Mladi levi za spomin nekdanjih dni in razvajanje današnjega časa / Foto: Boris Pretnar

Odlična klasika iz šestdesetih let

Letošnji 21. Festival Bled se je začel s klasiko. Tokrat prvič rokovsko, saj so v petek v Festivalni dvorani navdušili Mladi levi.

Bled – Mar tudi presenetili? Kakor koga. Festivalska publika prvega dne je bila namreč zelo raznolika, od poslušalcev ter poznavalcev skupine izpred štirideset in več let – v prvem obdobju so Mladi levi delovali med letoma 1966 in 1975 – do srednje generacije, ki so stalni vsakoletni obiskovalci koncertov Festivala Bled, in ne nazadnje tudi mladih, ki v glasbenih koreninah staršev in starih staršev iščejo nove izzive za današnji čas.

Uvodni instrumental Soul fingers je napovedal odličen večer, pravi levji pa je bil tudi vokalni začetek z njihovo udarno Odo Ireni, ki jo je takrat pel Tomaž Pengov, tokrat pa Jernej Jung, in v nadaljevanju znamenito 'malo teraso' oziroma uspešnico Na vrhu nebotičnika, ki so jo v tistem času prepevali v konkurenci Bele vrane, tokrat pa najmlajši 'mladi lev' Matevž Šalehar - Hamo. Če je Jungu s čistim glasom uspelo pričarati čas izpred skoraj petdesetih let, je Hamo navdušil s samosvojim in pri nas že dodobra prepoznavnim bluesovsko-soulovskim vokalom, ki ga odlikuje širok glasovni razpon in na vsak način odrsko izjemno prepričljiv nastop. Pevca sta se v skladbah menjala na odru, Jung s skladbami Mila mala, Zaznamovan ..., Hamo z njihovo Razposajen in priredbami skladb iz tistega časa, kot so Sittin' on the dock of the bay, pa glasbo Billie Holiday in skupine Blood, Sweat & Tears. Hamo je zelo čustveno zapel tudi legendarno Mirno desno si mi dala, v kateri se mu je pridružil tudi Jung, tako kot v znani Poljubi me in pojdi in Ta vlak, ko je zapela tudi publika.

Mladi Levi so svojo odlično veteransko formo dokazovali s solističnimi prispevki, še zlasti pa v instrumentalnih skladbah. Bend tudi po petdesetih letih ima zvok in ima 'power', bi rekli njihovi vnuki. Od ustanovnih članov sta nastopila bobnar Matjaž Deu, iz njihove zadnje najširše postave izpred štiridesetih let še Dušan Kajzer (bas kitara) in Vasko Repinc (klaviature), tu so še odlični Aleš Strajnar (kitara), Marko Misjak (trobenta) in Boris Gložančev (pozavna), v brass sekciji pa sta bila odlična člana nove stalne postave levov, nekaj mlajša že uveljavljena mojstra Primož Fleischman (saksofon) in Dominik Krajnčan (trobenta). Koncert za spomin in današnjo dušo.

V soboto je v cerkvi sv. Martina sledil koncert dua, ki ga sestavljata violinist Oskar Longyka in violončelist Sebastian Bertoncelj, v uvodu pa je nastopil še Kvartet Accademia, v nedeljo je svoj razkošni talent na samostojnem koncertu na Blejskem gradu pokazala mlada violončelistka Zala Vidic, letošnja slovenska predstavnica tako imenovane klasične Eurovizije. Opis 'igrala je kot vihar' pove vse.

Na Festivalu Bled se bo v prihodnjih dneh začela tudi večina mojstrskih tečajev, na koncertu z naslovom The old refrain se bodo 6. julija v Grand hotelu Toplice predstavili učenci prof. Michela Friscenschlagerja. Koncert so posvetili nedavno preminulem prof. Matiji Tercelju. V četrtek, 7. julija, se bomo v Belvederu predali vrhunskim slovenskim džezovskim izvajalcem z vokalistko Jadranko Juras. V petek se bo v Festivalni dvorani ob 18. uri predstavila lužiškosrbska folklorna plesna skupina Schmerlitz, ob 20.30 pa v Grand hotelu Toplice udeleženci džezovske in etno delavnice.

V letošnji festival pa so vključili še dodaten koncert. Tako bo v soboto, 9. julija, ob 21. uri na terasi Vile Prešern na sporedu večer opernih arij in popularnih napevov v izvedbi Dragoljuba Bajića, Ksenie Dyachenko in Natalije Radić. Koncert ima naslov Strangers in the night, saj bodo poleg znanih arij iz oper in muzikalov skladateljev, kot so Lizst, Rossini, Mozart, Gershwin in Webber izvajali tudi zimzelene My way, La vie en rose, Those were the days, Time to say goodbye ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 17. avgust 2013 / 12:02

Nalezljiva mogočnost

V Kranju »mogočnost« očitno postaja nalezljiva. Zadnji mesec smo tako kot po vsej Sloveniji tudi na Gorenjskem v obliki suše bili deležni mogočnosti narave. V več stoletij prvi hiši mesta...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 6. julij 2016 / 17:00

Od Čukovega bajerja do Kube

Poletje je tu, z njim pa tudi sezona dopustov. V tokratni anketi smo tako naključne mimoidoče v Kranju povprašali, kako bodo preživeli proste dni.

Rekreacija / sreda, 6. julij 2016 / 16:56

Ritem sambe

Kresišče (1838 m)–Maloško poldne (1828 m)–Ostra peč (1801 m)–Trupejevo poldne (1931 m) – Obisk zahodnih Karavank. Svet, ki te navda z dušnim mirom in pozitivno energijo. Vrhovi, ki nudijo spektakulare...

Kronika / sreda, 6. julij 2016 / 16:41

Padel v severni steni

Kranj – V nedeljo popoldne je pri plezanju v severni triglavski steni zaradi odlomljene skale padel alpinist. Dežurna ekipa Gorske reševalne službe z Brnika je poškodovanega alpinista na kraju oskr...

Kultura / sreda, 6. julij 2016 / 16:22

Odlična klasika iz šestdesetih let

Letošnji 21. Festival Bled se je začel s klasiko. Tokrat prvič rokovsko, saj so v petek v Festivalni dvorani navdušili Mladi levi.

Šport / sreda, 6. julij 2016 / 16:21

Novak v Železnikih blizu prvi zmagi

Reli v Železnikih je dobil Aleks Humar, najhitrejši Gorenjec je bil na drugem mestu Aljoša Novak, ki je bil znova blizu svoji prvi zmagi v skupni razvrstitvi relija za državno prvenstvo.