Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 100 g moke, 50 g kokosove moke, lupinica 1 limone, maslo ali druga maščoba za pekač.

Jagodni žele: 0,5 kg jagod, 10 listov želatine (ali 20 g želatine v prahu), sladkor po okusu.

Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz sadnega kompota, 2 žlici ruma.

Prva krema: 2,5 dl smetane, 250 g maskarponeja, 250 g jagod, 3 žlice sladkorja, sok 1 limone, 6 listov želatine (ali 10 g želatine v prahu).

Druga krema: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane, 5 žlic mlečne linolade (ali podobnega namaza bele barve), 3 žlice sladkorja, 3 listi želatine (ali 5 g želatine v prahu).

Premaz: 2 žlici linolade, kokosova moka.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto stepemo. Dodamo naribano limonino lupinico, polovico snega, narahlo pomešamo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo kokosovo moko in nazadnje še preostali sneg. Pekač za torto premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljen biskvit. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in ga prerežemo čez polovico.

Priprava jagodnega želeja: Želatino namočimo v mrzli vodi. Jagode očistimo in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v kozico, potresemo s sladkorjem in segrejemo do vrenja. Pokrito se naj kuha še 5–10 minut. Jagode pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kozico odstavimo in še v vroče jagode vmešamo odcejeno želatino. Premešamo, da se želatina raztopi.

V obod za torte postavimo prvo polovico biskvita in ga namočimo s polovico soka in ruma. Nanj zlijemo pripravljen jagodni žele ter ohladimo.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi, smetano stepemo, jagode očistimo in jih polovico zmeljemo, polovico pa narežemo na majhne koščke. V posodi zmešamo maskarpone, sladkor, limonin sok, zmlete in narezane jagode. Želatino odcedimo in jo segrejemo le toliko, da se raztopi. Nato vmešamo še stepeno smetano. Kremo razporedimo po ohlajenem želeju.

Priprava druge kreme: Smetano stepemo in ji dodamo linolado in stepamo, da se sestavni povežeta. Zmešamo maskarpone in sladkor ter primešamo smetano z linolado. Dodamo želatino, ki smo jo pripravili po enakem postopku kot pri prvi kremi. Kremo razporedimo po prvi kremi.

Na vrh položimo drugo polovico biskvita, ga namočimo s preostalim sokom in rumom, premažemo z linolado ter potresemo s kokosom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, odstranimo obod ter okrasimo s stepeno smetano in jagodami.

Nasvet: Priročna je uporaba instant želatine, ki je ni treba namakati in raztapljati v vročem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Avtomobilizem / četrtek, 19. november 2015 / 11:02

Goodyear in Dunlop spet navdušila

Kranj – Pnevmatiki, ki ju proizvajajo tudi v Goodyear Dunlop Sava Tires, zmagujeta na testih najbolj znanih evropskih avtomobilističnih revij. Nova generacija Goodyearovih zimskih pnevmati...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / torek, 24. december 2019 / 17:08

Za veselje in mir med nami

Božični čas, najlepši čas, poje pesem. In resnično so božični prazniki nekaj posebnega. Zlasti za nas, Slovence, ki praznujemo dan po božiču državni praznik dan samostojnosti in enotnosti.

Kultura / torek, 24. december 2019 / 16:58

Koncert Godbe Cerklje in KPZ Mysterium

Cerklje – V petek, 27. decembra, ob 19. uri bo v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika novoletni koncert Godbe Cerklje z naslovom Godba express. Cerkljanski godbeniki so se za letošnji novoletni konce...

Kamnik / torek, 24. december 2019 / 16:57

Ob dnevu samostojnosti in enotnosti

Šmarca – Občina Kamnik, Krajevna skupnost Šmarca, Društvo general Maister Kamnik, Društvo sv. Jakoba Kamnik in Društvo Demos na Kamniškem vabijo na proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki...

Kranjska Gora / torek, 24. december 2019 / 16:57

Božična zgodba, ujeta v ledu

V soteski Mlačca bodo od 25. do 30. decembra uprizorili Žive jaslice v ledu, ob vstopu v sotesko pa doživetje ledenega kraljestva.

Slovenija / torek, 24. december 2019 / 16:56

Za gradnjo predora potrdili Turke

Nadzorni svet Darsa je v petek potrdil izbiro turške družbe Cengiz za izvajalca gradnje druge cevi karavanškega predora. Sklep o izbiri bo Dars vročil podjetjem, ki so sodelovala na pogajanjih.