Zavitek iz kopriv in skute

Koprive – zastonj – rastejo skoraj za vsako hišo. Ko pomislimo nanje, se najprej spomnimo na tisto zoprno pekočo bolečino, ne pomislimo pa na vse zdravilne lastnosti, ki jih vsebujejo. So periodni sistem v enem – vsebovale naj bi vse rudnine, ki jih naše telo potrebuje. So polne klorofila, razstrupljajo, znižujejo raven slabega holesterola … Skratka več kot dovolj razlogov, da iz njih pripravimo zavitek, ki ga popestrimo s skuto.

Za pripravo zavitka iz kopriv in skute potrebujemo: za vlečeno testo: približno 600 g črne moke, 3 dl mlačne vode, 2 žlici kisa, 1 jajce, 3-krat po 2 žlici olja; za nadev: 0,5 kg listov koprive, 0,5 kg skute, 1 lonček kisle smetane, 0,5 l mleka, 100 g pšeničnega zdroba, 1 žličko soli, dva ščepca muškatnega oreščka.

Priprava testa: Mlačno vodo zmešamo s kisom. V posodo presejemo 400 g moke in na sredini naredimo jamico. Vanjo ubijemo jajce ter prilijemo dve žlici olja. S prsti stisnemo rumenjak, ga zmešamo z oljem in prilijemo vodo s kisom. Najprej v skledi, nato na mizi gnetemo testo in po potrebi dodajamo moko – še približno 200 g. Testo mora biti gladko in elastično. Skledo, v kateri smo začeli delati testo, premažemo z dvema žlicama olja. Testo na rahlo pomokamo, ga vrnemo v pripravljeno skledo ter premažemo s preostalim oljem. Pokrijemo s prtičem in pustimo počivati vsaj 30 minut.

Priprava nadeva: Mleko osolimo, zavremo in vanj zakuhamo pšenični zdrob ter ohladimo. Liste kopriv operemo, jih damo v posodo ter prelijemo z vrelo vodo, da so vse koprive pod vodo. Posodo pokrijemo in pustimo stati 10 minut. Koprive odcedimo in jih zmeljemo v mešalniku. Ohlajen mlečni zdrob zmešamo s skuto, kislo smetano ter muškatnim oreščkom. Dodamo koprive in dobro premešamo, da se vse sestavine porazdelijo.

Priprava zavitka: Testo previdno razvaljamo in raztegnemo na pomokani površini. Nato ga ob robovih, na spodnjem delu z blazinicami prstov vlečemo proti zunanjim robovom. To počnemo, dokler testo ni lepo raztegnjeno in tanko. Testo enakomerno premažemo z nadevom. Robove malce zapognemo navzno­ter in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo na namaščen pekač ali na pekač, prekrit s peki papirjem.

Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C. Da se zavitek ne bi preveč zapekel, ga po potrebi pokrijemo z alufolijo.

Nasvet: Uporabimo tudi druge vrste moke. Za bolj hrustljav zavitek ga pred peko premažemo z žlico olja. Namesto kopriv lahko uporabimo špinačo ali blitvo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / torek, 15. maj 2018 / 11:43

Goriška brda

Goriškim brdom pravijo Toskana v malem. Zelo rada jih obiščem s kolesom. Domačini ne kolesarijo, svojo energijo hranijo za delo, gostje pridemo na rekreacijo.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Svojega zdravja gospodar

Vsak naj se sam odloči in ne država, kako bo porabljen denar, ki mu pripada od zdravstvenega zavarovanja. Vsak naj se sam odloči ali bo holesterol odpravil z jabolčnim vinom (tukla, mošt) ali s strupo...

Humor / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Mrzel veter vlado žene

Slovenska vladna posadka se je prvi dan novega leta mudila v Portorožu. Slišati je, da si pripravljajo teren za jesensko selitev v tople kraje. Kot so namreč ugotovili po končanih predsedniških volitv...

Prosti čas / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Srečno 2009

Kako postaneš internetna zvezda in zakaj se je ob prehodu iz starega v novo leto v Kranju na platnu zasvetil napis: Srečno 2009.

Zanimivosti / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Marinkine posebne sposobnosti

Med redkimi ljudmi, ki imajo posebne, nepojasnjene sposobnosti, je tudi Marinka Mikelj iz vasi Milje pri Kranju. Zgodaj je zaznala moč v dlaneh, saj s polaganjem rok lahko pomaga pri različnih bolečin...

Šport / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Ob jubileju slovesna akademija

Z jutrišnjimi tekmami se zaključuje prvi del tekmovanja v hokejski ligi EBEL, ekipa Acronija Jesenic pa gosti Graz 99ers; slovesno ob 60-letnici ustanovitve HK Jesenice.