Kokosove kocke ali čupavci

Pecivo, ki se pripravlja že kar nekaj časa in je po mojem mnenju še vedno eno boljših. Nastalo je že veliko različic recepta. Sama dodajam še eno različico biskvita in dve možnosti za čokoladni obliv.

Za pripravo čupavcev po­trebujemo: za biskvit: 30 dag moke, 25 dag sladkorja, 4 jajca, 1 vanilin sladkor, 1 pecilni prašek, 5 žlic mleka, 2 žlici masla za pekač; za obliv: 1. možnost: 10 dag kakava, 6 žlic sladkorja, 5 dag masla, 2,5 dl mleka; za posip: 150 g kokosove moke; 2. možnost za obliv: 200 g čokolade za kuhanje, 80 g sladkorja, 1 dl mleka, 2 žlici masla.

Priprava biskvita: Moko pomešamo s pecilnim praškom. Rumenjake ločimo ob beljakov. Beljake stepemo v trd sneg. Rumenjakom dodamo polovico sladkorja in vse skupaj penasto vmešamo, da masa naraste na dvakratno količino. Vmešamo preostali sladkor, vanilin sladkor in mleko. Dodamo polovico snega. Med stalnim mešanjem masi dodajamo moko. Nazadnje dodamo še preostali sneg in na rahlo premešamo. Pekač namastimo in vanj vlijemo pripravljeno maso. Biskvit pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 30 minut. Biskvit narežemo na kocke.

Priprava obliva – 1. možnost: kakav zmešamo s sladkorjem, dodamo na kocke narezano maslo, zalijemo z mlekom ter vse skupaj zavremo.

Priprava obliva – 2. možnost: v kozico nalomimo čokolado, dodamo maslo, potresemo s sladkorjem ter prilijemo mleko. Počasi segrevamo in stalno mešamo, dokler se čokolada popolnoma ne raztopi in zmes ne postane gladka.

Še v vroč obliv na hitro potopimo kocko biskvita in jo nato takoj povaljamo v kokosovi moki. Postopek ponovimo z vsako kocko.

Nasvet: Čas peke peciva je odvisen tudi od velikosti pekača. Če je pekač večji, bo biskvit nižji in bo tako pečen hitreje. V obliv lahko dodamo tudi kakšno žlico ruma. Čupavci so najboljši takrat, ko jih pustimo na hladnem stati nekaj ur, saj se okusi prepojijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Izleti GG / torek, 2. april 2024 / 23:20

Letošnji kolesarski izleti z Gorenjskim glasom

Premik ure za eno uro naprej je kolesarjem vedno v veselje. To namreč pomeni, da bo zvečer dlje svetlo in da lahko tudi v popoldanskih urah, po službi, sedejo na kolo. Poleg tega s pomladjo prihaja...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / petek, 4. december 2009 / 07:00

Otroci bodo podarjali igrače

Kranj - V petek med 16. in 19. uro so vsi otroci vabljeni v Rajarijo na Cankarjevo 3 v Kranju, kjer bodo lahko podarili svojo igračo, lahko pa jo bodo tudi zamenjali. »Ideja proj...

Prosti čas / petek, 4. december 2009 / 07:00

Srce nam še vedno igra

Po krajši predstavitvi zimske Štajerske so se z miz smejale štajerske dobrote. Jabolčni žličniki s smetano so bili odlični, čeprav je bila smetana za k bučni torti. Manjka samo še sneg. Pionirčki in p...

Šport / petek, 4. december 2009 / 07:00

Tahirovič okreva po pandemski gripi

Kranj - Za novo gripo je zbolel tudi plavalec kranjskega Triglava Emil Tahirovič, ki pa na srečo že uspešno okreva. »Od sobote do ponedeljka sem bil v bolnišnici na Golniku. Prei...

Gospodarstvo / petek, 4. december 2009 / 07:00

Color dobil okoljevarstveno dovoljenje

Kar 23 kilogramov dokumentacije in štiriletno delo ekipe je bilo potrebno, da so dokazali, da je Color okolju prijazen.

Tržič / petek, 4. december 2009 / 07:00

Veseli posodobitve vasi

Podljubelj - Zadnji novembrski petek je bil zgodovinski dan za prebivalce Podljubelja. Zvečer so pred gasilskim domom pripravili slovesnost ob končanju obnove komunalnih napeljav...