Mesna štruca in nadevana pleskavica

Pri obeh jedeh je osnova mleto meso, ki mu dodamo nekaj dodatkov in domišljije.

Za pripravo pečenke potrebujemo: 60 dag mletega mesa, 5 kislih kumaric, 1 čebulo, 1 manjše korenje, 3 stroke česna, 10 dag kruha, sol, poper, 2 žlici gorčice, začimbe (mleta paprika, peteršilj, majaron, muškatni orešček), 5 jajc.

Štiri jajca skuhamo do trdega. Česen nasekljamo, korenje naribamo. Čebulo olupimo, jo nasekljamo ter na hitro prepražimo na žlici olja do zlatorjave barve. V skledo zmešamo mleto meso, ga po okusu posolimo in popopramo, potresemo s preostalimi začimbami, dodamo prepraženo čebulo in nasekljan česen. Vse skupaj premešamo. Masi dodamo na kocke narezan kruh in eno surovo jajce. Dobro pregnetemo in pustimo počivati 30 minut. Pekač namastimo in po dolgem razporedimo polovico mesa (širina naj bo približno 10 cm). Na meso postavimo kuhana in olupljena jajca ter jih obložimo z rezinami kislih kumaric. Prekrijemo s preostalim mesom, oblikujemo dolgo pečenko. Meso dobro stisnemo, da bo pečenka kompaktna. Pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 45 minut. Pečeno pustimo stati 10 minut, da se nekoliko ohladi, nato jo narežemo.

Nasvet: začimbe uporabimo po okusu.

Za pripravo polnjene pleskavice potrebujemo: 0,5 g mletega mesa, 3 stroke česna, 3 ščepce soli, 3 ščepce popra, pol žličke mlete paprike, 8 dag sira, 8 dag šunke, 2 žlici olja.

Sir in šunko narežemo na tanke rezine. Česen olupimo ter na drobno nasekljamo. V posodi zmešamo mleto meso, česen, sol, poper, mleto papriko ter z rokami vse skupaj dobro premešamo in zgnetemo. Pustimo počivati 15 minut. Iz mase oblikujemo 4 enake krogle, ki jih sploščimo v tanke pleskavice. Na dve pleskavici položimo plast šunke, prekrijemo s polovico sira in nato položimo še eno plast šunke, vendar ne povsem do roba. Vsako pleskavico prekrijemo z drugo nenadevano pleskavico ter ob robu dobro stisnemo, da se pleskavici sprimeta. V ponvi segrejemo olje in pleskavici pečemo na vsaki strani malo več kot 5 minut, oziroma dokler se lepo ne zapečeta.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / ponedeljek, 17. maj 2010 / 07:00

Jožica ima rada naravo

Jožica Zaletel, ki se je rodila leta 1930 v Celju, živi v Tržiču, kjer je delala v upravi Peka. Po upokojitvi leta 1982 je uresničila svoje mladostne sanje. Takrat ji ni bilo dano študirati na Ak...

Objavljeno na isti dan


Razvedrilo / ponedeljek, 23. september 2019 / 18:05

Žirovski modni večer

Najstarejša slovenska obutvena blagovna znamka je z več kot sto leti čevljarskega znanja in sodobno podobo stopila na globalno modno pot. Novo zgodbo so povabljenim v Alpini predstavili na modnem dogo...

GG Plus / ponedeljek, 23. september 2019 / 18:03

Danski najstniki so prej samostojni

Skupina slovenskih najstnikov, med njimi tudi štirje četrtošolci z Gimnazije Jesenice, je konec poletja nabirala nove izkušnje na Danskem. Zanimiva skandinavska dežela jih je navdušila, tamkajšnji mla...

Kranj / ponedeljek, 23. september 2019 / 18:02

Stari Penzion Špik podrli, gradijo že novega

Podjetje Dom trade Žabnica na lokaciji nekdanjega Penziona Špik v Gozdu - Martuljku investira v gradnjo novega butičnega hotela z velnesom. Zunanjost stavbe bo precej podobna prejšnji. Investicija je...

Kultura / ponedeljek, 23. september 2019 / 18:01

Balade in glasba srednjega veka

V kapeli Loškega gradu je potekal literarno-glasbeni večer, preplet baladnih recitalov Andreja Ranta ter srednjeveških skladb Janeza Jocifa.

Kultura / ponedeljek, 23. september 2019 / 18:00

Potovanje na konec noči

Glasbeno-gledališka predstava Ex/Odus radosti je v nedeljo navdušila občinstvo v radovljiški Linhartovi dvorani, dan kasneje pa tudi v kranjskem Stolpu Škrlovec.