V gore tudi s pomočjo aplikacije

V Zavarovalnici Triglav so s pomočjo markacistov Planinske zveze Slovenije prenovili brezplačno mobilno aplikacijo Gorski vodnik.

Kranj – Markacisti Planinske zveze Slovenije so v zadnjem desetletju z GPS-napravami posneli več kot 10 tisoč kilometrov planinskih poti in zbrali vrsto drugih podatkov, ki so zdaj urejeni v prenovljeni mobilni aplikaciji Gorski vodnik (ta je na voljo uporabnikom operacijskih sistemov iOS in Android), ki je bila sicer razvita v okviru vseslovenske ekološke akcije Očistimo naše gore, ki pod okriljem Zavarovalnice Triglav poteka že sedmo sezono zapored.

»V Sloveniji imamo označeno mrežo okoli dva tisoč planinskih poti, zanje pa skrbijo strokovno usposobljeni markacisti znotraj planinskih društev. Planinska zveza je na podlagi podatkov in sodelovanja s planinskimi društvi vzpostavila prostorski prikaz planinskih poti v digitalnem katastru planinskih poti. Da je danes na voljo v obstoječi obliki in obsegu, je zahteval deset let prostovoljnega dela markacistov in drugih strokovnih kadrov PZS. Prikaz planinskih poti je javno objavljen na spletu ter prikazan na zemljevidih in v vodnikih, kar je prispevek planinske organizacije k varnejšemu obiskovanju gorskega sveta. Podatki so tudi del aplikacije Gorski vodnik, za katero smo prispevali tudi opise posameznih poti,« pravi Matej Planko iz Planinske zveze Slovenije.

Brezplačna mobilna aplikacija je namenjena lažjemu načrtovanju poti in pomoči pri izletih v gore, v njej pa je zbranih kar 1972 planinskih poti, 6219 odsekov poti v skupni dolžini 9872 km, 536 vrhov, 176 planinskih koč, bivakov in zavetišč, ki delujejo pod okriljem PZS, 77 naravnih znamenitosti, 69 planin ter 665 parkirišč oziroma izhodišč za planinske izlete. »Aplikacija Gorski vodnik nudi napotke pred pohodom, pomoč med izletom in koristne informacije o slovenskih gorskih kočah. Za boljšo orientacijo skrbijo zemljevidi s potmi in prikaz trenutne lokacije uporabnika. Uporabnik lahko vidi razdaljo do cilja, višinsko razliko, zabeleži začetek in zaključek izleta, poleg tega aplikacija Gorski vodnik prikazuje tudi čas do sončnega zahoda, s čimer uporabnika opozarja, do kdaj lahko varno zaključi pot, in prikazuje bližnje gorske koče glede na lokacijo uporabnika. V Planinsko knjižico lahko vnesete opravljene in tudi načrtovane izlete. Razdelek Pokliči na pomoč je namenjen uporabnikom v primeru nesreče. Vsebuje opomnik z osnovnimi informacijami, ki jih je treba ob klicu javiti, in bližnjico za klic na pomoč,« še pravijo na Planinski zvezi Slovenije.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / torek, 14. julij 2015 / 13:53

Mrtvi planinec na Storžiču

Minuli konec tedna so se v gorah kar vrstile nesreče. V dolino so morali prepeljati tudi planinca, ki se je v soboto smrtno ponesrečil na Storžiču.

Objavljeno na isti dan


Kronika / petek, 25. september 2009 / 07:00

Dnevi zaščite in reševanja

Jesenice - Danes se na Jesenicah pričenja dvodnevna prireditev Dnevi zaščite in reševanja z naslovom V nesreči nisi sam. Organizatorja sta Občina Jesenice in občinski štab civiln...

Gorenjska / petek, 25. september 2009 / 07:00

Nič več kamen spotike

Po temeljiti obnovi Petrovčeva domačija v središču Cerkelj ni več kamen spotike, ob letošnjem občinskem prazniku ugotavlja cerkljanski župan Franc Čebulj.

Prosti čas / petek, 25. september 2009 / 07:00

Po sledeh čudodelnega izcelitelja

V nedeljo, 27. septembra, bodo med 14. in 20. uro (vmes sta dva odmora) v galeriji DPD Svoboda v Žireh predvajali dokumentarni film Fenomen Bruno Gröning - po sledeh "čudodelnega izcelitelja".

Kronika / petek, 25. september 2009 / 07:00

Zaslišali bodo še kranjsko zdravnico

Kranj - Na torkovem nadaljevanju sojenja 61-letnemu Preddvorčanu Ivanu Fortunu zaradi poskusa uboja 38-letnega sina Roberta so na kranjskem okrožnem sodišču zaslišali zdra...

Slovenija / petek, 25. september 2009 / 07:00

Neuspešna v boju s krizo

Leto dni po volitvah vlado Boruta Pahorja podpira le še 38 odstotkov ljudi, kažejo raziskave javnega mnenja.