo). Iz vseh sestavin zamesimo čvrsto testo. Testo položimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut. Vzhajano testo pregnetemo ter ga razvlečemo po pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja.

Priprava nadeva: Medtem ko testo vzhaja, si pripravimo bučke za nadev. Če so te starejše in imajo trši olupek, jih olupimo (mlade pustimo z olupkom). Bučke operemo ter jih narežemo na tanke rezine ali jih naribamo. V ponvi segrejemo dve žlici olja, na katerem prepražimo pripravljene bučke. Posolimo in pražimo toliko časa, da izhlapi odvečna voda (približno 10 minut).

Sestavljanje pice: Po razvlečenem testu premažemo paradižnikovo omako. Na to razporedimo bučke, potresemo z narezanim drobnjakom in naribanim sirom. Nazadnje po okusu začinimo z baziliko in origanom. Pico pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Pod bučkin nadev lahko razporedimo tudi šunko ali drugo salamo. V tem primeru moramo še posebej paziti, da bučk ne posolimo preveč, saj dovolj soli spustita salama in sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / četrtek, 20. julij 2017 / 23:31

Premagali so prvi »pukl«

Letošnji Pokal polanskih puklov se je v soboto začel z dirko na Stari vrh, na kateri je prvič slavil Dean Bratuš.

Objavljeno na isti dan


Jesenice / ponedeljek, 13. november 2017 / 22:13

Več prostora za učenje in druženje

Na Jesenicah so slavnostno predali namenu dvesto kvadratnih metrov novih prostorov za druženje z dvema učilnicama, javno dnevno sobo in kuhinjo v dodatnih prostorih večgeneracijskega centra.

Kamnik / ponedeljek, 13. november 2017 / 22:11

V športu najdejo samozavest

V Centru za izobraževanje, rehabilitacijo in usposabljanje Kamnik (Cirius) se zavedajo, kako pomemben vpliv ima šport na gibalno ovirano mladino. Pred dnevi so pripravili športni dan, na katerem je vs...

GG Plus / ponedeljek, 13. november 2017 / 22:11

Še pogrešali bomo tišino gora

Irena Mrak je doktorica znanosti s področja geografije. Je Fulbrightova štipendistka, vendar je to v Sloveniji prej ovira kot prednost, pove. Predava študentom, doma in v tujini predava tudi o zavarov...

Nasveti / ponedeljek, 13. november 2017 / 22:10

Pedikuro naj izvajajo le strokovnjaki

V razvitem svetu je medicinska nega nog zelo razvita in obisk pedikerja ne velja za luksuz, ampak za naložbo v zdravje. "Medicinska pedikura pomeni, da izvajamo pedikuro s kirurško sterilnimi instrume...

Avtomobilizem / ponedeljek, 13. november 2017 / 22:09

Razpis za varnejše železniške prehode

V lanskem letu se je po podatkih policije v železniškem prometu zgodilo sedemnajst nesreč.