Megla in sonce; na levi strani pa slabo vidna skala, Kopa, naš vrh / Foto: Jelena Justin

Izrazita skala

Kopa (1360 m) – V soseščini Porezna. Neznani, nizek greben, ki, če imamo srečo z vremenom, ponudi fantastičen razgled na vse strani neba.

Če se z vrha Porezna zazremo proti jugovzhodu, je pred nami vidnih kar nekaj hribčkov in grebenčkov; napočil je čas, da enega od grebenov prehodimo in obiščemo Kopo.

Zapeljemo se v Škofjo Loko, kjer nadaljujemo proti Železnikom oz. Selški dolini. Skozi Železnike nadaljujemo skozi Zali Rovt in kmalu opazimo smerokaz za Davčo. Zavijemo levo proti Davči in sledimo oznakam za Smučarski center Cerkno. Ko pripeljemo do smučišča, peljemo še naprej, kjer višje dosežemo parkirišče Tuškov grič. Zavijemo ostro desno na ožjo asfaltirano cesto, ki pelje proti Apartmaju Marjetka. Asfaltirana cesta se zmerno vzpne, nato položi in sčasoma postane makadamska. Kmalu dosežemo križišče na Razpotju (1068 m), kjer je ob ekološkem otoku na levi strani tudi manjše parkirišče z informativnimi tablami.

S parkirišča se usmerimo na kolovoz, kjer je na začetku ličen smerokaz za Kopo in Porezen. Nadaljujemo po kolovozu čez travnato pobočje, s katerega se nam odpre pogled na greben Cimprovke; skrajno levo, tista skala, ki jo vidimo, je naš vrh, Kopa, 1360 m. Pot se celo malce spusti, nato pa preide v gozd. Prečimo gozdni studenček, nato pa pot zagrize v strmino in se močno vzpne. Markacije na poti so nekaj posebnega: lesene tablice z vžgano lok-smučko, ki je značilna za te kraje, predvsem za Novake. Pot se strmo vzpenja. Sledimo kolovozu, pot višje malce zavije desno in se še strmeje povzpne. Na vrhu dosežemo sedlo med Prvičem in Črtovim robom. Nadaljujemo levo, na kar nas usmeri tudi smerokaz Kopa in Porezen. Še vedno hodimo po kolovozu, ki se strmo vzpenja. Malce višje s kolovoza levo zavije še en kolovoz, a mi sledimo kar naravnost. Kmalu se nam na desni strani pokaže Porezen. Dosežemo razgledne travnike, ko se kolovoz spremeni v uživaško, razgledno planinsko stezico. Prečimo travnik in se povzpnemo še na eno sedelce, s katerega zavijemo desno v gozd. Smo na grebenu Cimprovke. Pot poteka povsem po robu. Kmalu smo na razpotju: levo Kopa, desno Vrše in Porezen. Pot se strmo spusti in strmina je ojačana s stopnicami, kar naredi sestop lažji, saj bi bilo sicer po dežju nevarno za zdrs. Sledi še zaključni vzpon in že smo pri razgledni klopci; razgledni, če imamo srečo z vremenom. Ob mojem vzponu razgleda ni bilo; sicer pa vidimo Cerkno in vasi pod Cimprovko, Ratitovec, Trnovski gozd. Če je vreme res lepo, se pokažejo celo Kamniško-Savinjske Alpe.

Sestopimo po poti vzpona, lahko pa si vzpon malce podaljšamo in na sedlo pod Prvičem zagrizemo še na Prvič ter na njegovi vzhodni strani sestopimo do jeklenega konjička.

Nadmorska višina: 1360 m
Višinska razlika: 350 m
Trajanje: 2 uri
Zahtevnost: 2 / 5

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sobota, 23. julij 2022 / 12:47

Na letovanja tudi Ukrajinci

Karitas bo letos polepšala poletje več kot osemsto socialno ogroženim otrokom in številnim družinam.

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Slovenija žaluje za žrtvami reke Save

Za torek je država razglasila dan žalovanja za žrtve nesreče, ki so izgubile življenja pri spustu po Savi na območju hidroelektrarne Blanca.

GG Plus / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Sedmica: Penko in njegov pipec

»Ko sem prišel iz poslovne stavbe SCT, sta name brez opozorila skočila dva policista posebne enote, mi zvila roke na hrbet in mi nataknila samozatezne lisice, tretji policist pa mi je bral pravic...

GG Plus / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Kultura košnje

Ja, kaj je pa zdaj to - da se o košnji piše v Snovanjih?! Ima to kmečko delo sploh kak kulturni pomen? Odgovor je nedvoumen: ima ga, kosci in grabljice pa so pravi kulturni delavci, ohranjajo kulturno...

Prosti čas / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Vsi le ne gredo na dopust

Vrsto let velja, da gredo na največjih televizijah ustvarjalci na dopust in živijo le od ponovitev domačih in tujih oddaj, nadaljevank, nanizank ali filmov.

GG Plus / ponedeljek, 7. julij 2008 / 07:00

Iconotheca Valvasoriana

Sredi junija je brez posebne medijske pozornosti izšla Iconotheca Valvasoriana (IV), ki zna biti po Dalmatinovi Bibliji in Valvasorjevi Slavi tretji najbolj ambiciozni knjižni projekt Slovencev vseh č...