
Lacus Bled
Blejsko jezero je dobilo štajerskega vinskega soimenjaka v latinščini. V njem se prepletata zgodbi dišečega traminca in renskega rizlinga. Nastal je Lacus Bled, popolna spremljava znamenite blejske sladice – kremne rezine oziroma kremšnite.
Vinska zgodba se je začela že prej. Namreč, pred časom je Vino Štajerska pripravilo prvi potop vin v Blejsko jezero. Pri potopu je sodelovala med drugimi tudi Vila Prešeren. Vmes je sicer Blejsko jezero dobilo še eno »pošiljko«: potopili so primorska vina, a to je popolnoma druga zgodba; Štajerska pa je dobila nadaljevanje prejšnji teden, ko so na terasi Vile Prešeren predstavili novo vino Lacus Bled, ki je v bistvu nastalo prav zaradi priljubljene kremne rezine in beli Lacus Bled s svojim okusom preseneti. Izjemno se poda h kremšniti pa tudi samo je vino zelo pitno, mogoče je celo malce bolj ohlajeno v vročih poletnih dneh odlična izbira. Tu pade teorija tistih, ki jim sladka oziroma polsladka vina na prvo žogo niso všeč. Vino je res nekaj posebnega. Je produkt treh glav, izbranega grozdja dveh vinarjev – Boštjana Protnerja iz Malečnika in Danila Steyerja iz Apač ter Vilinega someljeja Matevža Strajnarja, ki bi svoj talent lahko bolj javno izpostavil, saj ga nedvomno ima. Vinarja sta prispevala hišni sorti, poročila renska rizlinga s Steyerjevim dišečim tramincem. Z Matevževim dodanim znanjem je nastalo vino za h kremni rezini, njena odlična spremljava. Vino vsebuje kakih dvajset odstotkov traminca, osemdeset jih pripada renskemu rizlingu. Trenutno je v seriji tri tisoč steklenic, v nadaljevanju računajo na višjo številko, ker so tudi ambicije z vinom večje: želijo, da bi to vino dejansko postalo redna spremljava kremne rezine tudi pri drugih blejskih gostincih, da bi ga za svojega vzeli lastniki domačih vinotek in da bi ga gostinci turistu ponudili že takoj, ko si ta zaželi »Bled cake« na svojem krožniku. Ali pa domačemu gostu, ki bi želel najboljše vino ob kremni rezini.