Od Save k Savi

Razstava v Hiši Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost v Kranju je bila povod za počasno pohajkovanje ob in nad reko. Sicer ne ob tistem delu Save v okolici Ljubljane s priljubljenim motivom Šmarne gore, ki ga je najraje upodabljal slikar, mojster lirične krajine, dvakratni Prešernov nagrajenec France Pavlovec (1897–1959). Njegove umetnine so na ogled v Pavšlarjevi hiši v Kranju na Glavnem trgu, ki sodi med najlepše stavbarske umetnine na slovenskih tleh. V galeriji Prešernovih nagrajencev zdaj privlačijo Pavlovčeva olja, ki jih ni videti po muzejih, saj je šestnajst slik iz dvoje privatnih zbirk. Ogled: sproščujoč užitek in sklep: obiskati reko na sotočju Dolinke in Bohinjke, jo pogledati z vznožja Ribenske gore … in si na koncu privoščiti piknik iz nahrbtnikov in brez žara. Končno en sončen dan. S pripravljenim proviantom tri zelo poskočne in ena manj poskočna babica odidejo na božjo pot kot svečenice mladega zelenja k Savi. Tri si privoščijo tudi panoramski zalogaj z Ribenske gore, moja tretja noga, ki ji pravim vesela berglica, pa žalostno šepeta, da mi ne bo zvesta do konca dni. O, blagoslovljena nezvestoba, če se zgodi!

Topinamburjeva solata

Za 4 osebe potrebujemo: 750 g olupljenega topinamburja, sesekljan peteršilj, baziliko, meto in pehtran, 2 pesti popraženih pinjol, 1,5 žličke strtega ingverja, 2 feferona, po želji sladka ali pekoča, 6 žlic limetinega soka, 3–4 žlice oljčnega olja, 4 kaplje tartufovega olja, 3 žličke sezamovega olja, 1 žlico jagodnega kisa po želji, poper in sol, bagete ali kmečki kruh.

Olupljen in opran topinambur narežemo na ploščke ali kocke in kuhamo v slanem kropu 4 minute. Prelijemo z mrzlo vodo in damo na hladno. Pinjole popražimo brez maščobe. Zmešamo sesekljana zelišča in čebulo, zrezano na tenke lističe, ter jih damo na topinambur. Ingver in feferona ter pinjole stremo v terilniku. Nekaj pinjol prihranimo za okras. Zmešamo olja, limetin sok, po želji tudi jagodni kis – odvisno, kako kislo imate radi solato. Omako prelijemo na solato in rahlo premešamo. Na hladnem naj počiva najmanj dve uri. Preden postrežemo, solato potresemo s pinjolami.

Tiramisu v kozarcih

Za 4–6 oseb potrebujemo (odvisno od velikosti kozarcev): 200 ml sivkinega čaja, malo medu, 18 biskvitnih (otroških) piškotov, 500 g mešanega sadja: mango, jagode, borovnice, maline, 600 g kisle smetane, 1 žlico limoninega soka, 2–3 žlice sladkorja, espresso v prahu, naribano grenko čokolado.

Dve vrečki sivkinega čaja namakamo v vreli vodi 10 minut in ohladimo, da je čaj mlačen. Piškote razlomimo na primerne kosce in prekrijemo dno kozarcev. Prelijemo s čajem, vendar piškoti ne smejo biti premokri. Kislo smetano zmešamo s sladkorjem in limoninim sokom. Na piškote damo plast sadja in prekrijemo s smetanasto kremo. Tako drugo za drugo nalagamo plasti v kozarce. Vrhnja plast je krema, ki jo posujemo z espressom v prahu in naribano grenko čokolado. Za vrhnje plasti poškropimo piškote v globokem krožniku in jih potem naložimo v kozarec. Damo na hladno.

Kot nalašč za piknik, da narejeno sladico v kozarcih vzamemo iz hladilne torbe!

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / sreda, 20. junij 2007 / 07:00

Odličnjaki v Naklem

Naklo - Župan Občine Naklo Janez Štular je v četrtek sprejel učence OŠ Naklo, ki so imeli odlična spričevala vsa leta. To so dosegli Jan Gubanc, Luka Krsnik,...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Svojega zdravja gospodar

Vsak naj se sam odloči in ne država, kako bo porabljen denar, ki mu pripada od zdravstvenega zavarovanja. Vsak naj se sam odloči ali bo holesterol odpravil z jabolčnim vinom (tukla, mošt) ali s strupo...

Humor / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Mrzel veter vlado žene

Slovenska vladna posadka se je prvi dan novega leta mudila v Portorožu. Slišati je, da si pripravljajo teren za jesensko selitev v tople kraje. Kot so namreč ugotovili po končanih predsedniških volitv...

Prosti čas / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Srečno 2009

Kako postaneš internetna zvezda in zakaj se je ob prehodu iz starega v novo leto v Kranju na platnu zasvetil napis: Srečno 2009.

Zanimivosti / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Marinkine posebne sposobnosti

Med redkimi ljudmi, ki imajo posebne, nepojasnjene sposobnosti, je tudi Marinka Mikelj iz vasi Milje pri Kranju. Zgodaj je zaznala moč v dlaneh, saj s polaganjem rok lahko pomaga pri različnih bolečin...

Šport / četrtek, 3. januar 2008 / 07:00

Ob jubileju slovesna akademija

Z jutrišnjimi tekmami se zaključuje prvi del tekmovanja v hokejski ligi EBEL, ekipa Acronija Jesenic pa gosti Graz 99ers; slovesno ob 60-letnici ustanovitve HK Jesenice.