Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 100 g moke, 50 g kokosove moke, lupinica 1 limone, maslo ali druga maščoba za pekač.

Jagodni žele: 0,5 kg jagod, 10 listov želatine (ali 20 g želatine v prahu), sladkor po okusu.

Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz sadnega kompota, 2 žlici ruma.

Prva krema: 2,5 dl smetane, 250 g maskarponeja, 250 g jagod, 3 žlice sladkorja, sok 1 limone, 6 listov želatine (ali 10 g želatine v prahu).

Druga krema: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane, 5 žlic mlečne linolade (ali podobnega namaza bele barve), 3 žlice sladkorja, 3 listi želatine (ali 5 g želatine v prahu).

Premaz: 2 žlici linolade, kokosova moka.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto stepemo. Dodamo naribano limonino lupinico, polovico snega, narahlo pomešamo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo kokosovo moko in nazadnje še preostali sneg. Pekač za torto premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljen biskvit. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in ga prerežemo čez polovico.

Priprava jagodnega želeja: Želatino namočimo v mrzli vodi. Jagode očistimo in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v kozico, potresemo s sladkorjem in segrejemo do vrenja. Pokrito se naj kuha še 5–10 minut. Jagode pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kozico odstavimo in še v vroče jagode vmešamo odcejeno želatino. Premešamo, da se želatina raztopi.

V obod za torte postavimo prvo polovico biskvita in ga namočimo s polovico soka in ruma. Nanj zlijemo pripravljen jagodni žele ter ohladimo.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi, smetano stepemo, jagode očistimo in jih polovico zmeljemo, polovico pa narežemo na majhne koščke. V posodi zmešamo maskarpone, sladkor, limonin sok, zmlete in narezane jagode. Želatino odcedimo in jo segrejemo le toliko, da se raztopi. Nato vmešamo še stepeno smetano. Kremo razporedimo po ohlajenem želeju.

Priprava druge kreme: Smetano stepemo in ji dodamo linolado in stepamo, da se sestavni povežeta. Zmešamo maskarpone in sladkor ter primešamo smetano z linolado. Dodamo želatino, ki smo jo pripravili po enakem postopku kot pri prvi kremi. Kremo razporedimo po prvi kremi.

Na vrh položimo drugo polovico biskvita, ga namočimo s preostalim sokom in rumom, premažemo z linolado ter potresemo s kokosom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, odstranimo obod ter okrasimo s stepeno smetano in jagodami.

Nasvet: Priročna je uporaba instant želatine, ki je ni treba namakati in raztapljati v vročem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Nasveti / četrtek, 11. december 2008 / 07:00

Ideje za decembrske dni (1)

V najbolj čarobnem mesecu je težko verjeti, da bi se otroci kdaj dolgočasili.

Objavljeno na isti dan


Radovljica / petek, 8. december 2023 / 23:43

Praznik v Radovljici

V Radovljici občinski praznik zaznamujejo na rojstni dan rojaka A. T. Linharta. Osrednja slovesnost bo v ponedeljek v Linhartovi dvorani.

Gospodarstvo / petek, 8. december 2023 / 23:40

Kako visoka bo božičnica

Ob koncu leta bodo zaposleni v nekaterih gorenjskih podjetjih prejeli izplačilo za poslovno uspešnost oziroma božičnico. Zanimalo nas je, kako visoka bo letos.

Železniki / petek, 8. december 2023 / 23:38

Popolna zapora državne ceste Sorica–Petrovo Brdo

Sorica – Zaradi poslabšanja usada in popravila vozišča so na državni cesti Sorica–Petrovo Brdo vzpostavili popolno zaporo, ki je predvidena do 31. decembra. Obvoz je možen preko Podrošta.

Šport / petek, 8. december 2023 / 23:37

Doma za novo zmago

Po uvrstitvi v ligo prvakov so kegljači Triglava v Beogradu prizadejali grenak poraz domačim kegljačem, ki jutri prihajajo na povratno tekmo v Kranj. Janže Lužan je oktobra postavil odmeven rekord.

Kultura / petek, 8. december 2023 / 23:36

Likovni spomini na počitnice

Žiri – V Galeriji Kržišnik bodo skrbniki zbirke Tomaža Kržišnika jutri odprli razstavo dvajsetih likovnih del iz njegove zasebne zbirke, ki so jo pomenljivo naslovili TO-PA-NE. Po besedah Maje Krži...