Ercel-Inženiring je tožbeni zahtevek zaradi nezmožnosti gradnje počitniškega naselja ob jezeru Jasna v Kranjski Gori vložil štiri dni prepozno. / Foto: Gorazd Kavčič

Investicije ne bodo zastale

Kranjsko sodišče je sredi maja zavrnilo zahtevo celjskega Ercel-Inženiringa, da mu Občina Kranjska Gora plača 9,3 milijona evrov odškodnine, kar je več kot enoletni občinski proračun.

Kranjska Gora – Okrožno sodišče v Kranju je zavrnilo tožbeni zahtevek celjskega podjetja Ercel-Inženiring, ki je od Občine Kranjska Gora zahtevalo 9,3 milijona evrov odškodnine zaradi nezmožnosti gradnje naselja 20 počitniških hiš na območju Jasne v letih 2007 in 2008, saj jim ni bilo izdano gradbeno dovoljenje, ker omenjeno območje ni bilo opremljeno z zadostnim javnim vodovodom za takšno gradnjo. Celjsko podjetje mora občini povrniti tudi 61 tisoč evrov sodnih stroškov. Na Občini Kranjska Gora so odločitev sodišča seveda sprejeli z zadovoljstvom, podrobneje pa jo bodo komentirali šele, ko bo pravnomočna, je dejala direktorica občinske uprave Vesna Okršlar.

Zavrnilna sodba kranjskega sodišča je bila pričakovana, saj je sodnica Marija Bakovnik na zadnji obravnavi februarja letos tožnika opozorila, da je tožbo vložil štiri dni prepozno. Občina je tedaj v primeru umika tožbe Ercel-Inženiringu celo ponudila delitev stroškov sodnega postopka, a je celjsko podjetje kljub vsemu vztrajalo pri tožbenem zahtevku, ki je presegal enoletni proračun kranjskogorske občine. Kot je pred časom navedel župan Janez Hrovat, bi morebitna izguba tožbe pomenila zaustavitev vseh občinskih investicij vsaj za petletno obdobje. Po mnenju župana in pooblaščenca občine Marka Klofutarja je bila tožba neosnovana in špekulativna, vložilo pa jo je podjetje, »ki je očitno slamnato in čaka le še na izid tožbe«.

V Ercel-Inženiringu so se za vložitev tožbenega zahtevka odločili, ker so prepričani, da bi morala za ustrezno oskrbo s pitno vodo na območju ob jezeru Jasna poskrbeti občina. Tedanji zastopnik podjetja Ercel Boris Trstenjak je na sodišču pojasnil, da so zemljišča kupili leta 2007, že tedaj pa so bili seznanjeni, da je treba zemljišča komunalno urediti z vsemi potrebnimi priključki. Glede oskrbe z vodo so se obrnili na Komunalo Kranjska Gora, kjer so jim pojasnili, da obstoječi vodovod omogoča oskrbo z vodo samo za en objekt, za druge pa količinsko ni dovolj vode. Posledično se je Upravna enota Jesenice kasneje odločila, da izdajo gradbenega dovoljenja zavrne. Zaradi stroškov neuspelega projekta naj bi podjetje Ercel-Inženiring zašlo v finančne težave.

Tedanji župan Jure Žerjav pa je med pričanjem na sodišču pojasnil, da so leta 2008 z investitorjem is­kali rešitev. Napeljava vodovoda od hotela Lek se jim je zdela predraga, do dogovora o drugi možni rešitvi – vrtini – pa ni prišlo. »Ko smo dobili po pošti zavrnjeno gradbeno dovoljenje, smo videli, da je bila v projektu predlagana druga rešitev z nekimi cisternami, ki se mi je osebno zdela dokaj naivna, o njej pa se tudi nismo pogovarjali. To rešitev, ki je bila vključena v projekt, je očitno predlagal sam investitor,« je še povedal Žerjav.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / četrtek, 17. junij 2010 / 07:00

Prihaja Gossip

Džafestovski žur bo letos razveseljevala glasbena trilogija: maja so nastopili Florence & The Machine, trio Gossip prihaja v Slovenijo 25. junija, tretji band pa ostaja presenečenje za dru...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 23. januar 2009 / 07:00

V Elanu odpuščajo

Kljub temu da je bilo obljubljeno vnovično preverjanje potrebe, da odpustijo 180 delavcev, se to ni zgodilo.

Jesenice / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Zdravijo fanta z gnojnim meningitisom

V Bolnišnici Jesenice zdravijo sedmošolca, ki je zbolel za gnojnim meningitisom.

Kronika / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Šef varnostnikov na sodišču

Nekdanji direktor Varnosti Kranj Marko Gaber je obtožen zlorabe položaja in ponareditve poslovnih listin. Neupravičeno naj bi si pridobil čez dvesto tisoč evrov.

Prosti čas / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Slovenka leta je Neža Maurer

Tokratna prireditev Slovenka leta ni zadostila samo nečimrnosti slovenskega okusa, temveč potešila tudi lakoto intelektualcev, se dotaknila recesije, aktualnih tem, na prefinjen način združila hu...

Gospodarstvo / petek, 23. januar 2009 / 07:00

Se za Elan zanimajo Rusi?

Neuradno se je izvedelo, da se Rusi zanimajo za Elan Ski, medtem ko v Skimarju nadaljujejo postopke odpuščanja delavcev.