Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 100 g moke, 50 g kokosove moke, lupinica 1 limone, maslo ali druga maščoba za pekač.

Jagodni žele: 0,5 kg jagod, 10 listov želatine (ali 20 g želatine v prahu), sladkor po okusu.

Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz sadnega kompota, 2 žlici ruma.

Prva krema: 2,5 dl smetane, 250 g maskarponeja, 250 g jagod, 3 žlice sladkorja, sok 1 limone, 6 listov želatine (ali 10 g želatine v prahu).

Druga krema: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane, 5 žlic mlečne linolade (ali podobnega namaza bele barve), 3 žlice sladkorja, 3 listi želatine (ali 5 g želatine v prahu).

Premaz: 2 žlici linolade, kokosova moka.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto stepemo. Dodamo naribano limonino lupinico, polovico snega, narahlo pomešamo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo kokosovo moko in nazadnje še preostali sneg. Pekač za torto premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljen biskvit. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in ga prerežemo čez polovico.

Priprava jagodnega želeja: Želatino namočimo v mrzli vodi. Jagode očistimo in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v kozico, potresemo s sladkorjem in segrejemo do vrenja. Pokrito se naj kuha še 5–10 minut. Jagode pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kozico odstavimo in še v vroče jagode vmešamo odcejeno želatino. Premešamo, da se želatina raztopi.

V obod za torte postavimo prvo polovico biskvita in ga namočimo s polovico soka in ruma. Nanj zlijemo pripravljen jagodni žele ter ohladimo.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi, smetano stepemo, jagode očistimo in jih polovico zmeljemo, polovico pa narežemo na majhne koščke. V posodi zmešamo maskarpone, sladkor, limonin sok, zmlete in narezane jagode. Želatino odcedimo in jo segrejemo le toliko, da se raztopi. Nato vmešamo še stepeno smetano. Kremo razporedimo po ohlajenem želeju.

Priprava druge kreme: Smetano stepemo in ji dodamo linolado in stepamo, da se sestavni povežeta. Zmešamo maskarpone in sladkor ter primešamo smetano z linolado. Dodamo želatino, ki smo jo pripravili po enakem postopku kot pri prvi kremi. Kremo razporedimo po prvi kremi.

Na vrh položimo drugo polovico biskvita, ga namočimo s preostalim sokom in rumom, premažemo z linolado ter potresemo s kokosom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, odstranimo obod ter okrasimo s stepeno smetano in jagodami.

Nasvet: Priročna je uporaba instant želatine, ki je ni treba namakati in raztapljati v vročem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 30. junij 2021 / 15:11

Utopija in portreti

V Kranjski enoti Zavarovalnice Triglav so na ogled dela Domna Dimovskega in Mitje Bokuna.

Objavljeno na isti dan


Šport / sobota, 6. februar 2016 / 12:00

V domačem golu preveč ploščkov

V sredo so hokejisti Triglava in SIJ Acroni Jesenice v Ledeni dvorani Zlato polje odigrali tekmo državnega članskega prvenstva, ki se je končala z zmago slednjih.

Humor / sobota, 6. februar 2016 / 11:46

Človeška ribica bo mati

V začetku tedna je odjeknila novica – človeška ribica v Postojnski jami bo »rodila«. V pričakovanju jamskega naraščaja v političnih strankah že izbirajo imena.

Slovenija / sobota, 6. februar 2016 / 11:45

Nikoli več?

Na dan holokavsta 2016 (27. januar) smo se spet zaklinjali, da se takšna tragedija ne sme ponoviti. Nikoli več! »Never again!« Toda mar ni to, kar se širom po svetu dogaja z begunci, že blizu novega h...

Gospodarstvo / sobota, 6. februar 2016 / 11:44

Kmečki stroji odprli trgovino pri Svetem Duhu

Sveti Duh – Podjetje Prodajni center Kmečki stroji s sedežem pri Sveti Barbari je v ponedeljek pri Svetem Duhu pri Škofji Loki odprlo novo kmetijsko trgovino, v kateri prodajajo kmetijsko in gozdar...

Gospodarstvo / sobota, 6. februar 2016 / 11:43

Čas je za prijavo dobrot

Kranj – Kmetijsko gozdarski zavod Ptuj, Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije in Mestna občina Ptuj bodo v sodelovanju s preostalimi kmetijsko gozdarskimi zavodi tudi letos maja na Ptuju pripravil...