Do bližnjega velemesta

Kadar slišim besedo velemesto, si predstavljam mravljišče z nekaj milijoni prebivalcev. Je pa lahko tudi drugače. Od 22. februarja naprej – berem – je velemesto tudi Celovec, ki mu zdaj, ko je presegel številko 100.000 prebivalcev, pripada naziv Grosstadt. Prvo velemesto na Koroškem! Vsake toliko rada pohajkujem po Celovcu, Starem in Novem trgu, kjer je še polno trgovinic, kjer je kupec kot gost, počijem v kavarni, zaidem v galerijo, na tržnico, obiščem prijatelje in za češnjico na torti obsedim v kakšni za moj žep roparski knjigarni. Tokrat me je zaneslo v Galerijo 59, majhno, a znano galerijo za fotografijo, kjer do junija razstavlja Thomas J. Neuthen: LITTLE WORLDs –Shanghai. Neuthen, ki je deset let živel v Shanghaiu, prebiva zdaj na avstrijskem Štajerskem in je izjemen fotograf. Italo Calvino je v 'Nevidnih mestih' zapisal: Mesto mora vsebovati vso svojo preteklost … Kako to odkriti v Shanghaiu, ki se ne nenehno spreminja? Neuthen predstavlja preteklost in sedanjost, lepo in grdo, na fotografijah, na katerih se povezujejo umetnost, realnost in fantazija. Presenetljivi, izčiščeni prizori, ki zaslužijo, da jih človek pogleda. Ko se vračava domov, jaz z izplenom 'The Waters of Eternal Youth' (Vode večne mladosti) Donne Leon in 'Bei Einbruch der Nacht' (Ko se znoči) Fred Vargas, moj Izbrani, upoštevajoč naslova, ljubeznivo reče: Ko se znoči, bi kaj jedli, voda večne mladosti pa teče tudi iz pipe! Ni res! Malvazija je tekla iz steklenice.

Riževa solata z morskimi sadeži

Za 4 osebe potrebujemo: nekaj nitk pravega žafrana, pol čebule, 20 g masla, 150 g riža basmati, 4 žlice divjega riža, 20 klapavic, 1 strok česna, 150 ml belega vina, 16 velikih garnel ali 200 g olupljenih kozic, 200 g lignjev, koprc, 1 žlico kaper, 6 žlic balzamičnega kisa, 7 žlic oljčnega olja, 8 vršičkov zelenih belušev, 8 češnjevih paradižnikov.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Žafran damo v 250 ml tople vode.

Čebulo olupimo, zrežemo na kocke in dušimo na olju, da postekleni. Dodamo riž, solimo in popramo, zalijemo z žafranovo vodo, pokrijemo in posodo postavimo v pečico, na srednjo rešetko, da se riž 20 minut duši. Nato riž popolnoma ohladimo.

Medtem skuhamo divji riž po navodilu, ga odlijemo, prelijemo z mrzlo vodo in počakamo, da se odcedi.

Školjke skrtačimo in dobro splaknemo pod tekočo vodo. V posodi segrejemo malo oljčnega olja, dodamo školjke in strt strok česna, počakamo, da začne izparevati voda, nato školjke zalijemo z vinom in počakamo, da se odprejo. Zaprte školjke zavržemo. Školjke poberemo iz posode in počakamo, da se ohladijo.

Na kolobarčke narezane lignje in garnele solimo in popramo. Najprej popečemo lignje, nato garnele, jih vzamemo iz posode in ohladimo. Koprc in kapre drobno narežemo.

Za marinado zmešamo 2 žlici vode in balzamični kis, rahlo posolimo in popramo. V tenkem curku dolivamo olje in krepko mešamo z metlico.

Obe vrsti riža, lignje, školjke in garnele, koprc in kapre damo v primerno skledo, narahlo zmešamo in prelijemo z marinado. Solato lahko okrasimo s kuhanimi vršički belušev in polovičkami češ­njevcev.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Splošno / sreda, 16. maj 2007 / 07:00

Za nižje najemnine v starem mestu

Znani so vsi trije podžupani, Igorju Velovu se bosta pridružila še Bojan Homan in Stane Štraus. Direktor občinske uprave bo postal Aleš Sladojevič.

Objavljeno na isti dan


Kronika / sobota, 1. december 2018 / 00:24

Pijan za volanom

Kranj – Kranjski policisti so v sredo pozno zvečer obravnavali tujca, ki je vozil avtomobil, čeprav se prej ni prav nič zadrževal pri konzumiranju alkohola. Alkotest je namreč pokazal, da je imel 0...

Kronika / sobota, 1. december 2018 / 00:23

»Eksplozija« in požar

Kranj – V torek okoli 18. ure so operativni gasilci iz Gasilske reševalne službe Kranj in prostovoljnih gasilskih društev Britof, Kokrica in Kranj Primskovo odhiteli na območje nekdanje Oljarice Kr...

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:23

Na Brdu o formuli uspeha

Ključni ukrepi za gospodarsko odličnost in minimalna plača sta bili glavni temi letošnjega Vrha slovenskega gospodarstva. Minister Zdravko Počivalšek: »Ljudje si zaslužijo pošteno plačilo.«

Slovenija / sobota, 1. december 2018 / 00:20

Glavna naloga: ohranitev jezika

Novi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Peter Jožef Česnik je bil pretekli teden na prvem uradnem obisku pri slovenski manjšini na Koroškem. Na generalnem konzulatu v Celovcu se je pogova...

Gospodarstvo / sobota, 1. december 2018 / 00:19

Izbrali bodo »naj projekt podeželske mladine«

Kranj – Zveza slovenske podeželske mladine bo ob 25-letnici delovanja pripravila jutri, v soboto, v gostilni Pri Japu v bližini Šentvida pri Stični prireditev, na kateri bodo prvič podelili tudi na...