Segedin golaž in polenta s čemažem

Klasični segedin golaž in kako lahko pripravimo polento na drugačen, ''sezonski'' način.

Za pripravo segedina potrebujemo: 0,5 kg govejega mesa, 0,5 kg kislega zelja, 2 čebuli, 2 žlici paradižnikove mezge, 1 žlico mlete paprike, 5 strokov česna, lovorjev list, 2 ščepca popra, 2 ščepca kumine, pol žličke soli, 0,5 dl jušne osnove ali vode, 2 žlici olja.

Čebulo in česen olupimo ter nasekljamo. Meso narežemo na grižljaj velike koščke. V večji posodi segrejmo olje, dodamo nasekljano čebulo, potresemo s ščepcem soli in pražimo 10 minut. Dodamo pripravljeno meso ter ga pražimo 15 minut. Poporamo, posolimo, potresemo z mleto rdečo papriko in kumino, dodamo lovorjev list in primešamo kislo zelje. Dobro premešamo in prilijemo jušno osnovo (oz. vodo). Pokrito počasi kuhamo še približno eno uro. Jed je gotova, ko sta meso in zelje mehka.

Nasvet: Kislo zelje se med seboj zelo razlikuje. Lahko je bolj slano ali pa bolj kislo. Če nas katera od teh lastnosti moti, zelje pred uporabo speremo pod tekočo vodo. V primeru, da je zelje slano, lahko v segedinu sol popolnoma opustimo. Dolge trakove zelja predhodno razrežemo.

Jed je najboljša, če jo skuhamo malo prej in pred postrežbo stoji v pokriti posodi približno eno uro. Tako so okusi bolj oblikovani in intenznivni.

Za pripravo polente s čemažem potrebujemo: 1 šop čemaža, 250 g polente, 1 liter vode, 1 žličko soli ali vegete, 1 pest parmezana, 3 žlice olivnega olja. Čemaž na grobo narežemo na manjše liste. V posodi segrejemo žlico olivnega olja in na njem na hitro prepražimo čemaž. Dodamo polento in posolimo oziroma potresemo z vegeto. Dolijemo vodo ter vse skupaj zavremo. Kuhamo toliko časa, kot piše na embalaži polente. Ko je polenta skuhana, jo odstavimo in prilijemo 2 žlici olja ter potresemo s parmezanom. Premešamo in pustimo stati še 10 minut.

Nasvet: Preden pustimo pripravljeno polento stati 10 minut, jo preložimo v skodelice in jih pred serviranjem obrnemo na krožnik. Tako si lahko pomagamo pri serviranju.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / petek, 15. maj 2020 / 06:00

Gorenjski glas, št. 39

Gorenjski glas, 15. maj 2020, št. 39

Objavljeno na isti dan


Kronika / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Kriminal

Kuhinja bo nova Valburga - V noči na torek so neznani storilci iz stanovanjske hiše v Valburgi odnesli gospodinjske aparate. Las...

Kronika / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Posebni sodniki za gospodarski kriminal

Z najtežjimi zadevami gospodarskega kriminala naj bi se po novem ukvarjal poseben specializirani oddelek sodnikov.

Tržič / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Odlok o zavodu odložili

Tržič - Občinski svet v Tržiču je dobil v obravnavo predlog Odloka o ustanovitvi Javnega zavoda za turizem, kulturo in šport Tržič. Predviden je bil sprejem po skrajšanem postopk...

Preddvor / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Posojilo za vodovod na Možjanci

Preddvor - Na zadnji seji občinskega sveta v Preddvoru je župan Miran Zadnikar svetnike seznanil z možnostjo, da občina kandidira na razpisu za posojilo pod ugodnimi pogoj...

Kamnik / ponedeljek, 8. junij 2009 / 07:00

Cone ne smejo pozidati v celoti

Občina Komenda je po trinajstih mesecih čakanja le dobila okoljevarstveno dovoljenje za širitev poslovne cone, a 7 hektarov od skupno 75 v tem delu ne smejo pozidati.