Segedin golaž in polenta s čemažem

Klasični segedin golaž in kako lahko pripravimo polento na drugačen, ''sezonski'' način.

Za pripravo segedina potrebujemo: 0,5 kg govejega mesa, 0,5 kg kislega zelja, 2 čebuli, 2 žlici paradižnikove mezge, 1 žlico mlete paprike, 5 strokov česna, lovorjev list, 2 ščepca popra, 2 ščepca kumine, pol žličke soli, 0,5 dl jušne osnove ali vode, 2 žlici olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Meso narežemo na grižljaj velike koščke. V večji posodi segrejmo olje, dodamo nasekljano čebulo, potresemo s ščepcem soli in pražimo 10 minut. Dodamo pripravljeno meso ter ga pražimo 15 minut. Poporamo, posolimo, potresemo z mleto rdečo papriko in kumino, dodamo lovorjev list in primešamo kislo zelje. Dobro premešamo in prilijemo jušno osnovo (oz. vodo). Pokrito počasi kuhamo še približno eno uro. Jed je gotova, ko sta meso in zelje mehka.

Nasvet: Kislo zelje se med seboj zelo razlikuje. Lahko je bolj slano ali pa bolj kislo. Če nas katera od teh lastnosti moti, zelje pred uporabo speremo pod tekočo vodo. V primeru, da je zelje slano, lahko v segedinu sol popolnoma opustimo. Dolge trakove zelja predhodno razrežemo.

Jed je najboljša, če jo skuhamo malo prej in pred postrežbo stoji v pokriti posodi približno eno uro. Tako so okusi bolj oblikovani in intenznivni.

Za pripravo polente s čemažem potrebujemo: 1 šop čemaža, 250 g polente, 1 liter vode, 1 žličko soli ali vegete, 1 pest parmezana, 3 žlice olivnega olja. Čemaž na grobo narežemo na manjše liste. V posodi segrejemo žlico olivnega olja in na njem na hitro prepražimo čemaž. Dodamo polento in posolimo oziroma potresemo z vegeto. Dolijemo vodo ter vse skupaj zavremo. Kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži polente. Ko je polenta skuhana, jo odstavimo in prilijemo 2 žlici olja ter potresemo s parmezanom. Premešamo in pustimo stati še 10 minut.

Nasvet: Preden pustimo pripravljeno polento stati 10 minut, jo preložimo v skodelice in jih pred serviranjem obrnemo na krožnik. Tako si lahko pomagamo pri serviranju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 20. april 2018 / 15:59

Jutri cvetlični sejem

Škofja Loka – Na Mestnem trgu v Škofji Loki bo jutri, 21. aprila, od 8. do 12. ure cvetlični sejem. Prirejata ga Skupina za lepšo Loko in Občina Škofja Loka.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 20. april 2012 / 07:00

Torta za 19 let

Radio Hit je letos 1. aprila praznoval devetnajst let. Torta ni manjkala, prihodnje leto, ko bo dopolnil okroglo številko, pa se verjetno obeta kaj več kot torta ali dan odprtih vrat. Je pa res,...

Splošno / petek, 20. april 2012 / 07:00

Anketa: Stavka v javnem sektorju

V sredo je bila v javnem sektorju stavka. Nekatere sogovornike smo vprašali, kako so jo doživeli ali osebno občutili.

Zanimivosti / petek, 20. april 2012 / 07:00

Čistilne akcije ob dnevu zemlje

Žirovnica, Kranjska Gora, Bohinj - Ob svetovnem dnevu zemlje 22. aprilu bodo nekatere gorenjske občine organizirale vsakoletne čistilne akcije. Med njimi je občina Žirovnica,

Šenčur / petek, 20. april 2012 / 07:00

Slavnostna akademija ob občinskem prazniku

Šenčur - Ob prazniku občine Šenčur bodo danes ob 19. uri v Domu krajanov pripravili slavnostno akademijo s kulturnim programom in podelitvijo občinskih priznanj. Pred vhodom v Do...

Prosti čas / petek, 20. april 2012 / 07:00

Ana Nikolić v Kranju

Danes zvečer bo kranjski Planet Tuš (22.00) gostil zanimivo pevsko ime, srbsko lepotico Ano Nikolić. Ljubljenko medijev, še posebej tabloidov, njeni oboževalci poznajo predvsem po p...