Slike, ki izžarevajo čarobno energijo: Nina Naliny Meglič razstavlja v avli Gorenjskega glasa. / Foto: Primož Pičulin

Barvita pomladna energija

V avli Gorenjskega glasa bo do konca maja na ogled slikarska razstava umetnice Nine Naliny Meglič Prebujanje energij.

Kranj – Avtorica razstave Nina Naliny Meglič je po končanem študiju grafične tehnike, kjer je diplomirala iz fotografije, nadaljevala šolanje na Visoki šoli za risanje in slikanje v Ljubljani in tudi tam diplomirala z odliko. Gre za njeno osmo samostojno razstavo, sodelovala pa je že na več kot tridesetih skupinskih razstavah. Dejavna je v treh kulturnih društvih, sodeluje na slikarskih kolonijah, dobrodelnih dogodkih ter na likovnih natečajih, kamor je bila povabljena tudi kot članica ocenjevane komisije. Je tudi zmagovalka likovnega natečaja slovenska medijska osebnost in prejemnica številnih nagrad in priznanj.

Nina ustvarja slike z energijo. Nedvomno so barve tiste, ki opazovalca najprej prevzamejo. Te so intenzivne, žive in harmonično uglašene. Imajo močan vpliv na čustva in veliko sporočilno vrednost ter prinašajo posebno razpoloženjskost. Nina z njimi snuje skladne, ubrane in celovite likovne zapise. To so estetska doživetja, ki sežejo onstran. Barva je ključ do sporočila, hkrati pa tudi kvalifikacija za poseben tok energije, ki nagovarja skozi njena dela. Slike vsebujejo veliko plastično, prostorsko in kontrastno razgibanost ter dajejo estetski užitek. Na njih se pojavljajo diagonale, ki izražajo dinamiko in pretok energij. Pravokotne strukture delujejo statično, trdno in stabilno ter predstavljajo moški princip, krožne oblike pa delujejo mehko, nežno in ženstveno.

»Umetnost je moje življenje. Predstavlja mi način, s pomočjo katerega se lahko najbolje izrazim. Tu sem začela iskati in spoznavati samo sebe, tu sem se našla … Ne upodabljam elementov iz vizualne resničnosti, ampak jih naslikam popolnoma po svoje in jim s tem dajem močno resničnost. Preko barv in linij posredujem lastne posebne zaznave in stanja, svojo filozofijo, svojo vero. V njih je prisotna magičnost, iluzivna moč ter energetski naboj, ki dajejo življenje slikam,« je razmišljanja o svojem umetniškem ustvarjanju strnila avtorica Nina Naliny Meglič. Njena likovna zgodba pa se ne konča pri vizualnih vrednostih. Videno je le pomagalo, ki gledalca popelje v novo dimenzijo. Prevzame ga in odpelje tok njegovih misli. Gledalec odpluje v nov svet, v kozmična prostranstva. Slike se spreminjajo odvisno od gledalčeve pripravljenosti videnja, doživljanja in sprejemanja. Ob vzpostavitvi pristnega in popolnega odnosa s sliko samo gledalec začuti njene magične učinke, njeno svetlobo, moč in energijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / torek, 17. april 2007 / 07:00

Ministrovi odgovori po telefonu

Ljubljana - Na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano bodo v četrtek prvič odprli brezplačni telefon 080/20 35, na katerem bodo od 15. do 17. ure na vprašanja...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 5. maj 2016 / 14:57

Za prvi maj še vedno na Hrvaško

Prvomajski prazniki so letos sicer minili v znamenju napovedi slabšega vremena, vendar to ljudem ni pokvarilo namena oziroma odločitve, kako jih bodo preživeli.

Kultura / četrtek, 5. maj 2016 / 14:50

Barvita pomladna energija

V avli Gorenjskega glasa bo do konca maja na ogled slikarska razstava umetnice Nine Naliny Meglič Prebujanje energij.

Žiri / četrtek, 5. maj 2016 / 14:44

Marjeta Adam neprekosljiva

Za vrhunec letošnjih desetih Slovenskih klekljarskih dnevov v Žireh se je v nedeljo odvijalo tudi tekmovanje v klekljanju, na katerem je svoje spretnosti prikazalo petnajst klekljarjev.

Nasveti / četrtek, 5. maj 2016 / 14:43

Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Kronika / četrtek, 5. maj 2016 / 14:32

Obtičali v dvigalih

Kranj, Škofja Loka – Kranjski poklicni gasilci so v nedeljo iz okvarjenih dvigal rešili več oseb. V prvem primeru se je pokvarilo dvigalo v večstanovanjskem objektu na Ulici Gorenjskega odreda v Kr...