Hrvaško še vedno tudi v času prvomajskih počitnic obišče veliko Slovencev. Na fotografiji je znamenita plaža Zlati rt na Bolu na Braču. / Foto: A. B.

Za prvi maj še vedno na Hrvaško

Prvomajski prazniki so letos sicer minili v znamenju napovedi slabšega vremena, vendar to ljudem ni pokvarilo namena oziroma odločitve, kako jih bodo preživeli.

Kranj – Brane Klančar iz gorenjske turistične agencije Chebul, ki je znana tudi po kolesarskih potovanjih, pravi, da se za prvomajske praznike ljudje še vedno najpogosteje odločajo za obisk Hrvaške. Seveda vremenska napoved vpliva na odločitve, vendar spet ne v tolikšni meri.

Poleg Hrvaške tudi Evropa

Pri Kompasu razložijo, da so prvomajska potovanja tradicionalno tista, ki se jih udeleži v povprečju tretjina njihovih potnikov. Poleg potovanj v bližnje države in evropske prestolnice so letos zagotovili tudi čarterska potovanja na Islandijo pa dve križarjenji: po Vzhodnem Sredozemlju do Grčije ter Zahodnem Sredozemlju do Barcelone, Valencie, Palme de Mallorce in italijanskih Palerma in Neaplja. Popotniki pa so izbirali lahko tudi med sedmimi potovanji na druge kontinente: severna Indija, Namibija, Florida in Bahami, vzhodni trikotnik ZDA in Kanada, konec tedna v New Yorku, Združeni arabski emirati ter Izrael. A tudi pri njih ostaja Hrvaška zelo priljubljena destinacija za ta čas. »Med najbolj priljubljenimi prvomajskimi aranžmaji so zagotovo družinski klubi ob jadranski obali. Vse več hotelov na Jadranu je obnovljenih in dosegajo visoke standarde turistične ponudbe. Mnogi med njimi imajo lastniške deleže svetovno priznanih hotelskih verig, kar je v zadnjih nekaj letih močno dvignilo nivo hotelskih storitev.« Beležijo dober obisk obeh prvomajskih klubov: tako v Rovinju kot v Medulinu pri Pulju. Zanimiva je tudi Albanija, kamor bodo potniki lahko poleteli vsak ponedeljek. Ker pa vedno več njihovih gostov želi preživljati svoj prosti čas aktivno, so za prvomajske počitnice na Jadranu pripravili tudi pester izbor aktivnih oddihov za posameznike, družine in v dvoje. Recimo kolesarjenje po Parenzani ali tekaški izziv na Lošinju.

Za Egipt in Tunizijo ne beležijo povpraševanj

Medtem pa tudi v kranjski enoti ravno tako znane agencije Intelekta ugotavljajo, da se pri prvomajskih počitnicah stranke največkrat odločajo za Hrvaško. Od aranžmajev, ki so vezani na letalo, pa predvsem za obisk Kanarskih otokov, Madeire, Malte in kakšne od toplejših, bolj eksotičnih destinacij, kot so Karibi, Dubaj. Za Egipt in Tunizijo trenutno ne beležijo povpraševanja, zanimanje za Grčijo z izjemo nekaterih otokov sicer ostaja, vendar bolj za poletne mesece.

Še vedno radi obiščemo tudi terme

Tako imenovani potovalni krč, ki je nastal zaradi terorističnih groženj in je povzročil predvsem strah med ljudmi, ki so načrtovali potovanja, odražal pa se je tudi na strani ponudnikov in v določenih deželah se še, tako na cenovni ravni kot pri razpoložljivosti nočitvenih kapacitet – je kot kaže popustil oziroma popušča. Gorenjci sicer za prvomajske praznike še vedno radi potujemo z avtom ali avtobusom – nekam, a vseeno ne predaleč; in še vedno smo naklonjeni obisku domačih (pa tudi kakšnih istrskih, madžarskih) term.

Priporočajo: pozanimajte se o varnosti dežele

Kogar pa zamika obisk oddaljenih dežel in se odpravlja tja v lastni režiji, je priporočljivo, da se vsaj na spletnih straneh Ministrstva za zunanje zadeve (www.mzz.gov.si/si/ potovanja in vizumi/informacije za popotnike/ varnost potovanj/) pozanima, kako je z varnostjo. Sploh če gre za deželo, kjer možnost grožnje obstaja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 28. maj 2022 / 15:43

Kar je dobro, je preživelo

»Gorenjska je krajinska regija Slovenije, ki jo poleg značilnih naravnih posebnosti sooblikuje zlasti značilna arhitektura. Območje Radovljice je eden od osrednjih delov gorenjske regije, preko katere...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 5. maj 2016 / 14:57

Za prvi maj še vedno na Hrvaško

Prvomajski prazniki so letos sicer minili v znamenju napovedi slabšega vremena, vendar to ljudem ni pokvarilo namena oziroma odločitve, kako jih bodo preživeli.

Kultura / četrtek, 5. maj 2016 / 14:50

Barvita pomladna energija

V avli Gorenjskega glasa bo do konca maja na ogled slikarska razstava umetnice Nine Naliny Meglič Prebujanje energij.

Žiri / četrtek, 5. maj 2016 / 14:44

Marjeta Adam neprekosljiva

Za vrhunec letošnjih desetih Slovenskih klekljarskih dnevov v Žireh se je v nedeljo odvijalo tudi tekmovanje v klekljanju, na katerem je svoje spretnosti prikazalo petnajst klekljarjev.

Nasveti / četrtek, 5. maj 2016 / 14:43

Torta z jagodami in kokosom

Za pripravo torte potrebujemo:

Kronika / četrtek, 5. maj 2016 / 14:32

Obtičali v dvigalih

Kranj, Škofja Loka – Kranjski poklicni gasilci so v nedeljo iz okvarjenih dvigal rešili več oseb. V prvem primeru se je pokvarilo dvigalo v večstanovanjskem objektu na Ulici Gorenjskega odreda v Kr...