Dve svetovni vojni

Dvajseto stoletje je bilo stoletje dveh svetovnih vojn v obdobju komaj tridesetih let. Minulo je dobrih sto let, odkar se je začela prva svetovna vojna, ki je vključila tudi Slovenijo kot eno od dežel avstro-ogrske monarhije. Mnogo slovenskih fantov in mož je padlo na številnih bojiščih Evrope.

Prišel pa je čas, ko se je končala ta krvava štiriletna vojna, avstro-ogrska monarhija je izgubila vojno in večstoletno oblast nad številnimi deželami Evrope. Slovenija je bila po letu 1918 priključena novi državi, kraljevini Jugoslaviji. Po smrti kralja Aleksandra Karađorđevića, ki je umrl v atentatu leta 1934 v mestu Marseille v Franciji, smo bili do polnoletnosti njegovega sina prestolonaslednika Petra II. nekaj let brez kralja. Novi kralj je prevzel žezlo voditelja Jugoslavije leta 1939 in je vladal komaj tri leta, nakar se je po napadu nemške vojske moral umakniti in zbežati v Anglijo.

Nemška vojska je silovito napadla Beograd in rezidenco Dedinje, letalske sile so z lovci Meserschmidt in Stuke razdejali jugoslovansko glavno mesto Beograd. Nemška okupacija je trajala štiri leta od 6. aprila 1941 do 8. maja 1945, vendar so ruski vojaki Beograd osvobodili že 20. oktobra 1944.

Po odhodu okupatorja je Slovenija ponovno pripadala kot peta republika skupni Jugoslaviji, ki je tvorila pet republik in dve avtonomni pokrajini. Novi Jugoslaviji je vladala komunistična oblast. Začele so se čistke, odvzemanje privatnega premoženja. Mladino so poslali v mladinske delovne brigade, na številna gradbišča po vsej državi.

Gradila se je železniška proga Šamac–Sarajevo, Šabac Koviljača in še druge. Gradile so se nove tovarne, ceste in novi Beograd. Na gradbišču metalurškega kombinata Zenica je leta 1952 delalo okrog 4000 brigadirjev iz vse države. Delo na gradbiščih je bilo naporno, postavljene so bile visoke norme, in če si jih presegel, si dobil listino pohvale ali udarnika.

V Zenici so se tedaj gradile tri visoke martinove peči. Montažna dela so bila zaupana nemški firmi Seibert iz Sorbrückena. Tudi nekaj usposobljenih strokovnjakov za šamotno odlaganje martinovih peči iz jeseniške železarne. Ko so se brigadirji s podeželja vrnili nazaj, se jih je veliko odločilo za delo v tovarni, le redki so šli nazaj na kmetije. Ljudje s kmetij tedaj niso bili upravičeni do zdravstvenega in pokojninskega zavarovanja.

Tako smo živeli in delali do nove države – samostojne Slovenije.

Ciril Zupan, Mošnje

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / petek, 20. maj 2011 / 07:00

Za direktorja sedem kandidatov

Kar sedem kandidatov, ki izpolnjujejo razpisne pogoje, se je prijavilo za direktorja Prešernovega gledališča, Zveza kulturnih društev Kranj pa je vložila naznanilo nevestnega dela nekdanje občinske up...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / ponedeljek, 9. maj 2022 / 18:11

»Njiva zemljanov« v Šmihelu

Na zemlji je površina rodovitne zemlje zelo omejena. Vsak zemljan je ima na voljo le dva tisoč kvadratnih metrov, kar je malo, zato je treba z njo ravnati varčno, trajnostno in umno. V žel...

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2022 / 18:10

Vbod je magična beseda

V najnovejšem priročniku Umetnost vezenja avtorica Marija Šolar na več kot dvesto petdesetih straneh predstavlja tradicionalne slovenske in tehnike vezenja iz različnih delov sveta.

GG Plus / ponedeljek, 9. maj 2022 / 18:10

Življenje jadralca je težko opisati

Walter Teršek iz Preddvora se je leta 2019 s svojimi sedemindvajsetimi leti z jadrnico Lady Ivana podal na pot okoli sveta. Po brodolomu, ki ga je doživel in preživel, je napisal knjigo 10 m svobode....

Kultura / ponedeljek, 9. maj 2022 / 18:09

Glasbi preprosto ne more uiti

V sredo zvečer je bil zaključni koncert Kristalnega abonmaja letošnje sezone v Sokolskem domu v Škofji Loki posvečen jubileju in delu škofjeloškega skladatelja Andreja Missona.