Poseben rojstnodnevni zaklad
Gašper Špec je rojstnodnevno zabavo pripravil v blejskem Art Cafeju, kjer je za glasbeno spremljavo tisti večer v živo skrbel Matjaž Jelen (Šank Rock). Prisotni so izvedeli veliko o slavljenčevem projektu, okušali sivi pinot in uživali ob pesmih, kot je večna Pravljica o mavričnih ljudeh.
Znani gorenjski kuharski mojster Uroš Štefelin je letos 10. marca dopolnil 41 let, na isti datum pa naj bi praznoval tudi Gašper Špec, eden od ustanovnih članov društva Vinergija z Bleda. Gašper je sicer slabih pet let mlajši od Uroša, vendar mu je blizu ljubezen do hrane, še zlasti pa seveda do vina. In svoje znanje, zanimanje za žlahtno tekočino je Gašper tokrat nadgradil še z idejo o svojem vinu. To je razvil in uresničil. Pa tudi pri celotnem postopku 'rojstva' svojega vina – od a do ž – je sodeloval. Na koncu pa ga predstavil javnosti tako, da je svojo rojstnodnevno zabavo združil z rojstvom svojega vinskega prvorojenca.
Navdih za ime in vizualen brend etikete njegovega vina – obris odprte gusarske skrinje – izhaja iz njegovega imena in priimka. Ime Gašper je namreč v zgodovini pomenilo zakladnika oziroma nekoga, ki nosi zaklad, Special (kakor je vino poimenoval) pa je izpeljanka iz priimka. Vino kot tako pa je tako malo posebno, specialno, saj se je ideja zanj rodila na Gorenjskem. Ni prvi Gorenjec s tovrstnim produktom, je pa njegov sivi pinot z belo etiketo svojo prvo predstavitev doživel na Bledu. Rojstnodnevno druženje je v priljubljenem Art Cafeju pospremil še nastop frontmana zasedbe Šank Rock, Matjaža Jelena, ki je s starimi uspešnicami dvignil goste na noge, ženska publika pa je glasno večino pesmi odpela z njim.
Gašperjev sivi pinot selekcija s črno etiketo, ki zori v lesenih sodih, pa prihaja na trg drugo leto.
Gašperjev rojstnodnevni sveži sivi pinot je v bistvu sestavljenka iz Brd in Gorenjske: ideja je Gašperjeva, grozdje je iz vinogradov Uroša Jakončiča in klet, v kateri je vino ugledalo luč, je Erzetičeva. Vinar Andrej Erzetič pravi, da je bilo ogromno usklajevanj, upoštevati je moral Gašperjeve želje, z njegovim znanjem in srečnim koncem pa so dobili aromatično, krasno pitno vino z značilnostmi sivega pinota. In kljub temu da se je Andrej prvič spustil v nekaj takega in da je bilo kar naporno, bi zadevo ponovil še enkrat.
Ker pa pri Gašperju nikoli ne veš, bo morda za štirideseti rojstni dan predstavil vino že iz svojega vinograda ...