Skutno-čokoladna pita in pudingove kocke

Sladici, ki ju lahko hitro pripravimo.

Čokoladna pita s skuto: testo: 150 g moke, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 jajce, 1 žlica kakava; nadev: 250 g skute, 250 g maskarponeja, 150 g čokolade, 2 jajci, 50 g sladkorja; za serviranje: jagode, stepena smetana, sladoled.

Moko pomešamo s sladkorjem v prahu in kakavom. Dodamo na koščke narezano maslo ter jajce. Vse zgnetemo v testo, ki naj počiva na hladnem vsaj 15 minut.

Čokolado nadrobimo v skodelico. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado. V skledi z mešalnikom zmešamo skuto in maskaropone. Potresemo s sladkorjem, dodamo jajci in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Dodamo stopljeno čokolado in ponovno dobro premešamo.

Okrogel pekač namastimo in potresemo z moko. Testo razvaljamo v obliki kroga ter z njim pokrijemo pekač – testo naj sega čez rob. Prekrijemo z nadevom. Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 50 minut. Ohlajeno pito narežemo na kose in serviramo s stepeno smetano, sladoledom ter jagodami.

Sestavine za pudingove kocke: paket tiramisu piškotov, 2 dl mleka, 2 žlici kakava, liter mleka, vrečka čokoladnega pudinga, vrečka vaniljevega pudinga, 5 žlic sladkorja, 2 dl smetane za stepanje.

Po dnu pravokotnega pekača razporedimo piškote. Mleko nekoliko segrejemo, pripravimo kakav in z njim prelijemo piškote. Skuhamo vanijijev puding in ga prelijemo čez tiramisu piškote. Pekač postavimo na hladno, da se puding strdi. Skuhamo še čokoladni puding ter ga prelijemo po vanilijevem. Ponovno postavimo na hladno, da se strdi. Stepemo sladko smetano in jo razporedimo po čokoladnem pudingu. Puding narežemo na manjše kose in postrežemo.

Če je sladica namenjena odraslim, tiramisu piškote namočimo s kapučinom ali kavo, ki ji dodamo še žlico ali dve ruma.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / petek, 26. december 2008 / 07:00

Jaslice tudi iz voska

Pri svojem delu uporablja najrazličnejše materiale, večinoma les in slamo, pa tudi vžigalice, umetne bisere, beton, glino, vosek, steklo, makarone in kemično maso. Pogovor z Brigito Juvan, umetnico in...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sreda, 28. julij 2021 / 17:47

Spodbude za energijsko učinkovite stavbe

Vladni program porabe denarja Sklada za podnebne spremembe v obdobju 2021–2023 predvideva 22,7 milijona evrov za spodbujanje gradnje stavb z visoko energijsko učinkovitostjo.

Bled / sreda, 28. julij 2021 / 17:47

Ni še znano, od kod je srečnež

V ponedeljek zjutraj na Bledu še niso vedeli, ali je srečnež, ki je na Petrolovem bencinskem servisu vplačal zmagovito kombinacijo lota, domačin ali obiskovalec.

Jezersko / sreda, 28. julij 2021 / 16:42

Jezerski kolesarski izziv

Jezersko – Letos so se v rekreacijsko-turističnem centru Park Jezersko odločili, da povabijo na prvi poletni jezerski kolesarski izziv. Rok Teul: »Na Jezerskem se že tako ustavi veliko kolesarjev....

Izleti GG / sreda, 28. julij 2021 / 16:40

Kolesarjenje na Kočevsko, 5. del

Četrti, zadnji dan smo kolesarili po Dolenjski. Prenočili smo v občini Straža in si pred spanjem privoščili kopanje v prijetno hladni reki Krki – dolenjski lepotici. Prespali smo v prenočiščih Rama...

Domžale / sreda, 28. julij 2021 / 16:34

Kako bi park uredili študentje

Domžale – Občina Domžale že kar nekaj časa aktivno sodeluje s študenti in predavatelji s Fakultete za dizajn in moči so združili tudi pri načrtih za prenovo parka Univerzale, ene od zunanjih dnevni...