Paella

Paella je jed, ki izvira iz Španije. Najpogosteje jo pripravljajo iz morskih sadežev, vendar pa obstaja veliko različic, ki se ločijo predvsem po pokrajinah v Španiji. Recept za spodnjo paello je prilagojen tako, da jo najlažje pripravimo doma. Torej, zakaj ne bi za spremembo namesto rižote naredili paelle?

Za pripravo paelle potrebujemo: 350 g riža, 1 piščančje prsi, pol pikantne klobase, 150 g mesa kozic ali škampov, 1 zeleno papriko, 1 paradižnik, 1 limono, 9 dl piščančje jušne osnove, 2 stroka česna, 1 žlico sladke mlete paprike, 4 ščepec soli, 3 ščepce kurkume, pol žličke mletega žafrana, 3 žlice olivnega olja.

Piščanec in klobaso narežemo na majhne koščke. Papriko operemo, ji odstranimo semena ter jo prav tako narežemo na manjše kose. Česen na drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem popečemo koščke piščanca in klobase. Dodamo pripravljeno papriko in česen. Pražimo, da česen zadiši – približno 4 minute. Na vse to naribamo paradižnik, posolimo, potresemo z mleto papriko in dobro premešamo. Riž dobro speremo pod tekočo vodo ter ga primešamo v ponev k ostalim sestavinam. Potresemo s kurkumo, premešamo ter vse skupaj zalijemo s piščančjo osnovo – tokrat ne smemo premešati. Potresemo z žafranom in po vrhu rahlo pomešamo tako, da ne motimo riža. Na vrh tekočine razporedimo kozice. Kuhamo nepokrito na majhnem ognju, da le na rahlo vre, dokler riž ni mehak – približno 40 minut. Tudi tukaj vmes ne smemo mešati. Ponev obračamo, da se riž skuha iz vseh strani. Ko je riž kuhan, paello odstavimo in jo pustimo hladiti 20 minut pod čisto krpo. Nanjo položimo na krhlje narezano limono in postrežemo.

Nasvet: Paello lahko pripravljamo tudi v pečici. V tem primeru jo postavimo v pečico za 40 minut na 170 ˙C po tem, ko v ponev dodamo kozice. Nato jo enako ohladimo in okrasimo z limono. Dodatke lahko prilagodimo okusu in željam; npr. dodamo še druge morske sadeže, na koščke narezano svinjino, piščančja bedra ...

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / petek, 15. avgust 2014 / 10:52

Velika planina navdih za slikarje

Minuli konec tedna so se pastirjem, kravam in številnim obiskovalcem Velike planine pridružili tudi slikarji – udeleženci tradicionalnega likovnega bienala.

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Končuje se rok za oddajo vlog

Kranj - Mestna občina Kranj bo letos na podlagi že objavljenega javnega razpisa namenila za ohranjanje in razvoj kmetijstva, gozdarstva in podeželja 135 tisoč evrov. Za oddajo vl...

Prosti čas / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Pomoč materinskemu domu

Z dobrodelno prireditvijo Kranjčani materam so letos zbirali denar za nastajajoči gorenjski materinski dom.

Mularija / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Pustimo otrokom izživeti sanje

 Ob materinskem dnevu so potekali številni dogodki, v vrtcu pri OŠ Predoslje pa so četrtkovo popoldne prijetno razširili v druženje staršev in otrok in ga poimenovali Pustimo otrokom izživet...

Kultura / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Steletovo priznanje Maji Avguštin

Podelili so Steletove nagrade in priznanja za leto 2009. Med dobitniki priznanj je tudi konservatorka kranjske enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine mag. Maja Avguštin.

Zanimivosti / torek, 30. marec 2010 / 07:00

Sprehod po celem snegu

Na Pokljuki so minuli konec tedna pripravili prvi krpljarski festival za ljubitelje hoje po brezpotjih v naravi.