Skutno-čokoladna pita in pudingove kocke

Sladici, ki ju lahko hitro pripravimo.

Čokoladna pita s skuto: testo: 150 g moke, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 jajce, 1 žlica kakava; nadev: 250 g skute, 250 g maskarponeja, 150 g čokolade, 2 jajci, 50 g sladkorja; za serviranje: jagode, stepena smetana, sladoled.

Moko pomešamo s sladkorjem v prahu in kakavom. Dodamo na koščke narezano maslo ter jajce. Vse zgnetemo v testo, ki naj počiva na hladnem vsaj 15 minut.

Čokolado nadrobimo v skodelico. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado. V skledi z mešalnikom zmešamo skuto in maskaropone. Potresemo s sladkorjem, dodamo jajci in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Dodamo stopljeno čokolado in ponovno dobro premešamo.

Okrogel pekač namastimo in potresemo z moko. Testo razvaljamo v obliki kroga ter z njim pokrijemo pekač – testo naj sega čez rob. Prekrijemo z nadevom. Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 50 minut. Ohlajeno pito narežemo na kose in serviramo s stepeno smetano, sladoledom ter jagodami.

Sestavine za pudingove kocke: paket tiramisu piškotov, 2 dl mleka, 2 žlici kakava, liter mleka, vrečka čokoladnega pudinga, vrečka vaniljevega pudinga, 5 žlic sladkorja, 2 dl smetane za stepanje.

Po dnu pravokotnega pekača razporedimo piškote. Mleko nekoliko segrejemo, pripravimo kakav in z njim prelijemo piškote. Skuhamo vanijijev puding in ga prelijemo čez tiramisu piškote. Pekač postavimo na hladno, da se puding strdi. Skuhamo še čokoladni puding ter ga prelijemo po vanilijevem. Ponovno postavimo na hladno, da se strdi. Stepemo sladko smetano in jo razporedimo po čokoladnem pudingu. Puding narežemo na manjše kose in postrežemo.

Če je sladica namenjena odraslim, tiramisu piškote namočimo s kapučinom ali kavo, ki ji dodamo še žlico ali dve ruma.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / ponedeljek, 5. maj 2008 / 07:00

RAGOR lani brez izgube

Razvojna agencija Zgornje Gorenjske (RAGOR) je po besedah direktorja Steva Ščavničarja lani poslovala brez izgube. Izpolnili so večino zastavljenih ciljev, rezultat poslovanja je bil zadov...

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 6. junij 2013 / 14:46

Ranjak poživi in poceli

Kaj lahko na kratko zapišemo o ranjaku, rastlinskem krasotcu z velikimi rumenimi cvetnimi glavicami, ki poživi domala sleherni travnik? Zdravju koristen, prelep in živahen, pa vendar prezrt pri zelišč...

Kranj / četrtek, 6. junij 2013 / 14:31

Več linij za več potnikov

Kranjski mestni potniški promet naj bi v tem in prihodnjem letu poživili z nekaterimi spremenjenimi in novimi linijami, spremembe pa so nastale tudi v sodelovanju z domačini v oddaljenejših krajevnih...

Kronika / četrtek, 6. junij 2013 / 14:25

Motorist zapeljal med otroke

Na srečo je bila to le režirana situacija na regijskem preverjanju usposobljenosti iz prve pomoči, na katerem se je najbolje odrezala prva ekipa Območnega združenja Rdečega križa Kranj. Toliko prijavl...

Jesenice / četrtek, 6. junij 2013 / 14:21

S starim papirjem nad socialno stisko

Na jeseniški osnovni šoli, kjer imajo veliko socialno ogroženih otrok, z zbiranjem starega papirja – na leto ga zberejo kar 40 ton, polnijo šolski sklad. Pomagajo jim tudi stanovalci ene od stolpnic,...

Zanimivosti / četrtek, 6. junij 2013 / 14:17

Veliko slavje Anje Koračin

Petnajstletna Anja Koračin je na prazniku frajtonaric v Zgornji Besnici s svojim nastopom prepričala tako strokovno komisijo kot komisijo občinstva.