Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Biskvit: 5 jajc, 100 g sladkorja, 1 vanilijev sladkor, 100 g moke, 50 g kokosove moke, lupinica 1 limone, maslo ali druga maščoba za pekač.

Jagodni žele: 0,5 kg jagod, 10 listov želatine (ali 20 g želatine v prahu), sladkor po okusu.

Za namakanje biskvita: 2 dl soka iz sadnega kompota, 2 žlici ruma.

Prva krema: 2,5 dl smetane, 250 g maskarponeja, 250 g jagod, 3 žlice sladkorja, sok 1 limone, 6 listov želatine (ali 10 g želatine v prahu).

Druga krema: 0,5 kg maskarponeja, 3 dl smetane, 5 žlic mlečne linolade (ali podobnega namaza bele barve), 3 žlice sladkorja, 3 listi želatine (ali 5 g želatine v prahu).

Premaz: 2 žlici linolade, kokosova moka.

Priprava biskvita: Rumenjake ločimo od beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjake s sladkorjem in vanilijevim sladkorjem penasto stepemo. Dodamo naribano limonino lupinico, polovico snega, narahlo pomešamo in med stalnim mešanjem postopoma dodajamo moko. Primešamo kokosovo moko in nazadnje še preostali sneg. Pekač za torto premažemo z maslom in vanj vlijemo pripravljen biskvit. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 15–20 minut. Pečen biskvit nekoliko ohladimo in ga prerežemo čez polovico.

Priprava jagodnega želeja: Želatino namočimo v mrzli vodi. Jagode očistimo in jih narežemo na manjše kose. Stresemo jih v kozico, potresemo s sladkorjem in segrejemo do vrenja. Pokrito se naj kuha še 5–10 minut. Jagode pretlačimo s paličnim mešalnikom. Kozico odstavimo in še v vroče jagode vmešamo odcejeno želatino. Premešamo, da se želatina raztopi.

V obod za torte postavimo prvo polovico biskvita in ga namočimo s polovico soka in ruma. Nanj zlijemo pripravljen jagodni žele ter ohladimo.

Priprava prve kreme: Želatino namočimo v hladni vodi, smetano stepemo, jagode očistimo in jih polovico zmeljemo, polovico pa narežemo na majhne koščke. V posodi zmešamo maskarpone, sladkor, limonin sok, zmlete in narezane jagode. Želatino odcedimo in jo segrejemo le toliko, da se raztopi. Nato vmešamo še stepeno smetano. Kremo razporedimo po ohlajenem želeju.

Priprava druge kreme: Smetano stepemo in ji dodamo linolado in stepamo, da se sestavni povežeta. Zmešamo maskarpone in sladkor ter primešamo smetano z linolado. Dodamo želatino, ki smo jo pripravili po enakem postopku kot pri prvi kremi. Kremo razporedimo po prvi kremi.

Na vrh položimo drugo polovico biskvita, ga namočimo s preostalim sokom in rumom, premažemo z linolado ter potresemo s kokosom. Torto postavimo za nekaj ur v hladilnik, odstranimo obod ter okrasimo s stepeno smetano in jagodami.

Nasvet: Priročna je uporaba instant želatine, ki je ni treba namakati in raztapljati v vročem.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / četrtek, 14. april 2011 / 07:00

Gradnja nove knjižnice v Radovljici

V anketi je sodelovalo kar 536 prebivalcev Radovljice. Anketirane smo vprašali, ali se jim zdi odločitev Občine, da gradi novo knjižnico, pravilna, saj bi bila knjižnica že več let lahko v stavbi...

Objavljeno na isti dan


Slovenija / sobota, 4. marec 2023 / 08:00

Po poteh znamenitih Rožanov

Letošnji Koroški kulturni dnevi v Ljubljani so se začeli s tremi prireditvami, ki jih je organiziral Klub koroških Slovencev v Ljubljani. Prva je bila v sredo, 23. februarja, v dvorani Slovenske ma...

Šport / sobota, 4. marec 2023 / 20:26

Slovenski skakalci za konec še do zlate kolajne na ekipni tekmi

Planica – Slovenska skakalna reprezentanca v postavi Lovro Kos, Žiga Jelar, Timi Zajc in Anže Lanišek je postala svetovni prvak na ekipni tekmi v Planici. Srebro so osvojili Norvežani, bron pa olim...

GG Plus / sobota, 4. marec 2023 / 15:18

Luknjica

Zgodbico mi je povedal starejši Tunjičan. Je še iz časov, ko so Tunjičani vozili s konji jabolka prodajat na ljubljansko tržnico. Mož je doma naložil na voz šest košev jabolk različnih sor...

Nasveti / sobota, 4. marec 2023 / 15:18

Vrt

Valentin je že prinesel ključe od korenin. Večinoma so vrtovi še vedno v mirovanju, moje misli pa se sem in tja kdaj že ukvarjajo z vrtom. Ko v kompostnik odlagam pepel, gledam, kako je z listjem,...

GG Plus / sobota, 4. marec 2023 / 15:17

Strast do košarke zamenjala fotografija

Škofjeločanka Katarina Brown, nekdaj Ristić, je košarkarsko kariero začela v domačem klubu Odeja, se nato selila od Poljske do Belgije in na koncu igrala za kranjski Triglav. Dolgoletna slovenska repr...