Istra sredi Lendave

Lendava je že nekaj let na kulturnem zemljevidu mene in mojega Izbranega zaradi razstav in gradu, ki kot nadvse elegantna bela koklja bdi nad mestom, da o valoviti lepoti Lendavskih goric in rujne kapljice ne govorim. Tokrat nisva bila sama, ampak z veselo družbo. Bil je zares vroč poletni dan. V preddverju kulturnega doma nas preseneti razstava pokojnega slikarja Apolonija Zvesta, poeta Istre, barv in očarujočega vzdušja, osupljiv kalejdoskop božanskega zamaha. Dvorani kulturnega doma, ki so jo gradili v letih 1995–2003 s finančnimi sredstvi občine, ministrstva za kulturo in madžarske države, daje osupljiv pečat organska arhitektura Imreja Miklavecza (1935–2011), znanega madžarskega arhitekta, ki zbudi polemiko med navdušenim ZA in precej manj PROTI. Izjemno akustična dvorana s 444 sedeži je dosledno tehnično opremljena za vse zvrsti uprizoritvenih umetnosti. Mora biti užitek igrati na tistem odru!!! Večina jih hiti na grad, midva ubereva pot proti NLB gledat razstavo osnutkov prvega slovenskega denarja – lipe, ki potem ni bil sprejet, in se vračava čez razžarjen park. Seveda me »matra firbec«, kaj je vklesano na treh granitnih kvadrih … Postavljeni so na čast bograču, saj je Lendava prestolnica te slastne jedi, ki bo v starem delu mesta zadišala ob koncu avgusta, na bogračfestu! Lučaj stran od dvorane je stara obnovljena sinagoga, ki so jo začeli graditi 1866, zdaj pa je v njej zelo lep prostor za kulturne dogodke. Lendava je bila kraj, kjer je v Prekmurju živelo največ judov, ki so dali mestu neizbrisen pečat. Skoraj vsi so postali žrtve holokavsta … Seveda ne izpustimo Vinariuma, kamor vodi 240 stopnic. Nekaj jih prisopiha navzgor, drugi se predamo udobju dvigala. Razgled na štiri države je čudovit, čeprav zrak od vročine malce drhti. Nekateri si privoščijo še skok v terme. Za ogled edinega neokrnjenega in vzdrževanega judovskega pokopališča na Slovenskem nam zmanjka časa. Vtisi? Lendava, kmalu na svidenje! Recept za bograč? Saj jih kar mrgoli. Naj bo za spremembo eden iz judovske kuhinje.

Šakšuka

Pečena paprika s paradižniki in jajci (po receptu Sherry Ansky, znane izraelske avtorice kuharskih knjig in kolumnistke)

Za 4 osebe potrebujemo: 4 žlice oljčnega olja, 1 sesekljano čebulo, 2–3 narezane pekoče zelene paprike, 3–4 stroke strtega česna, 4–5 majhnih narezanih paradižnikov, sol po okusu, 1–2 žlički sladke ali pekoče paprike, lahko tudi pol-pol, 4 jajca, drobno narezano baziliko ali peteršilj po želji.

Na srednje močnem ognju prepražimo čebulo, dodamo narezano papriko, paradižnik in česen. Temperaturo malce zvišamo, dokler se paradižnik ne razpusti. Posolimo. Mešamo, da tekočina malo izpari. Čez približno osem minut dodamo ostro ali sladko papriko in pražimo še dve minuti.

Jajca posamič ubijemo v skodelico in jih previdno drugo za drugim zlijemo na omako. Z žlico potisnemo beljake v omako in pazimo, da ne razlijemo rumenjakov. Ko rumenjaki zakrknejo, a so še vedno mehki, je jed gotova. Ponudimo jo z bageto.

V drugih receptih so dodane različne začimbe. Seveda je eksperimentiranje dovoljeno.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / petek, 23. junij 2017 / 20:15

Drugi o Sloveniji

Pred praznikom, ki zaznamuje rojstvo slovenske države, je prav, da pogledamo, kako nas vidijo drugi, kako Slovenijo doživljajo po svetu. To pot prisluhnemo izjavam simpatičnih tujcev, ki živijo pri na...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Pariz: vse, kar te zanima

»To ni turistični vodnik. Predvsem pa to ni knjiga za starše. Ne, to je resnična zgodba o enem najbolj znamenitih mest sveta – Parizu. V tej knjigi lahko prebereš zanimive pripovedi o...

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Vaš razgled

GG Plus / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Zgodbe muzejskih predmetov: Reklamna tabla Sava

Hiter napredek, ki ga je Kranj doživel v 20. stoletju, si je nemogoče zamišljati brez tovarne Sava, podjetja z več kot devetimi desetletij dolgo tradicijo neprekinjenega uspešnega delovanja.

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Dežman posvetil razstavo slikarju Perku

Kokrica - Slikar Lojze Dežman je v petek, 25. maja, v posebni sobi gostišča Dežman na Kokrici postavil na ogled razstavo svojih najnovejših del, ki jo je posvetil vzorniku, slika...

Zanimivosti / ponedeljek, 4. junij 2012 / 07:00

Bogata geološka preteklost Šentanske doline

Tržič – V Galeriji Atrij sta Prirodoslovni muzej Slovenije in Tržiški muzej pripravila razstavo z naslovom Geološke značilnosti Šentanske doline. Avtorji razstave so Miha Jeršek, Matija...