Izdelovali butarice
V edinstveni Budnarjevi domačiji v Zgornjih Palovčah pri Kamniku so preteklo nedeljo obujali stara slovenska običaja izdelave cvetnonedeljskih butaric in peke oblatov.
Težko bi našli primernejši prostor za poustvarjanje starega slovenskega običaja izdelovanja cvetnonedeljskih butaric, kot je topla kmečka izba – »hiša« Budnarjeve domačije v Zgornjih Palovčah. Več sto let stara domačija s črno kuhinjo predstavlja edinstven živi muzej preprostega življenja naših prednikov na vasi.
Čudovit etnografski dogodek, ki ga je organiziralo Turistično društvo Kamn'k, je privabil veliko število obiskovalcev, ki jih je bilo skoraj preveč za majhno kmečko izbo. Gostje so si lahko ogledali, kako pod spretnimi prsti domačink Bernarde Kvas in Fani Sovinjšek nastajajo prave palovške butarice, nekateri pa so se tudi sami lotili izdelave. Precej pozornosti je požel tudi Jože Bokal, ki je na posebnem pekaču pekel velikonočne oblate – hostije. Gre za nekvašen kruh, pripravljen iz moke in vode. Pekač na oblatih pusti odtis Jezusovega monograma. Ta običaj v okolici Kamnika še vedno ohranjajo v Tuhinjski dolini in Šmarci.
V nekdanjih gospodarskih prostorih hiše je radovednežem še do konca marca na ogled 13 vrst butaric, ki pričajo o tem, na kako raznolike načine se še danes prebivalci z različnih koncev Slovenije lotevajo izdelave butaric.
»Butarico, zelenje, kaštron, pegl, kravji žegen, leseni žegen, prajkl, presmec, pušlc, ljubensko potico ali le vejice so po maši na cvetno nedeljo postavili v kuhinjo ali sobo, kjer so jo zataknili za stropni tram, preprosto oljčno vejico pa na razpelo. Domačijo, ljudi in živali naj bi blagoslovljeno zelenje varovalo pred vsem hudim, neurjem, požarom, boleznijo in uroki,« je o navadah povedala Sabina Romšak iz kamniškega Turistično-informacijskega centra, ki je tudi pripravila razstavo butaric.
Včasih – in gotovo marsikje še danes – so fantje med seboj tekmovali, kdo bo na cvetno nedeljo k blagoslovu prinesel najlepšo in najvišjo butaro. Večja in lepša kot je bila, več pozornosti je užival njen lastnik.