Okusno na Voglu
Smučarski center Vogel je vse od četrtka naprej gostil različna dogajanja, ki so bila ena bolj, druga manj obiskana. Tako je bila sreda namenjena kulinariki, petek ženskam, v soboto ste se lahko do poznih ur predajali ritmu glasbe, včeraj pa so Vogel zasedli smučarji po starem.
Mi smo se udeležili kulinaričnega doživetja, kjer je žal za manjšo udeležbo čez dan poskrbel močan veter. Dva najbolj znana slovenska chefa, ki sta tudi Gorenjca, Uroš Štefelin in Igor Jagodic, sta namreč z gostinskimi delavci Vogla že čez dan pripravljala okusne jedi na žlico, zvečer pa se je potem KULinariSKI dan, kot so ga poimenovali, preveseli v apres ski party, za prave gurmane pa so v koči Merjasec pripravili še večerjo, ki sta jo skreirala omenjena chefa in tako poskrbela, da dobrim okusom ta dan kar ni bilo konca. Za pijačo dobrodošlice je s kombinacijo penine in malin poskrbel mojster koktajlov Edo Halačević, pozdrav iz kuhinje pa je bil kombinacija velike noči in pozdrav prvi spomladanski zelenjavi, belušem oziroma špargljem. Tokrat je za prvi del 'dilce', na kateri so pozdrav postregli, poskrbel Igor z belušem in zeliščno kremo; drugi del pa je bil Urošev 'gorenjski zajtrk' v jajčni lupini z vsem, kar sodi k dobremu zajtrku: rumenjak, polenta, ocvirki. Sledil je njegov tatar bohinjskega goveda s kremo črnega korena, kislo smetano z žajbljem, zeliščno majonezo in postrvjimi ikrami. Naslednji krožnik je bil Igorjev: telečji priželjc s kremo peteršiljeve korenine in pečeno korenino ter peteršiljevim oljem in drobtinami. In kljub številnim oblikam peteršilja na krožniku je bilo vsega ravno v pravšnjem razmerju. Uroševa prašičkova lička in potrebušina z rdečo čebulo, rdečo peso, mavrahi in šalotko ter izjemnim barvnim nasprotjem na krožniku, rumenjakom z ocvirki, so samo stopnjevala mlaskanje v Merjaščevi jedilnici, ki se je tokrat prelevila v prostor, od koder smo slišali več žvenketanja s priborom kot govorjenja. Igor je večerjo zaokrožil s sladico, postreženo v čolničku, v katerem so se 'vozili': kuhana smetana z ajdo, ajdov drobljenec in njena pokovka, posušena mlečna pena, sliva, meta, malina in okusen sladoled kisle smetane. Seveda so komponente na krožnikih od jedcev zahtevale umetniški pristop: malo tega, malo onega, združeno še s tretjim s krožnika, ker le tako si lahko okušal okuse, ki sta si jih zamislila kuharska mojstra. In v tokratnem primeru je vse delovalo, kot je treba, brbončice so imele kaj okušati; čeprav bi lahko tako priželjc kot sladoled kisle smetane, na primer, brez težav okušali tudi v ednini.
Kdor je na koncu želel, si je privoščil še kavo, ki jo je pospremil čisto pravi mohantov piškot. In za tiste, ki ne veste, kaj je mohant: bohinjski polmehki belo-rumen sir z značilnim ostrim in agresivnim okusom. Po slednjem ga tudi večina pozna, drugače pa lahko rečemo, da je v današnjih dneh prava specialiteta.