V Šolskem centru Kranj so v družbi kmetijskega ministra Dejana Židana spregovorili o viških hrane. / Foto: Primož Pičulin

Preveč hrane konča med odpadki

Ob svetovnem dnevu Zemlje so v Šolskem centru Kranj spregovorili o viških hrane in ob tem opozorili na pomen odgovornega ravnanja s hrano. Dijakom se je pridružil tudi minister za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Dejan Židan.

Kranj – Viške hrane je minister Dejan Židan označil za velik globalni družbeni problem, saj se na eni strani ljudje soočajo s preveliko količino hrane, ki postane odpadek in obremenjuje tudi naravno okolje, po drugi strani pa osemsto milijonov ljudi vsak dan trpi lakoto. Po podatkih statističnega urada v Sloveniji na letni ravni zavržemo 150 tisoč ton hrane oziroma v letu 2012 med 75 do 82 kilogramov hrane na prebivalca. Spodbudno je, da delež zavržene hrane upada in je leta 2014 znašal 60 kilogramov na prebivalca, kljub temu pa si različne humanitarne organizacije v sodelovanju z državnimi organi prizadevajo, da bi bilo teh izgub še manj.

Vlada je tako ustanovila projektno skupino, ki koordinira delo državnih organov pri pomoči humanitarnim organizacijam, ki se trudijo viške hrane, predvsem neporabljeno hrano iz javnih zavodov in hrano, ki se jim v trgovinah izteka rok uporabe, razdeliti socialno šibkim skupinam prebivalcev. Kot je opozoril minister Židan, je hrana, ki postane odpadek, tudi okoljski problem. Zaradi odpadne hrane se namreč na letni ravni proizvede kar sedem odstotkov vseh toplogrednih plinov ali 3,3 milijarde ton. Kot je opozorila glavna inšpektorica na inšpektoratu za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo Saša Dragar Milovanovič, se na svetovni ravni izgubi tretjina vse hrane, ki se proizvede za potrebe ljudi. Na leto namreč zavržemo 1,3 milijarde ton hrane. Zato se ji zdi pomembno ozaveščanje posameznikov oziroma potrošnikov glede viškov hrane že od otroštva dalje. Opozorila je, da smo pri nakupu hrane pogosto neracionalni, ne razumemo pa tudi pomena terminov »porabiti do« in »uporabno najmanj do«. »Nakupovati moramo preudarno in se predvsem izogibati prekomernim zalogam hitro pokvarljive hrane, saj je zavržena hrana strošek.« Živila moramo tudi pravilno skladiščiti in hladiti, ostanke hrane pa lahko neškodljivo predelamo. Na ravni družbe pa bi po njenih besedah lahko po vzoru drugih držav članic tudi pri nas preučili možnosti za morebitne finančne olajšave za donatorje živil.

Med organizacijami, ki skrbijo za razdeljevanje viškov hrane socialno šibkejšim, je tudi zavod Pod strehco, neprofitno socialno podjetje in javna kuhinja. Direktor Zvonko Belič je razložil, da na leto razdelijo več kot 31 tisoč socialnih obrokov oziroma približno 2500 obrokov na mesec. Lani jim je uspelo zbrati 85 ton donirane hrane.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / nedelja, 25. junij 2023 / 16:28

Pero je bil spet tu, z nami

»Vse, kar sem posnel, se mi je potem zgodilo v resničnem življenju,« je verjel igralec Peter Musevski. V okviru Kranjskega igralskega filmskega festivala Krafft smo si v Prešernovem gledališču ogledal...

Objavljeno na isti dan


Tržič / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 14:05

O poravnavi bo še razmislil

S poravnavo, če bo ta uspela, naj bi Pavel Rupar v tržiško občinsko blagajno vrnil 57 tisoč evrov in pol. Rupar odgovarja: »Spravili so se name, zahtevki so nemogoči.«

Gorenjska / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:56

Cepljenje proti gripi

Za gripo vsako leto zboli približno deset odstotkov prebivalcev. Slovenija je po precepljenosti proti gripi na repu Evropske unije.

Gospodarstvo / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:11

Prevzem Alpetourja že uspel

Direktorica Alpetourja Potovalne agencije Ivanka Zupančič Gaber ocenjuje, da prevzemna ponudba Arrive zagotavlja nadaljnji razvoj kranjske družbe. Znižan prag uspešnosti (75 odstotkov) je že dosežen.

Kranjska Gora / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:06

Vid Černe izdal šesto knjigo

Tudi nova knjiga častnega občana Kranjske Gore Vida Černeta je posvečena njegovim domačim krajem. Tokrat je pisal tudi o težkih časih druge svetovne vojne.

Kamnik / ponedeljek, 19. oktober 2015 / 13:05

Lažji dostop do Vetrnic

Jami Mala in Velika Vetrnica na Veliki planini sta odslej še dostopnejši obiskovalcem.