Zaidejo zlasti neizkušeni planinci

Zadnje tri primere, ko so v bohinjskih gorah na brezpotje zašli tuji planinci, lahko pripišemo njihovi gorniški neizkušenosti.

Bohinj – Bohinjski gorski reševalci so morali ta mesec že trikrat posredovati, ker so se tuji planinci izgubili v gorah na območju Bohinja. Minuli teden smo že poročali, da se je prejšnji torek pri vzponu z Voj proti Vodnikovemu domu na Velem polju smrtno ponesrečil danski planinec, ki je s prijateljema z označene poti zašel na zelo zahtevno neprehodno območje. Pred natančno tednom dni pa so bohinjski gorski reševalci priskočili na pomoč tudi ameriškemu planincu, ki se je izgubil na poti od Mostnice proti Vodnikovemu domu. Že teden dni pred tem sta se na poti od Vodnikovega doma proti Stari Fužini izgubila litovska planinca, ki so ju morali gorski reševalci z zahtevnega terena rešiti celo s pomočjo vrvne tehnike.

Z vprašanjem, zakaj se tujci tako pogosto izgubijo v naših gorah, smo se obrnili na predsednika društva Gorska reševalna služba Bohinj Janeza Rozmana, ki vzroka za omenjene primere izgubljenih planincev ne pripisuje slabi označenosti planinskih poti, nasprotno, te so po njegovem mnenju dobro označene. »Glavni razlog, da so ti planinci zašli z markiranih poti, je njihova neizkušenost, zaradi katere niso prepoznali, da ne hodijo več po označeni poti. Zato se tudi niso ustavili in obrnili, ko je poti zmanjkalo,« je razložil.

Pred odhodom na gorsko turo, posebej nepoznano, je treba o njej pridobiti čim več informacij, še zlasti o pasteh, ki morebiti planinca čakajo na poti do vrha, svetuje Rozman. Na možnost, da smo zašli z označene poti, moramo pomisliti takoj, ko pot postaja vedno manj vidna in utrjena. »Tedaj je treba takoj obrniti do mesta, kjer smo skrenili s prave poti. Če pa kljub vsemu zaidemo v težave, je treba čim prej poklicati pomoč gorskih reševalcev, da ne bo prepozno, kot je bilo v primeru danskih planincev,« je povedal Rozman.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šenčur / torek, 12. april 2016 / 14:40

Še vedno prazen

Če bi bil trgovski center Baumax v Šenčurju v treh letih, kolikor je bil odprt, deležen tolikšnega obiska kupcev, kot je bil prazen zadnje mesece deležen javne pozornosti, ga sploh ne bi b...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

Lahke jedi za poletne dni

Riževa solata s tunino Sestavine: 20 dag riža, 15 dag tunine, 10 dag vloženih šalotk, 2 fileta vložene rdeče paprike, nekaj vloženih šampinjonov, nekaj črnih oliv.

Avtomobilizem / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

Češka drugačnost

Češka Škoda želi z novim Superbom igrati vidnejšo vlogo v višjem razredu.

Škofja Loka / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

Začeli z obnovo Šeširjevega mostu

Škofja Loka - Minulo sredo so zaradi sanacije dotrajanega Šeširjevega mostu pred vhodom na Spodnji trg v Škofji Loki na tej regionalni cesti vzpostavili delno zaporo. Promet bo i...

Gospodarstvo / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

Sava dobila nov nadzorni svet

V četrtek je bila na sedežu družbe prva seja četrtega sestava nadzornega sveta delniške družbe Sava.

Šport / sreda, 6. avgust 2008 / 07:00

Letos sem dokončno dozorel

Tako svoj odličen nastop in deseto mesto na letošnji največji kolesarski dirki na svetu komentira Tadej Valjavec, ki priznava, da brez gorenjske trme in pomoči vseh, ki ga imajo radi, ne bi šlo.