Bučkina pica

Sezona zelenjave na domačih vrtovih je eden izmed razlogov, zakaj čakamo na poletje celo leto. Za začetek nas razveselijo bučke. Ker te rastejo zelo hitro in na gosto, nikar ne čakajmo, da postanejo velike, saj so mlade bučke še brez izrazitih pečk in nam jih ni treba lupiti. Z lupino namreč poleg okusa odstranimo tudi številne blagodejne lastnosti. Bučkina pica bo zadovoljila tudi tiste želodce, ki bučk še povohati nočejo, kaj šele, da bi jih uživali.

Za pripravo bučkine pice potrebujemo: za testo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 žličko sladkorja, 1 zravnano žličko soli, 2 žlici olja, 2 dl vode, 1 dl mleka, 1 žlico olja za pekač; za nadev: 0,5 kg bučk, 4 žlice paradižnikovih pelatov ali paradižnikove omake, 1 žlico olja, 1 šopek drobnjaka, 2 ščepca soli, 1 pest naribanega sira, baziliko in origano.

Priprava testa: V skodelico nadrobimo kvas, pomešamo s sladkorjem in eno žličko moke. Prelijejo z mlačnim mlekom ter pustimo vzhajati 10 minut. Moko presejemo v skledo, na sredini naredimo jamico, okrog jamice potresemo sol ter prilijemo olje. Na sredino jamice zlijemo vzhajan kvas. Prilijemo toplo vodo (ne prevročo). Iz vseh sestavin zamesimo čvrsto testo. Testo položimo v pomokano posodo, pokrijemo s čisto kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati 30 minut. Vzhajano testo pregnetemo ter ga razvlečemo po pekaču, ki smo ga prej premazali z žlico olja.

Priprava nadeva: Medtem ko testo vzhaja, si pripravimo bučke za nadev. Če so te starejše in imajo trši olupek, jih olupimo (mlade pustimo z olupkom). Bučke operemo ter jih narežemo na tanke rezine ali jih naribamo. V ponvi segrejemo dve žlici olja, na katerem prepražimo pripravljene bučke. Posolimo in pražimo toliko časa, da izhlapi odvečna voda (približno 10 minut).

Sestavljanje pice: Po razvlečenem testu premažemo paradižnikovo omako. Na to razporedimo bučke, potresemo z narezanim drobnjakom in naribanim sirom. Nazadnje po okusu začinimo z baziliko in origanom. Pico pečemo v pečici, ogreti na 200 °C, približno 20 minut.

Nasvet: Pod bučkin nadev lahko razporedimo tudi šunko ali drugo salamo. V tem primeru moramo še posebej paziti, da bučk ne posolimo preveč, saj dovolj soli spustita salama in sir.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 14. avgust 2015 / 10:45

Arbitra bo izbralo sodišče

Slovenija izbiro novega arbitra prepušča predsedniku arbitražnega sodišča, je včeraj popoldne odločila vlada. Za nemoteno delo arbitražnega sodišča se je zavzel tudi parlamentarni odbor za zunanjo pol...

Objavljeno na isti dan


Jesenice / petek, 3. avgust 2012 / 07:00

"Nori časi, ko se hoče brisati zgodovina"

Jesenice - »Žal smo prijadrali v nore čase, ko se hoče brisati zgodovina, ki nekomu ni všeč in bi bil sam rad edina slovenska zgodovina.« S temi besedami je sedanje razmere v drž...

Gospodarstvo / petek, 3. avgust 2012 / 07:00

Gorenjsko tekmovanje oračev

Lahovče - Društvo kmetijskih inženirjev in tehnikov (DKIT) Gorenjske in Kmetijsko gozdarski zavod Kranj bosta tudi letos pripravila gorenjsko tekmovanje v oranju. Tekmovanje bo v soboto, 1...

Gospodarstvo / petek, 3. avgust 2012 / 07:00

Četrta tekma koscev za Pokal Slovenije

Moravče - V Moravčah je bila v nedeljo četrta, predzadnja tekma v ročni košnji za Pokal Slovenije, na kateri je sodelovalo 38 koscev in kosic iz vse Slovenije. Od Gorenjcev je bi...

Kranjska Gora / petek, 3. avgust 2012 / 07:00

Praznik z Juretom Godlerjem in Tilnom Artačem

Kranjska Gora - V ponedeljek bo na Trgu na Gorici v Kranjski Gori osrednja slovesnost ob občinskem prazniku, 7. avgustu. Na prireditvi bo župan Jure Žerjav podelil občinska priznanja, v ku...

Kranj / petek, 3. avgust 2012 / 07:00

Upokojensko pismo ogorčenja

Sindikat upokojencev KS90 je v sredo na vlado naslovil pismo ogorčenja zaradi poglabljanja revščine upokojenih delavcev.