Premier Miro Cerar se čudi špekulacijam, da namerava vlada Luko Koper, ki je v državni lasti, lastniniti. / Foto: Tina Dokl

Praznovali smo državnost

Za nami je dan državnosti, ki je minil v znamenju 25. obletnice osamosvojitve. Ob tej priložnosti sta v Ljubljani zopet potekali dve proslavi.

Protest v Kopru

Pred današnjo skupščino Luke Koper, na kateri naj bi na predlog SDH zamenjali tri člane nadzornega sveta na čelu s prvo nadzornico Alenko Žnidaršič Kranjc, se je v torek v Kopru na javnem shodu Vstala Primorska – vstani Slovenija, ki ga je organizirala Civilna fronta Vstala Primorska – Vstani Slovenija, zbralo okoli tri tisoč ljudi, ki so nasprotovali morebitni prodaji Luke. Po besedah predsednika Konfederacije sindikatov 90 Petra Majcna je bilo glavno sporočilo shoda to, da je »skrajni čas, da se reče konec plenilskemu, elitističnemu delovanju določenih krogov, ki vidijo v našem gospodarstvu le svoj interesni kotiček, kjer naj si ustvarjajo svoje osebno bogastvo«. Protestniki so zahtevali ureditev novega vhoda v pristanišče, razširitev državnega prostorskega načrta koprskega pristanišča, sprejem programa razvoja Luke Koper do leta 2020 ter takojšnjo razrešitev odgovornih za nastalo situacijo v Luki. Premier Miro Cerar je v odzivu dejal, da ne razume, od kod »špekulacije in informacije, ki gredo v popolnoma nasprotno smer«, saj je vlada Luko opredelila kot strateško naložbo, ki ostaja v državni lasti in torej ni naprodaj. Ob tem je Luko in SDH pozval, naj se vzdržita vseh ravnanj, ki bi lahko škodili Luki, ki je izjemnega pomena za celotno Slovenijo.

Na obeh proslavah poudarjali enotnost

Za nami je dan državnosti, ki je minil v znamenju 25. obletnice osamosvojitve. Ob tej priložnosti sta v Ljubljani zopet potekali dve proslavi. Na osrednji državni proslavi je v petek slavnostni govornik predsednik republike Borut Pahor poudaril, da je bila lepota osamosvojitve v tem, da je ljudi vključevala, ne izključevala, kar je bistveno in velja tudi za naše prihodnje izzive. Enotnost ni nastala čez noč, ampak je bila čudovit rezultat dialoga, sodelovanja in zaupanja, je še dejal Pahor, ki se je zavzel tudi za federalno ureditev EU. Proslave so se udeležili tudi predsedniki vseh sosednjih držav. Sobotno proslavo z naslovom Za mojo Slovenijo je organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, na njej pa je prisotno nožico nagovoril tudi prvak SDS Janez Janša, ki je poudaril, da sta enotnost naroda in pogum njegovega oboroženega dela skovala zmago v osamosvojitveni vojni, med katero je ves svet občudoval pogum Slovencev. Proslava je povzročila tudi nesoglasja med desnimi strankami, saj sta se NSi in SLS tik pred zdajci premislili in odstopili od sodelovanja pri njeni organizaciji, načrtovana govornika Ivan Oman in Lojze Peterle sta se odrekla nagovoru, poleg njiju in predsednice NSi Ljudmile Novak pa je na proslavi manjkal tudi ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki naj bi sicer na njej zmolil molitev za domovino. Predsednik republike je sicer ob dnevu državnosti vročil tudi več državnih odlikovanj, med drugim je častni znak svobode podelil 16 miličnikom, ranjenim v osamosvojitveni vojni, in pripadnikom 2. izvidniškega voda 30. razvojne skupine Teritorialne obrambe, ki mu je poveljeval podpolkovnik Tone Krkovič, in se je kasneje preimenoval v 1. specialno brigado Moris.

Otrokom bodo omogočili letovanje

Iz Zveze prijateljev mladine Slovenije (ZPMS) so sporočili, da bodo letos skušali letovanje na morju zagotoviti več kot 10 tisoč otrokom, med njimi tudi otrokom s posebnimi potrebami. Za slednje so v okviru akcije Pomežik soncu zbrali že okoli 120 tisoč evrov in tako 391 otrokom s posebnimi potrebami omogočili brezplačno letovanje. Da bi zbrali še več denarja, so preko Pošte Slovenije začeli prodajati naravne kuhinjske gobaste krpe, od prodaje katerih bo del sredstev namenjen za letovanje otrok. Stekla je tudi humanitarna akcija Poštar Pavli polni šolske torbe, s katero so lani zbrali 15 tisoč različnih šolskih potrebščin in 6000 evrov za nakup delovnih zvezkov. Predsednica ZPMS Darja Groznik je ob tej priložnosti predstavila tudi pobudo vladi za ustanovitev sveta za otroke, saj so življenjske razmere nekaterih otrok skrb vzbujajoče. Svet bi deloval kot obvezno posvetovalno telo za vprašanja politik za otroke. Lani je tako po podatkih statističnega urada v dolgotrajni revščini živelo 10,5 odstotka otrok, kar 4,5 odstotka otrok je vedno ali pogosto občutilo lakoto. Po podatkih Unicefa se je Slovenija najslabše odrezala pri porazdelitvi dohodka, saj imajo starši najrevnejših otrok za pol manj denarja, je opozorila Groznikova. Naj še dodamo, da bo v okviru projekta Pričarajmo nasmeh podjetje Tuš v sodelovanju z Rdečim križem Slovenije in drugimi partnerji omogočilo 500 otrokom iz socialno ogroženih družin enotedensko letovanje na Debelem rtiču. Nekateri otroci poleg težke ekonomske situacije občutijo tudi socialno izključenost, opozarjajo v Rdečem križu.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / torek, 25. september 2007 / 07:00

Vsi drugačni, vsi enakopravni

Test: Nissan Qashqai 1.5 dCi Tekna

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 10. september 2018 / 21:24

Na Filipine se je vedno rad vračal

Potem je nekega dne enostavno ostal. Sedaj je že skoraj sedem let od tega, kar je Jaka Mohor, kleni Gorenjec iz Srednje vasi pri Šenčurju, za dom izbral Filipine. Živi v kraju Puerto Princesa, ukvarja...

Zanimivosti / ponedeljek, 10. september 2018 / 21:21

Sadje za vse

Obilna letina jabolk, hrušk in sliv je spodbudila Dragico Dubokovič, da povabi ljudi, da si naberejo sadje iz njenega vrta.

Zanimivosti / ponedeljek, 10. september 2018 / 21:15

Na pot peš, z osli in psi

Mlad švicarski par potujočih glasbenikov, Jane Buschmann in Etienne Sarrasin, že dobro leto dni v družbi dveh psov in treh osličkov kar peš potuje po svetu.

Žirovnica / ponedeljek, 10. september 2018 / 21:13

Novosti v Čopovi rojstni hiši v Žirovnici

Žirovnica – V Zavodu za turizem in kulturo (ZTK) Žirovnica so poskrbeli za še zanimivejšo ponudbo Čopove rojstne hiše v Žirovnici. Tako so prenovili vežo, v kateri je predstavljena arheološka dediš...

Medvode / ponedeljek, 10. september 2018 / 16:19

Novi lastniki in nova vizija

Golfsko igrišče v v Smledniku je prenovljeno, novo vodstvo je predstavilo tudi novo vizijo v smeri petzvezdičnega turizma. Igrišče je v ruski lasti.