Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 100 g moke, 50 g kokosove moke, lupinica 1 limone, maslo ali druga maščoba za pekač.

Jagodni žele: 0,5 kg jagod, 10 listov želatine (ali 20 g želatine v prahu), sladkor po okusu.

Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz sadnega kompota, 2 žlici ruma.

Prva krema: 2,5 dl smetane, 250 g maskarponeja, 250 g jagod, 3 žlice sladkorja, sok 1 limone, 6 listov želatine (ali 10 g želatine v prahu).

Druga krema: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane, 5 žlic mlečne linolade (ali podobnega namaza bele barve), 3 žlice sladkorja, 3 listi želatine (ali 5 g želatine v prahu).

Premaz: 2 žlici linolade, kokosova moka.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto stepemo. Dodamo naribano limonino lupinico, polovico snega, narahlo pomešamo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo kokosovo moko in nazadnje še preostali sneg. Pekač za torto premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljen biskvit. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in ga prerežemo čez polovico.

Priprava jagodnega želeja: Želatino namočimo v mrzli vodi. Jagode očistimo in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v kozico, potresemo s sladkorjem in segrejemo do vrenja. Pokrito se naj kuha še 5–10 minut. Jagode pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kozico odstavimo in še v vroče jagode vmešamo odcejeno želatino. Premešamo, da se želatina raztopi.

V obod za torte postavimo prvo polovico biskvita in ga namočimo s polovico soka in ruma. Nanj zlijemo pripravljen jagodni žele ter ohladimo.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi, smetano stepemo, jagode očistimo in jih polovico zmeljemo, polovico pa narežemo na majhne koščke. V posodi zmešamo maskarpone, sladkor, limonin sok, zmlete in narezane jagode. Želatino odcedimo in jo segrejemo le toliko, da se raztopi. Nato vmešamo še stepeno smetano. Kremo razporedimo po ohlajenem želeju.

Priprava druge kreme: Smetano stepemo in ji dodamo linolado in stepamo, da se sestavni povežeta. Zmešamo maskarpone in sladkor ter primešamo smetano z linolado. Dodamo želatino, ki smo jo pripravili po enakem postopku kot pri prvi kremi. Kremo razporedimo po prvi kremi.

Na vrh položimo drugo polovico biskvita, ga namočimo s preostalim sokom in rumom, premažemo z linolado ter potresemo s kokosom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, odstranimo obod ter okrasimo s stepeno smetano in jagodami.

Nasvet: Priročna je uporaba instant želatine, ki je ni treba namakati in raztapljati v vročem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / ponedeljek, 2. julij 2012 / 07:00

Žirovska noč

Prostovoljno gasilsko društvo Žiri je znova pripravilo dvodnevno glasbeno rajanje. Prejšnji petek je bil rezerviran za mlade. Najprej je oder ogrevala mlada domača skupina Ni znesl,

Objavljeno na isti dan


Kronika / sreda, 27. september 2023 / 17:58

Talne označbe za motoriste na cesti na Jezersko

Na regionalni cesti proti Jezerskemu so po novem zarisane posebne talne označbe, ki pripomorejo k izvedbi optimalne linije vožnje motoristov skozi ovinke in s tem k zmanjšanju hitrosti ter hrupa.

Jezersko / sreda, 27. september 2023 / 17:56

Tekli za dober namen

Jezersko je minulo soboto združilo ljubitelje teka in solidarnosti. Potekal je namreč 1. Dobrodelni tek Jezersko, tokrat poimenovan Tečem – pomagam otrokom z rakom, saj so zbrana sredstva namenili Inš...

Šenčur / sreda, 27. september 2023 / 17:54

Na odru že sedem desetletij

Na slavnostni akademiji ob prazniku Krajevne skupnosti Visoko - Milje so zaznamovali sedemdeset let prve uprizoritve predstave na odru dvorane doma krajanov na Visokem, ki je bila zgrajena leta 1952.

Kranj / sreda, 27. september 2023 / 17:53

Matevžu Omanu naziv častnega občana

Kranj – Kranjski mestni svet je potrdil letošnje prejemnike občinskih priznanj. Naziv častni občan Mestne občine Kranj (MOK) prejme Matevž Oman iz Stražišča za dolgoletno ustvarjalno delovanje in z...

Šport / sreda, 27. september 2023 / 16:33

Praznik za vse

Letošnji dan športa je bil še eden izmed tistih dni, ki so se zapisali v slovensko športno zgodovino. Zmaga Nike Križnar in drugo mesto Eme Klinec na tekmi poletne velike nagrade v smučars...