Skutno-čokoladna pita in pudingove kocke

Sladici, ki ju lahko hitro pripravimo.

Čokoladna pita s skuto: testo: 150 g moke, 100 g masla, 50 g mletega sladkorja, 1 jajce, 1 žlica kakava; nadev: 250 g skute, 250 g maskarponeja, 150 g čokolade, 2 jajci, 50 g sladkorja; za serviranje: jagode, stepena smetana, sladoled.

Moko pomešamo s sladkorjem v prahu in kakavom. Dodamo na koščke narezano maslo ter jajce. Vse zgnetemo v testo, ki naj počiva na hladnem vsaj 15 minut.

Čokolado nadrobimo v skodelico. Nad vodno kopeljo stopimo čokolado. V skledi z mešalnikom zmešamo skuto in maskaropone. Potresemo s sladkorjem, dodamo jajci in vse skupaj zmešamo v gladko zmes. Dodamo stopljeno čokolado in ponovno dobro premešamo.

Okrogel pekač namastimo in potresemo z moko. Testo razvaljamo v obliki kroga ter z njim pokrijemo pekač – testo naj sega čez rob. Prekrijemo z nadevom. Pito pečemo v pečici, ogreti na 170 °C, 50 minut. Ohlajeno pito narežemo na kose in serviramo s stepeno smetano, sladoledom ter jagodami.

Sestavine za pudingove kocke: paket tiramisu piškotov, 2 dl mleka, 2 žlici kakava, liter mleka, vrečka čokoladnega pudinga, vrečka vaniljevega pudinga, 5 žlic sladkorja, 2 dl smetane za stepanje.

Po dnu pravokotnega pekača razporedimo piškote. Mleko nekoliko segrejemo, pripravimo kakav in z njim prelijemo piškote. Skuhamo vanijijev puding in ga prelijemo čez tiramisu piškote. Pekač postavimo na hladno, da se puding strdi. Skuhamo še čokoladni puding ter ga prelijemo po vanilijevem. Ponovno postavimo na hladno, da se strdi. Stepemo sladko smetano in jo razporedimo po čokoladnem pudingu. Puding narežemo na manjše kose in postrežemo.

Če je sladica namenjena odraslim, tiramisu piškote namočimo s kapučinom ali kavo, ki ji dodamo še žlico ali dve ruma.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / ponedeljek, 28. december 2009 / 07:00

Rejci si želijo boljše cene

"Če se cenovna razmerja ne bodo spremenila bolj v korist kmetov, bo državi in Evropski uniji tudi z državljansko nepokorščino treba povedati, da tako ne gre več naprej," je na srečanju govedorejcev de...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / / 07:00

Je bil Tavčar veren ali neveren?

Če bi Tavčarja sodili po njegovih antiklerikalnih spisih in nastopih, bi lahko pomislili, da je bil tudi brez vere. Vendar ni tako. Ostal je katolik. V globini svoje duše se ni nikdar odpovedal verske...

GG Plus / / 07:00

Posestnik in gostitelj na Visokem

Tavčar je ostal ves čas povezan s svojo rodno dolino, z "zemljo domačo". To vez je ohranjal v svojih leposlovnih delih, potrdil pa jo je tudi, ko je 1893 kupil posestvo na Visokem. Tja je z družino za...

Jesenice / / 07:00

VVO se je preimenovala v Vrtec Jesenice

Jesenice - Vzgojno-varstvena organizacija Jesenice je dobila novo ime, to je Vrtec Jesenice. Sklep o tem so na pobudo vodstva vrtca sprejeli občinski svetniki na seji prejšnji teden. Prav...

Kronika / / 07:00

Črnogorski gasilci na delovnem obisku

Kranj – »Prejšnji teden so bili pri nas na usposabljanju štirje črnogorski gasilci, člani osrednje enote iz Podgorice, ki je največja profesionalna enota v Črni gori, saj pokriva okoli ose...

Trzin / / 07:00

Hribarjevo leto v Trzinu

Trzin - V Trzinu v letošnjem letu praznujejo 160. obletnico rojstva in 70. obletnico smrti Ivana Hribarja, znamenitega ljubljanskega župana, ki je bil rojen v Trzinu, v hiši, na...