Od Save k Savi

Razstava v Hiši Prešernovih nagrajencev za likovno umetnost v Kranju je bila povod za počasno pohajkovanje ob in nad reko. Sicer ne ob tistem delu Save v okolici Ljubljane s priljubljenim motivom Šmarne gore, ki ga je najraje upodabljal slikar, mojster lirične krajine, dvakratni Prešernov nagrajenec France Pavlovec (1897–1959). Njegove umetnine so na ogled v Pavšlarjevi hiši v Kranju na Glavnem trgu, ki sodi med najlepše stavbarske umetnine na slovenskih tleh. V galeriji Prešernovih nagrajencev zdaj privlačijo Pavlovčeva olja, ki jih ni videti po muzejih, saj je šestnajst slik iz dvoje privatnih zbirk. Ogled: sproščujoč užitek in sklep: obiskati reko na sotočju Dolinke in Bohinjke, jo pogledati z vznožja Ribenske gore … in si na koncu privoščiti piknik iz nahrbtnikov in brez žara. Končno en sončen dan. S pripravljenim proviantom tri zelo poskočne in ena manj poskočna babica odidejo na božjo pot kot svečenice mladega zelenja k Savi. Tri si privoščijo tudi panoramski zalogaj z Ribenske gore, moja tretja noga, ki ji pravim vesela berglica, pa žalostno šepeta, da mi ne bo zvesta do konca dni. O, blagoslovljena nezvestoba, če se zgodi!

Topinamburjeva solata

Za 4 osebe potrebujemo: 750 g olupljenega topinamburja, sesekljan peteršilj, baziliko, meto in pehtran, 2 pesti popraženih pinjol, 1,5 žličke strtega ingverja, 2 feferona, po želji sladka ali pekoča, 6 žlic limetinega soka, 3–4 žlice oljčnega olja, 4 kaplje tartufovega olja, 3 žličke sezamovega olja, 1 žlico jagodnega kisa po želji, poper in sol, bagete ali kmečki kruh.

Olupljen in opran topinambur narežemo na ploščke ali kocke in kuhamo v slanem kropu 4 minute. Prelijemo z mrzlo vodo in damo na hladno. Pinjole popražimo brez maščobe. Zmešamo sesekljana zelišča in čebulo, zrezano na tenke lističe, ter jih damo na topinambur. Ingver in feferona ter pinjole stremo v terilniku. Nekaj pinjol prihranimo za okras. Zmešamo olja, limetin sok, po želji tudi jagodni kis – odvisno, kako kislo imate radi solato. Omako prelijemo na solato in rahlo premešamo. Na hladnem naj počiva najmanj dve uri. Preden postrežemo, solato potresemo s pinjolami.

Tiramisu v kozarcih

Za 4–6 oseb potrebujemo (odvisno od velikosti kozarcev): 200 ml sivkinega čaja, malo medu, 18 biskvitnih (otroških) piškotov, 500 g mešanega sadja: mango, jagode, borovnice, maline, 600 g kisle smetane, 1 žlico limoninega soka, 2–3 žlice sladkorja, espresso v prahu, naribano grenko čokolado.

Dve vrečki sivkinega čaja namakamo v vreli vodi 10 minut in ohladimo, da je čaj mlačen. Piškote razlomimo na primerne kosce in prekrijemo dno kozarcev. Prelijemo s čajem, vendar piškoti ne smejo biti premokri. Kislo smetano zmešamo s sladkorjem in limoninim sokom. Na piškote damo plast sadja in prekrijemo s smetanasto kremo. Tako drugo za drugo nalagamo plasti v kozarce. Vrhnja plast je krema, ki jo posujemo z espressom v prahu in naribano grenko čokolado. Za vrhnje plasti poškropimo piškote v globokem krožniku in jih potem naložimo v kozarec. Damo na hladno.

Kot nalašč za piknik, da narejeno sladico v kozarcih vzamemo iz hladilne torbe!

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / sobota, 15. avgust 2015 / 09:50

Poostrili nadzor nad taksisti

Finančna uprava je od lanskega aprila do letošnjega junija opravila nadzor pri 479 taksistih, pri tem pa je v 87 primerih ugotovila nepravilnosti.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Od slanika naprej

V dvorcu na Pristavi na Bledu je še do 24. oktobra na ogled retrospektivna razstava velikega slovenskega slikarja, ilustratorja in avtorja razglednic Maksima Gasparija (1883-1980). Na ogled je več kot...

Kronika / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Kriminal

Med kartanjem zavrela kri Srednje Bitnje - V soboto zgodaj zjutraj sta se v gostinskem lokalu v Srednjih Bitnjah med kartanjem sprla dvajsetletna doma...

Zanimivosti / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Seminar za dvojezične učitelje

Radovljica - Zavod za šolstvo Slovenije je tradicionalni seminar slovenskega jezika in kulture za dvojezične učitelje s Koroške organiziral letos v Radovljici. Koroški deželni na...

Gospodarstvo / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Nova avkcija za pridobitev jamstvene kvote

Ljubljana - SID banka je izvedla novo avkcijo za pridobitev jamstvene kvote za podjetja. Razpisala je za sto milijonov evrov kvote, pri tem pa je država pripravljena prevzeti naj...

Gospodarstvo / četrtek, 7. oktober 2010 / 07:00

Narat ni dobil dovoljenja Banke Slovenije

Ljubljana - Nadzorni svet Abanke Vipe je po tem, ko je 30. aprila v prometni nesreči umrl predsednik uprave Aleš Žajdela, na seji ob koncu maja za novega predsednika imenoval Mat...