Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 100 g moke, 50 g kokosove moke, lupinica 1 limone, maslo ali druga maščoba za pekač.

Jagodni žele: 0,5 kg jagod, 10 listov želatine (ali 20 g želatine v prahu), sladkor po okusu.

Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz sadnega kompota, 2 žlici ruma.

Prva krema: 2,5 dl smetane, 250 g maskarponeja, 250 g jagod, 3 žlice sladkorja, sok 1 limone, 6 listov želatine (ali 10 g želatine v prahu).

Druga krema: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane, 5 žlic mlečne linolade (ali podobnega namaza bele barve), 3 žlice sladkorja, 3 listi želatine (ali 5 g želatine v prahu).

Premaz: 2 žlici linolade, kokosova moka.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto stepemo. Dodamo naribano limonino lupinico, polovico snega, narahlo pomešamo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo kokosovo moko in nazadnje še preostali sneg. Pekač za torto premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljen biskvit. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in ga prerežemo čez polovico.

Priprava jagodnega želeja: Želatino namočimo v mrzli vodi. Jagode očistimo in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v kozico, potresemo s sladkorjem in segrejemo do vrenja. Pokrito se naj kuha še 5–10 minut. Jagode pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kozico odstavimo in še v vroče jagode vmešamo odcejeno želatino. Premešamo, da se želatina raztopi.

V obod za torte postavimo prvo polovico biskvita in ga namočimo s polovico soka in ruma. Nanj zlijemo pripravljen jagodni žele ter ohladimo.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi, smetano stepemo, jagode očistimo in jih polovico zmeljemo, polovico pa narežemo na majhne koščke. V posodi zmešamo maskarpone, sladkor, limonin sok, zmlete in narezane jagode. Želatino odcedimo in jo segrejemo le toliko, da se raztopi. Nato vmešamo še stepeno smetano. Kremo razporedimo po ohlajenem želeju.

Priprava druge kreme: Smetano stepemo in ji dodamo linolado in stepamo, da se sestavni povežeta. Zmešamo maskarpone in sladkor ter primešamo smetano z linolado. Dodamo želatino, ki smo jo pripravili po enakem postopku kot pri prvi kremi. Kremo razporedimo po prvi kremi.

Na vrh položimo drugo polovico biskvita, ga namočimo s preostalim sokom in rumom, premažemo z linolado ter potresemo s kokosom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, odstranimo obod ter okrasimo s stepeno smetano in jagodami.

Nasvet: Priročna je uporaba instant želatine, ki je ni treba namakati in raztapljati v vročem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / petek, 22. december 2006 / 06:00

Najstarejšim prvo mesto

Kranj - Minulo nedeljo je bil kranjski pokriti olimpijski bazen poln nekdanjih vaterpolistov Triglava, ki so se zbrali, da obudijo spomin na nekdanjega odličnega športni...

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 5. maj 2021 / 17:25

Vse ni bilo realizirano

Kamniški svetniki so na aprilski seji sprejeli tudi zaključni račun proračuna Občine Kamnik za leto 2020.

Kultura / sreda, 5. maj 2021 / 17:25

Šolanje nadaljujejo na konservatoriju ali akademiji

Jesenice – Glasbena šola Jesenice vsako leto pripravi srečanje z nekdanjimi učenci, ki šolanje nadaljujejo na konservatorijih in akademijah za glasbo doma in v tujini. Tokrat je potekalo po Zoomu,...

Šport / sreda, 5. maj 2021 / 17:24

Romšak tretji na Gran Canarii

Gran Canaria – Kamniški triatlonec in član TK Trisport Kamnik Matic Romšak je nedavno nastopil na srednjem triatlonu Challenge Family na Gran Canarii, kjer je pred tremi leti že slavil zmago. Tokra...

Jezersko / sreda, 5. maj 2021 / 17:22

Čistili so na Jezerskem

Jezersko – Pred prvomajskimi počitnicami so pomladno čistilno akcijo opravili tudi na Jezerskem. Kot je povedal župan Andrej Karničar, so čistili ob glavni in lokalnih cestah in vodotokih. V akcijo...

Razvedrilo / sreda, 5. maj 2021 / 17:20

Častitljivih devetdeset let Angele Hrvatin

Pred tednom dni je praznovala Kranjčanka Angela Hrvatin. Dopolnila je častitljivih devetdeset let. Praznovala je v krogu najbližjih, s torto, cvetjem in manjšimi presenečenji – aktualnim ukrepom prime...