Narava, ujeta nazaj v arhitekturo
Barcelone si ne morem predstavljati brez visokih stolpov – zvonikov Sagrade Familie, bazilike Svete družine velikega arhitekta Antonija Gaudíja (1852–1926). Letos, natanko 10. junija, mineva 90 let od njegove smrti. Nihče ni dal katalonski prestolnici tako prepoznavnega pečata kakor ravno on. Rodil se je v mestu Reus, 100 km daleč od Barcelone. Do pradeda nazaj so vsi moški v njegovi družini izdelovali bakrene kotle. Kot otrok je imel Antoní vrsto revmatizma, ki mu ni dopuščala veselih iger z vrstniki. Vdan v usodo je strastno opazoval naravo, ki mu je bila pozneje nadvse prepoznaven navdih. Ko se je vpisal na šolo za arhitekturo, so profesorji postali osupli in pozorni, saj je v risanju daleč prekašal vse druge. Ob slavnostni podelitvi diplome je rektor šole dejal: »Kdo ve, ali smo dali diplomo norcu ali geniju – povedal nam bo čas.« In čas je odkril genialnost arhitekta, katerega dela so največja privlačnost Barcelone. Prepričana v njegov genij ga je podpirala bogata Eusebi Güell. Zrasle so stavbe Casa Mila, Palau Güell, Casa Batlló, veličasten Park Güell in Sagrada Familia, v kateri je prebil skoraj vse življenje, saj je bil v njej njegov studio. Med ogledi Gaudíjevih lepot je nujno stopiti tudi na prigrizek, recepti pa se obnesejo na vsakem pikniku.
Solata z lečo (Ensalada de lentejas)
Potrebujemo: 500 g kuhane rjave leče, 4 sesekljane posušene paradižnike, 2 strta stroka česna, pol zelene paprike, pol rdeče paprike, 1 rdečo čebulo, 1 žlico sesekljanega peteršilja, 1 žlico narezanega drobnjaka, limonin sok in oljčno olje po okusu, sol, poper, čilijeve kosmiče po želji, 4 trdo kuhana jajca.
Lečo skuhamo po navodilu, odcedimo in ohladimo. Jajca kuhamo 10 minut. Papriko narežemo na trakove, čebulo na tenke lističe, posušene paradižnike in peteršilj sesekljamo, česen stremo, drobnjak narežemo. Zmešamo vse sestavine, začinimo in po želji dodamo tudi zmlete čilijeve kosmiče. Jajca ohladimo pod mrzlo vodo, jih olupimo in zrežemo na polovice. Po potrebi solato še malo začinimo in okrasimo z jajci.
Fižolova solata s kaprami (Ensalada de alubias y alcaparras)
Za 4 osebe potrebujemo: 500 g kuhanega belega fižola, 1 rdečo čebulo, 2 žlici kaper, 1 strok česna, 1 pest peteršilja, sok pol limone, deviško oljčno olje, sol, poper, lističe bazilike za okras.
Fižol skuhamo po navodilu; če uporabimo pločevinko, ga dobro speremo. Damo ga v globoko skledo. Čebulo narežemo na tenke lističe, česen, peteršilj in kapre sesekljamo in dodamo fižolu. Iz limoninega soka, oljčnega olja, soli in popra naredimo omako in prelijemo čez solato.
Jagodna juha (Gazpacho de fresas)
Za 4–6 oseb potrebujemo: 500 g zrelih aromatičnih jagod, 55 g sladkorja, 100 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka, 10 kock ledu, kapucinkine cvetove za okras.
Juho lahko serviramo kot predjed ali sladico. V skledo damo jagode, pomarančni sok in sladkor. Zmešamo in pustimo 20 minut, da se okusi prepojijo. Tekočino zlijemo v mešalnik, dodamo ledene kocke in mešamo, dokler ne dobimo gladkega pireja, ki ga precedimo in vsaj za 4 ure postavimo v hladilnik. Kozarce ali krožnike shladimo v zamrzovalni skrinji.