Alpina ne sme po poti Peka, opozarjajo v sindikatih in zaposleni. / Foto: Matej Rant

Alpina ne sme po poti Peka

Škodljivo početje in svetovanje drage svetovalne družbe Admetam je treba ustaviti, proizvodnja mora ostati v Žireh, je v zvezi z usodo podjetja Alpina glavno sporočilo predstavnikov sindikatov in zaposlenih v Alpini.

Žiri – Alpina je po mnenju predstavnikov Zveze svobodnih sindikatov Slovenije, Sindikata tekstilne in usnjarsko-predelovalne industrije Slovenije (Stupis), Neodvisnosti in Konfederacije novih sindikatov Slovenije še eno podjetje, ki ga namenoma izčrpavajo in prestrukturirajo tako, da od njega ne bo ostalo prav veliko. Zato so se zavzeli za ohranitev proizvodnje v Žireh, kjer so razvoj, izkušnje in znanje podjetja. »Alpina namreč izdela trideset odstotkov svetovne proizvodnje tekaških čevljev vrhunske kakovosti,« so poudarili. Zato je predsednik sindikata Stupis v Alpini Roman Miklavčič pozval odgovorne, naj razmislijo, kako naprej, saj zaposleni niso nič krivi, lahko pa postanejo največje žrtve slabih odločitev.

Začrtana sanacija za Alpino pomeni pogubo, je prepričan sekretar Stupis Anton Rozman. Meni, da Alpina sicer ne gre po poti Peka, ki je končal v stečaju, a je končni rezultat lahko zelo podoben. A medtem ko so se v Peku po njegovih besedah ukvarjali z notranjimi težavami in jim ni uspelo pripraviti uspešnega poslovnega modela, Alpina uspešno posluje, saj se je ves čas prilagajala razmeram na trgu in število zaposlenih že občutno znižala. Zaposleni v Alpini, ki se ne strinjajo z načrtom prestrukturiranja na plečih delavcev, so zato pripravili peticijo, ki jo je podpisalo že 299 zaposlenih, je pojasnil Roman Miklavčič. Z njo odgovorne pozivajo, naj še enkrat preučijo načrt.

Predsednik sindikata KNSS - Neodvisnost Alpina Žiri Nijaz Šehić je prav tako poudaril, da se zaposleni ne strinjajo s predlaganimi ukrepi vodstva. Razume sicer, da bi bilo treba v podjetju marsikaj izboljšati, a ne z enostranskimi ukrepi. »Komunikacija z vodstvom je zelo omejena. Mi sicer povemo svoje mnenje, a se ne upošteva.« Poleg revizije plana za letos, ki je po njegovem prepričanju postavljen na nerealnih ocenah, zahtevajo, da se ne podaljša pogodba s svetovalno družbo Admetam. »Alpina ima možnosti, da preživi. Rešitev ni v odpuščanju delavcev in selitvi proizvodnje, ampak pridobivanju novih trgov in novih naročil za proizvodnjo. Treba je ohraniti delovna mesta v Žireh, da se ne bi trajno izgubila.« Razočarani so nad državo, ki poziva k varčevanju in ni našla denarja za reševanje delovnih mest in zaposlenih v Peku, hitro pa najde denar za reševanje »bankrotiranih« bank, žico in dodatke za stalno pripravljenost. »Mi ne jamramo, radi bi samo delali in bili za to pošteno plačani,« je še poudaril Šehić, ki se ob tem sprašuje, ali smo res postali povsem izprijena družba, brez človeškega čuta do sodržavljanov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gorenjska / ponedeljek, 19. april 2021 / 12:06

Količina zbranih e-odpadkov vse večja

Kranj – Družba Zeos, izvajalec največje sheme za ravnanje z električno in elektronsko opremo v Sloveniji, je končala petletni Life projekt Gospodarjenje z e-odpadki. Sofinancirala sta ga okoljsko m...

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, Brat vse ve: Lepo je bit´ župan

Volilna vojna zdaj je mimo, mirno čakamo na zimo. Županske stolčke bojo grel,...

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Topla in svetla zima

Zeleno srce Avstrije v zimski obleki, Charter Night tržiških Lionsev, nova kolekcija pričesk Epic in ledena polžja hišica.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Nominator

Najprej smo martinovali, se veselili ob mladem vincu, ki naj vino bo, potem smo jih pa izvolili. Vmes pa ustrelili kakega kozla, nekaj za šalo, nekaj pa tistih pravih, za kazen in po zdr...

Kranj / petek, 17. november 2006 / 06:00

Mali formati velikih mojstrov

V Mestni hiši in v Mali galeriji v Kranju je na ogled mednarodna razstava fotografij Miniature 2006.

Prosti čas / petek, 17. november 2006 / 06:00

Anketa: Piramida ali preverjeno

Že slab mesec ob torkih zvečer oddaji Preverjeno na POP TV konkurira oddaja Piramida z Eriko Žnidaršič na nacionalni televiziji. Naše sogovornike smo v Kranju povprašali, katero si raje ogledajo.