Do bližnjega velemesta
Kadar slišim besedo velemesto, si predstavljam mravljišče z nekaj milijoni prebivalcev. Je pa lahko tudi drugače. Od 22. februarja naprej – berem – je velemesto tudi Celovec, ki mu zdaj, ko je presegel številko 100.000 prebivalcev, pripada naziv Grosstadt. Prvo velemesto na Koroškem! Vsake toliko rada pohajkujem po Celovcu, Starem in Novem trgu, kjer je še polno trgovinic, kjer je kupec kot gost, počijem v kavarni, zaidem v galerijo, na tržnico, obiščem prijatelje in za češnjico na torti obsedim v kakšni za moj žep roparski knjigarni. Tokrat me je zaneslo v Galerijo 59, majhno, a znano galerijo za fotografijo, kjer do junija razstavlja Thomas J. Neuthen: LITTLE WORLDs –Shanghai. Neuthen, ki je deset let živel v Shanghaiu, prebiva zdaj na avstrijskem Štajerskem in je izjemen fotograf. Italo Calvino je v 'Nevidnih mestih' zapisal: Mesto mora vsebovati vso svojo preteklost … Kako to odkriti v Shanghaiu, ki se ne nenehno spreminja? Neuthen predstavlja preteklost in sedanjost, lepo in grdo, na fotografijah, na katerih se povezujejo umetnost, realnost in fantazija. Presenetljivi, izčiščeni prizori, ki zaslužijo, da jih človek pogleda. Ko se vračava domov, jaz z izplenom 'The Waters of Eternal Youth' (Vode večne mladosti) Donne Leon in 'Bei Einbruch der Nacht' (Ko se znoči) Fred Vargas, moj Izbrani, upoštevajoč naslova, ljubeznivo reče: Ko se znoči, bi kaj jedli, voda večne mladosti pa teče tudi iz pipe! Ni res! Malvazija je tekla iz steklenice.
Riževa solata z morskimi sadeži
Za 4 osebe potrebujemo: nekaj nitk pravega žafrana, pol čebule, 20 g masla, 150 g riža basmati, 4 žlice divjega riža, 20 klapavic, 1 strok česna, 150 ml belega vina, 16 velikih garnel ali 200 g olupljenih kozic, 200 g lignjev, koprc, 1 žlico kaper, 6 žlic balzamičnega kisa, 7 žlic oljčnega olja, 8 vršičkov zelenih belušev, 8 češnjevih paradižnikov.
Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Žafran damo v 250 ml tople vode.
Čebulo olupimo, zrežemo na kocke in dušimo na olju, da postekleni. Dodamo riž, solimo in popramo, zalijemo z žafranovo vodo, pokrijemo in posodo postavimo v pečico, na srednjo rešetko, da se riž 20 minut duši. Nato riž popolnoma ohladimo.
Medtem skuhamo divji riž po navodilu, ga odlijemo, prelijemo z mrzlo vodo in počakamo, da se odcedi.
Školjke skrtačimo in dobro splaknemo pod tekočo vodo. V posodi segrejemo malo oljčnega olja, dodamo školjke in strt strok česna, počakamo, da začne izparevati voda, nato školjke zalijemo z vinom in počakamo, da se odprejo. Zaprte školjke zavržemo. Školjke poberemo iz posode in počakamo, da se ohladijo.
Na kolobarčke narezane lignje in garnele solimo in popramo. Najprej popečemo lignje, nato garnele, jih vzamemo iz posode in ohladimo. Koprc in kapre drobno narežemo.
Za marinado zmešamo 2 žlici vode in balzamični kis, rahlo posolimo in popramo. V tenkem curku dolivamo olje in krepko mešamo z metlico.
Obe vrsti riža, lignje, školjke in garnele, koprc in kapre damo v primerno skledo, narahlo zmešamo in prelijemo z marinado. Solato lahko okrasimo s kuhanimi vršički belušev in polovičkami češnjevcev.