V Benetkah prvič 1851, v Ljubljani 1896
Kaj? Kdo? … 11. marca 1851 je Benečane v glasbenem hramu La Fenice očarala premiera Verdijeve romantične opere s silnimi čustvi, v Ljubljani pa je Rigoletto prvikrat privabil gledalce pred 120 leti. Verdija je navdušilo Hugojevo delo 'Kralj se zabava', a ker naj bi bil francoski kralj nedotakljiv, je moral libretist F. M. Piave zaradi cenzure prenesti dogajanje v 16. stoletje, na dvor izmišljenega mantovskega vojvode, razuzdanca in zapeljevanja nikoli sitega moškega, ki ima tudi svojega dvornega norca, grbastega in nesramnega Rigoletta. Ko grof Monterone zgrožen prekolne vojvodo, ker mu je zapeljal hčer, Rigoletto le še podpihuje ogenj, kako naj se lepi vojvoda tudi s pregnanstvom ali celo umorom otrese tistih, ki mu groze. Rigoletto skrbno skriva lepo hčer Gildo, o kateri mislijo dvorjani, da je njegova ljubica. Siti Rigolettovih nesramnih zbadanj sklenejo, da bodo Gildo ugrabili. A Gilda je že nekaj časa skrivna vojvodova ljubimka in očetu prizna svojo zmoto. Rigoletto se dogovori z morilcem, da bo vojvodo za dober denar spravil s sveta. A po vrsti usodnih zasukov Rigoletto v vreči, kakor je bilo dogovorjeno z morilcem, namesto mrtvega vojvode najde umirajočo hčer, ki se je žrtvovala za ljubimca. Do kraja skrušeni in obupani Rigoletto z grozo spozna, da se Monteronovo prekletstvo uresničuje ...
Kuhinja je kar premajhna, ko jo prepoji Pavarottijev glas z arijo: Ženska je tičica. Mojemu primoženemu priimku pa se to seveda prilega. Nove recepte najraje preskušam ob glasbi … In ker se bližajo prazniki, ko je vedno obilo pirhov, so ti, slečeni pisane lupine, zelo uporabni.
Zelenjavna solata z jajci
Za 6 oseb potrebujemo: 350 g majhnih korenčkov, 300 g brokolija, 1 šopek redkvic, 3 spomladanske čebulice, 4 vejice koprca, 1 šopek drobnjaka, 4 vejice krebuljice, sol, poper, 100 g graha, 6 jajc, 4 majhne kisle kumarice, 2–3 žlice kumarične tekočine, 4 vejice peteršilja, 1 jabolko, poper, sol, 2 žlici zeliščnega kisa, 4 žlice oljčnega olja, 1 šopek kreše, led.
Korenček operemo, lahko ga tudi ostrgamo. Brokoli razdelimo na majhne rožice. Redkvice operemo in prerežemo na polovice. Čebulico narežemo na tenke poševne trakce. Redkvice in čebule damo v ledeno mrzlo vodo. Koprc in krebuljico narežemo, drobnjak nastrižemo.
Korenčke 4 minute kuhamo v slanem kropu, dodamo brokoli in kuhamo še 2 minuti. Zelenjavo s penovko poberemo iz kropa in damo v ledeno mrzlo vodo.
Jajca skuhamo, vrejo naj 8 minut, nato jih prelijemo z mrzlo vodo.
Kisle kumarice, krebuljico in koprc zmeljemo v sekljalniku.
V skledi zmešamo majonezo in jogurt in v zmes naribamo jabolko. Dodamo 2–3 žlice kumarične tekočine, solimo, popramo. Dodamo zmlete kumarice in zelišča.
Jajca olupimo.
V drugo skledo damo redkvice in mlado čebulo, sesekljan peteršilj in nastrižen drobnjak. Dodamo korenček in brokoli. Prelijemo z oljem in kisom, popramo in po potrebi dosolimo. Rahlo premešamo. Jajca narežemo na četrtinke. Solato damo na servirni krožnik, okrasimo z jajci in potresemo s krešo. Remuladno pomako ponudimo v posebni skledici.
Pa dober tek!