Skutno-čokoladna pita in pudingove kocke

Sladici, ki ju lahko hitro pripravimo.

Čokoladna pita s skuto: testo: 150 g moke, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 jajce, 1 žlica kakava; nadev: 250 g skute, 250 g maskarponeja, 150 g čokolade, 2 jajci, 50 g sladkorja; za serviranje: jagode, stepena smetana, sladoled.

Moko pomešamo s sladkorjem v prahu in kakavom. Dodamo na koščke narezano maslo ter jajce. Vse zgnetemo v testo, ki naj počiva na hladnem vsaj 15 minut.

Čokolado nadrobimo v skodelico. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado. V skledi z mešalnikom zmešamo skuto in maskaropone. Potresemo s sladkorjem, dodamo jajci in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Dodamo stopljeno čokolado in ponovno dobro premešamo.

Okrogel pekač namastimo in potresemo z moko. Testo razvaljamo v obliki kroga ter z njim pokrijemo pekač – testo naj sega čez rob. Prekrijemo z nadevom. Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 50 minut. Ohlajeno pito narežemo na kose in serviramo s stepeno smetano, sladoledom ter jagodami.

Sestavine za pudingove kocke: paket tiramisu piškotov, 2 dl mleka, 2 žlici kakava, liter mleka, vrečka čokoladnega pudinga, vrečka vaniljevega pudinga, 5 žlic sladkorja, 2 dl smetane za stepanje.

Po dnu pravokotnega pekača razporedimo piškote. Mleko nekoliko segrejemo, pripravimo kakav in z njim prelijemo piškote. Skuhamo vanijijev puding in ga prelijemo čez tiramisu piškote. Pekač postavimo na hladno, da se puding strdi. Skuhamo še čokoladni puding ter ga prelijemo po vanilijevem. Ponovno postavimo na hladno, da se strdi. Stepemo sladko smetano in jo razporedimo po čokoladnem pudingu. Puding narežemo na manjše kose in postrežemo.

Če je sladica namenjena odraslim, tiramisu piškote namočimo s kapučinom ali kavo, ki ji dodamo še žlico ali dve ruma.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 9. oktober 2017 / 20:25

Razkrita skrivnost okopov

Gozdar in ljubiteljski zgodovinar Alojz Budkovič iz Bohinja je dvaindvajset let raziskoval skrivnost nenavadnih vijugastih okopov na Pokljuki, ki so spominjali na strelske jarke. Zdaj je skrivnost raz...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sobota, 23. september 2023 / 19:08

Topla jesen

Da so letošnje vremenske razmere daleč od običajnih, lahko opazimo tudi na sadnem drevju, ki marsikje, tudi na Gorenjskem, po relativno hladnem poletju v teh toplih jesenskih dneh znova cv...

Kultura / sobota, 23. september 2023 / 19:07

Kolaži in barvite krajine

Akademska slikarja Nikolaj Vogel iz Ljubljane in Marko Lukan iz Kranja sta med redkimi osebami z izgubo sluha, ki so uspešno zaključile študij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljublja...

GG Plus / sobota, 23. september 2023 / 19:03

Osebnosti druge svetovne vojne

»Karizmatični nemški socialdemokratski politik, zvezni kancler in zunanji minister ZRN, berlinski župan, mednarodni pogajalec in Nobelov nagrajenec za mir se je rodil v Lübecku kot Herbert...

Kronika / sobota, 23. september 2023 / 19:00

Nasilen do partnerice

Bled – Blejski policisti so obravnavali nasilje 27-letnega moškega nad zunajzakonsko partnerico. Moškemu so zaradi nasilnih dejanj izrekli prepoved približevanja. Sumijo ga storitve kaznivega dejan...

Gospodarstvo / sobota, 23. september 2023 / 18:57

Umirjanje aktivnosti

Umar v jesenski napovedi pričakuje nižjo rast gospodarske aktivnosti, kot so pričakovali spomladi.