Segedin golaž in polenta s čemažem
Klasični segedin golaž in kako lahko pripravimo polento na drugačen, ''sezonski'' način.
Za pripravo segedina potrebujemo: 0,5 kg govejega mesa, 0,5 kg kislega zelja, 2 čebuli, 2 žlici paradižnikove mezge, 1 žlico mlete paprike, 5 strokov česna, lovorjev list, 2 ščepca popra, 2 ščepca kumine, pol žličke soli, 0,5 dl jušne osnove ali vode, 2 žlici olja.
Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Meso narežemo na grižljaj velike koščke. V večji posodi segrejmo olje, dodamo nasekljano čebulo, potresemo s ščepcem soli in pražimo 10 minut. Dodamo pripravljeno meso ter ga pražimo 15 minut. Poporamo, posolimo, potresemo z mleto rdečo papriko in kumino, dodamo lovorjev list in primešamo kislo zelje. Dobro premešamo in prilijemo jušno osnovo (oz. vodo). Pokrito počasi kuhamo še približno eno uro. Jed je gotova, ko sta meso in zelje mehka.
Nasvet: Kislo zelje se med seboj zelo razlikuje. Lahko je bolj slano ali pa bolj kislo. Če nas katera od teh lastnosti moti, zelje pred uporabo speremo pod tekočo vodo. V primeru, da je zelje slano, lahko v segedinu sol popolnoma opustimo. Dolge trakove zelja predhodno razrežemo.
Jed je najboljša, če jo skuhamo malo prej in pred postrežbo stoji v pokriti posodi približno eno uro. Tako so okusi bolj oblikovani in intenznivni.
Za pripravo polente s čemažem potrebujemo: 1 šop čemaža, 250 g polente, 1 liter vode, 1 žličko soli ali vegete, 1 pest parmezana, 3 žlice olivnega olja. Čemaž na grobo narežemo na manjše liste. V posodi segrejemo žlico olivnega olja in na njem na hitro prepražimo čemaž. Dodamo polento in posolimo oziroma potresemo z vegeto. Dolijemo vodo ter vse skupaj zavremo. Kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži polente. Ko je polenta skuhana, jo odstavimo in prilijemo 2 žlici olja ter potresemo s parmezanom. Premešamo in pustimo stati še 10 minut.
Nasvet: Preden pustimo pripravljeno polento stati 10 minut, jo preložimo v skodelice in jih pred serviranjem obrnemo na krožnik. Tako si lahko pomagamo pri serviranju.