Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 100 g moke, 50 g kokosove moke, lupinica 1 limone, maslo ali druga maščoba za pekač.

Jagodni žele: 0,5 kg jagod, 10 listov želatine (ali 20 g želatine v prahu), sladkor po okusu.

Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz sadnega kompota, 2 žlici ruma.

Prva krema: 2,5 dl smetane, 250 g maskarponeja, 250 g jagod, 3 žlice sladkorja, sok 1 limone, 6 listov želatine (ali 10 g želatine v prahu).

Druga krema: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane, 5 žlic mlečne linolade (ali podobnega namaza bele barve), 3 žlice sladkorja, 3 listi želatine (ali 5 g želatine v prahu).

Premaz: 2 žlici linolade, kokosova moka.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto stepemo. Dodamo naribano limonino lupinico, polovico snega, narahlo pomešamo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo kokosovo moko in nazadnje še preostali sneg. Pekač za torto premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljen biskvit. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in ga prerežemo čez polovico.

Priprava jagodnega želeja: Želatino namočimo v mrzli vodi. Jagode očistimo in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v kozico, potresemo s sladkorjem in segrejemo do vrenja. Pokrito se naj kuha še 5–10 minut. Jagode pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kozico odstavimo in še v vroče jagode vmešamo odcejeno želatino. Premešamo, da se želatina raztopi.

V obod za torte postavimo prvo polovico biskvita in ga namočimo s polovico soka in ruma. Nanj zlijemo pripravljen jagodni žele ter ohladimo.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi, smetano stepemo, jagode očistimo in jih polovico zmeljemo, polovico pa narežemo na majhne koščke. V posodi zmešamo maskarpone, sladkor, limonin sok, zmlete in narezane jagode. Želatino odcedimo in jo segrejemo le toliko, da se raztopi. Nato vmešamo še stepeno smetano. Kremo razporedimo po ohlajenem želeju.

Priprava druge kreme: Smetano stepemo in ji dodamo linolado in stepamo, da se sestavni povežeta. Zmešamo maskarpone in sladkor ter primešamo smetano z linolado. Dodamo želatino, ki smo jo pripravili po enakem postopku kot pri prvi kremi. Kremo razporedimo po prvi kremi.

Na vrh položimo drugo polovico biskvita, ga namočimo s preostalim sokom in rumom, premažemo z linolado ter potresemo s kokosom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, odstranimo obod ter okrasimo s stepeno smetano in jagodami.

Nasvet: Priročna je uporaba instant želatine, ki je ni treba namakati in raztapljati v vročem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 27. julij 2009 / 07:00

So za garažno hišo pod mestom

Kranj - Mestni svetniki so dali zeleno luč osnutku Odloka o občinskem podrobnem prostorskem načrtu, ki zadeva gradnjo javne garažne hiše pod Slovenskim trgom. Razprava, ali lokac...

Objavljeno na isti dan


GG Plus / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Martinovanje 2012

Ne, ne bom pisal o veselem martinovanju. To je vsako leto. Beseda bo o tistem, kar se nam na Martinovo nedeljo 2012 primeri nadstandardno, le to leto. To so seveda volitve predsednika republike....

Zanimivosti / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Cvetača velikanka

Kranj - Pri mami Vandi v Gorenjah je zrasla tale cvetača velikanka. Na tehtnici je pokazalo 5,80 kilograma. Zanjo sta skrbela vnuka Jan in Aleš Mohorič, ki sta se s pridelkom takole ponosn...

Domžale / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Učenci navdušili s kompostnikom

Za svoj inovativen ekološki izdelek iz odpadnih avtomobilskih delov so učenci OŠ Preserje pri Radomljah prejeli prestižno mednarodno okoljsko nagrado natečaja Okolje in inovacije.

Prosti čas / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Strašno, strašno

Od porednih čarovnic, strašljivih vampirjev, netopirjev in pogumnih otrok do zmenka z Bondom.

Prosti čas / ponedeljek, 5. november 2012 / 07:00

Šlogarce na vasi

V Domači vasi na Primskovem pri Kranju so se domislili izvirnega družabnega dogodka, ki so ga poimenovali Vedeževalski dan in noč čarovnic.