Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 100 g moke, 50 g kokosove moke, lupinica 1 limone, maslo ali druga maščoba za pekač.

Jagodni žele: 0,5 kg jagod, 10 listov želatine (ali 20 g želatine v prahu), sladkor po okusu.

Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz sadnega kompota, 2 žlici ruma.

Prva krema: 2,5 dl smetane, 250 g maskarponeja, 250 g jagod, 3 žlice sladkorja, sok 1 limone, 6 listov želatine (ali 10 g želatine v prahu).

Druga krema: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane, 5 žlic mlečne linolade (ali podobnega namaza bele barve), 3 žlice sladkorja, 3 listi želatine (ali 5 g želatine v prahu).

Premaz: 2 žlici linolade, kokosova moka.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto stepemo. Dodamo naribano limonino lupinico, polovico snega, narahlo pomešamo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo kokosovo moko in nazadnje še preostali sneg. Pekač za torto premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljen biskvit. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in ga prerežemo čez polovico.

Priprava jagodnega želeja: Želatino namočimo v mrzli vodi. Jagode očistimo in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v kozico, potresemo s sladkorjem in segrejemo do vrenja. Pokrito se naj kuha še 5–10 minut. Jagode pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kozico odstavimo in še v vroče jagode vmešamo odcejeno želatino. Premešamo, da se želatina raztopi.

V obod za torte postavimo prvo polovico biskvita in ga namočimo s polovico soka in ruma. Nanj zlijemo pripravljen jagodni žele ter ohladimo.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi, smetano stepemo, jagode očistimo in jih polovico zmeljemo, polovico pa narežemo na majhne koščke. V posodi zmešamo maskarpone, sladkor, limonin sok, zmlete in narezane jagode. Želatino odcedimo in jo segrejemo le toliko, da se raztopi. Nato vmešamo še stepeno smetano. Kremo razporedimo po ohlajenem želeju.

Priprava druge kreme: Smetano stepemo in ji dodamo linolado in stepamo, da se sestavni povežeta. Zmešamo maskarpone in sladkor ter primešamo smetano z linolado. Dodamo želatino, ki smo jo pripravili po enakem postopku kot pri prvi kremi. Kremo razporedimo po prvi kremi.

Na vrh položimo drugo polovico biskvita, ga namočimo s preostalim sokom in rumom, premažemo z linolado ter potresemo s kokosom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, odstranimo obod ter okrasimo s stepeno smetano in jagodami.

Nasvet: Priročna je uporaba instant želatine, ki je ni treba namakati in raztapljati v vročem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / torek, 10. december 2019 / 11:16

Novi primeri ošpic v Škofji Loki

V soboto je dežurno ambulanto Zdravstvenega doma (ZD) Škofja Loka obiskal pacient, okužen z ošpicami. Včeraj so v zasebni zdravstveni ambulanti obravnavali sum na ošpice, zaradi česar je bil kar nekaj...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / torek, 21. avgust 2012 / 07:00

S konjskimi vpregami romali na Brezje

Cerklje - Ljudje na različne načine romajo k Mariji na Brezje. Največ se jih pelje z avtomobili, mnogi s kolesi, drugi peš. Nekaj posebnega so romanja s konjskimi vpregami, ki so na god sv...

Zanimivosti / torek, 21. avgust 2012 / 07:00

Praznovali bodo jubilej cerkve

Voklo - Konec tega tedna bodo v Voklem praznovali 150. obletnico dograditve cerkve sv. Jerneja. Zgodovina pravi, da so jo po načrtih tedanjega šenčurskega kaplana Ivana Koprivnikarja, ki j...

Gospodarstvo / torek, 21. avgust 2012 / 07:00

Na ogled radgonskega sejma

Škofja Loka - Škofjeloško govedorejsko društvo, kmetijska svetovalna služba in kmetijsko gozdarska zadruga vabijo kmete v sredo, 29. avgusta, na organiziran ogled kmetijsko živilskega sejm...

Avtomobilizem / torek, 21. avgust 2012 / 07:00

Dostavniki PSA za Toyoto

Francoski koncern PSA in japonska Toyota sta podpisala dogovor, po katerem bodo Francozi za Toyoto proizvajali lahka dostavna vozila za evropski trg. Toyota namreč s svojim sedanjim ostarelim mod...

Prosti čas / torek, 21. avgust 2012 / 07:00

Častitljiva obletnica Rozalije Gazvoda

V torek, 14. avgusta, je na Bregu pri Preddvoru Rozalija Gazvoda praznovala častitljivih devetdeset let. Ob njenem osebnem prazniku so jo obiskale tudi preddvorske pevke iz pevskega zbora DU Josi...