Paella

Paella je jed, ki izvira iz Španije. Najpogosteje jo pripravljajo iz morskih sadežev, vendar pa obstaja veliko različic, ki se ločijo predvsem po pokrajinah v Španiji. Recept za spodnjo paello je prilagojen tako, da jo najlažje pripravimo doma. Torej, zakaj ne bi za spremembo namesto rižote naredili paelle?

Za pripravo paelle potrebujemo: 350 g riža, 1 piščančje prsi, pol pikantne klobase, 150 g mesa kozic ali škampov, 1 zeleno papriko, 1 paradižnik, 1 limono, 9 dl piščančje jušne osnove, 2 stroka česna, 1 žlico sladke mlete paprike, 4 ščepec soli, 3 ščepce kurkume, pol žličke mletega žafrana, 3 žlice olivnega olja.

Piščanec in klobaso narežemo na majhne koščke. Papriko operemo, ji odstranimo semena ter jo prav tako narežemo na manjše kose. Česen na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo koščke piščanca in klobase. Dodamo pripravljeno papriko in česen. Pražimo, da česen zadiši – približno 4 minute. Na vse to naribamo paradižnik, posolimo, potresemo z mleto papriko in dobro premešamo. Riž dobro speremo pod tekočo vodo ter ga primešamo v ponev k ostalim sestavinam. Potresemo s kurkumo, premešamo ter vse skupaj zalijemo s piščančjo osnovo – tokrat ne smemo premešati. Potresemo z žafranom in po vrhu rahlo pomešamo tako, da ne motimo riža. Na vrh tekočine razporedimo kozice. Kuhamo nepokrito na majhnem ognju, da le na rahlo vre, dokler riž ni mehak – približno 40 minut. Tudi tukaj vmes ne smemo mešati. Ponev obračamo, da se riž skuha iz vseh strani. Ko je riž kuhan, paello odstavimo in jo pustimo hladiti 20 minut pod čisto krpo. Nanjo položimo na krhlje narezano limono in postrežemo.

Nasvet: Paello lahko pripravljamo tudi v pečici. V tem primeru jo postavimo v pečico za 40 minut na 170 ˙C po tem, ko v ponev dodamo kozice. Nato jo enako ohladimo in okrasimo z limono. Dodatke lahko prilagodimo okusu in željam; npr. dodamo še druge morske sadeže, na koščke narezano svinjino, piščančja bedra ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Rekreacija / sreda, 26. junij 2024 / 16:44

Mali veliki brat

Mali Obir (1926 m n. m.) – Obir z glavnim vrhom Ojstrc smo obiskali že večkrat. In ko smo stali na vrhu, je bil na severni strani njegov »mali brat«. Ta bo tokrat naš končni cilj.

Objavljeno na isti dan


Kamnik / sreda, 9. september 2015 / 15:56

Konec tedna bo Kamnik v znamenju noš

Kamnik – Med četrtkom in nedeljo, 10. in 13. septembrom, se bodo v Kamniku odvijali že 45. Dnevi narodnih noš in oblačilne dediščine, ki velja za največji etnološki festival v Sloveniji in enega na...

Kranj / sreda, 9. september 2015 / 15:55

Razpisali koncesijo

Kranj – Mestna občina Kranj je zaradi vpisa otrok v vrtec, ki presega število prostih mest, razpisala javni razpis za dodelitev koncesije za izvajanje programa za predšolske otroke. Koncesija je ra...

Preddvor / sreda, 9. september 2015 / 15:54

Začeli bodo z obnovo igrišča

Preddvor – Ta mesec bodo začeli z obnovo športnega igrišča pri osnovni šoli v Preddvoru. Na razpisu je bil že izbran izvajalec, podjetje Inka Ing, pogodbena vrednost naložbe pa je 200 tisoč evrov.

Medvode / sreda, 9. september 2015 / 15:54

Občina prodaja stavbo nekdanjega vrtca

Medvode – V Uradnem listu je bilo objavljeno obvestilo o javnem zbiranju ponudb za prodajo nepremičnin v lasti Občine Medvode. Gre za prodajo stavbe in zemljišča nekdanjega vrtca v Pirničah. Izhodi...

Jezersko / sreda, 9. september 2015 / 15:53

Jezersko dobiva odlok o javnem redu in miru

Jezersko – Doslej občina Jezersko ni imela lastnega odloka o javnem redu in miru, veljala so določila državnega zakona. Na avgustovski seji občinskega sveta pa so prvič obravnavali besedilo odloka,...