Rojstni dan izumitelja džinsa

Buttenheim je majhno mesto v bližini nemškega Bamberga. Tu se je v družini revnega židovskega kramarja 26. februarja 1829 rodil Levi Strauss. Ko je bilo Leviju 16 let, je oče umrl za jetiko. Dva starejša brata sta kmalu odšla v Ameriko, 1847 pa se je z Levijem in mlajšima hčerkama odpravila za njima mati Rebecca. Levi se je pridružil bratoma, ki sta imela trgovino s tekstilom. Leta 1853, ko je izbruhnila zlata mrzlica, se je Levi odpravil v San Francisco in začel trgovati s tistim, kar so zlatokopi potrebovali. Robustne hlače, zobne ščetke, naramnice, gumbi pa tudi pražnja oblačila. Kmalu je ugotovil, da so se žepi na hlačah iz denima, pobarvani z indigom, trgali in da jih je treba ojačati. Leta 1870 je priseljenec Jakob Davis, krojač iz Rige, hotel patentirati žepe, ojačene z zakovicami, kakršne je najti v konjski opremi, a za patent ni imel denarja. Prosil je Levija za finančno pomoč, ta pa mu je predlagal, da se združita in 1873 je bil patent potrjen. Začela se je zmagovita pot džinsa. Levi Strauss je nenadoma umrl 1902. leta, podjetje pa je zapustil štirim nečakom, saj ni imel otrok.

Zlatokopi so bili večinoma skromni, včasih so imeli za ves dan le hlebec kruha, včasih so si kaj preprostega skuhali v obtolčenem »piskrcu« na odprtem ognju. Ko sem brskala za recepti zlatokopov, sem naletela na »Hangtown Fry«, kar je nekakšna rahla omleta. Nastala je po besedah srečnega najditelja zlata, ki je hotel, naj mu postrežejo najdražje, kar imajo. To so bila jajca, ostrige iz San Francisca in slanina z Vzhodne obale. A ker v Savi še nisem našla zlata, sem se odločila, naj bo v enem »piskru«, na žlico, z zelenjavo, saj so zlatokopi zaradi premalo vitaminov velikokrat trpeli za skorbutom.

Enolončnica s kolerabicami – z mesom in brez

Za 4 osebe potrebujemo: 1 belo čebulo, 1 strok česna, 6 kolerabic, 500 g krompirja, 60 g olja 1,5 l goveje ali zelenjavne juhe, osmino l smetane, 1 žlico paradižnikove mezge, 1 pest sesekljanega peteršilja, poper, sol, 1 lovorov list, 4 hrenovke ali zdrobove cmočke.

Kolerabice olupimo, jih zrežemo na ploščke in nato na paličice. Krompir olupimo in ga zrežemo na kocke. Čebulo in česen olupimo in sesekljamo. Segrejemo olje in prepražimo čebulo, toliko, da ovene. Dodamo česen in kolerabice, pražimo 10 minut, nato dodamo krompir, zalijemo z juho, dodamo lovorov list in paradižnikovo mezgo ter skuhamo do mehkega. Začinimo. Pet minut, preden je kuhano, dodamo na koščke narezane hrenovke. Če jedo mesojedci in nemesojedci skupaj, juho, malo preden je do konca kuhana, prelijemo v dvoje posod. Hrenovke skuhamo posebej, za nemesojedce pa naredimo zdrobove cmočke. Na koncu juho izboljšamo s peteršiljem in smetano. Ponudimo s kmečkim kruhom.

Zdrobovi cmočki

Za 4 osebe potrebujemo: 250 ml mleka, 100 g belega zdroba, 1 pest sesekljanega peteršilja, 2 jajci, 2 žlici masla.

Maslo stopimo v visoki kozici. Dodamo mleko. Zavremo. Dodamo zdrob in mešamo z metlico. Zmes, ki je malo grudasta, ohladimo. Dodamo sol, poper, peteršilj in počasi vmešamo jajci. Oblikujemo majhne kroglice, jih vložimo v juho in kuhamo dobrih 5 minut.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / ponedeljek, 18. maj 2020 / 19:46

Le manjša prenova hotela

Kljub načrtovani temeljiti prenovi Hotela Brdo je po neuspelem javnem razpisu sedaj že jasno, da se bodo lotili le manjše prenove. Zaključuje se prenova Gradu Brdo.

Objavljeno na isti dan


Bled / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:41

Začasen obvoz po blejski obvoznici

Na Bledu kljub slabemu vremenu potekajo zadnja infrastrukturna dela. Pred snežno-deževno ujmo je izvajalcem uspelo grobo asfaltirati nekaj odsekov cest. Najpomembnejši je zahodni del severne razbre...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:37

Višje plače zaradi nižje koncesnine

Kranj – Nedavna odločitev vlade, da faktor izhodiščne vrednosti enote posebne rabe vode za zdravilišča (faktor D) znaša 0,6, in ne 1, kar posledično znižuje letošnjo koncesnino za uporabo termalne...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:37

Nagradili upravnike pošt

Kranj – Pošta Slovenije je na srečanju poslovodstva z upravniki pošt na Gospodarskem razstavišču v Ljubljani nagradila in pohvalila 42 upravnic in upravnikov pošt. V poslovni enoti Ljubljana so den...

Gospodarstvo / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:37

Priznanja gorenjskim rejcem

Štiri gorenjske krave črno-bele pasme so v zadnjem letu presegle življenjsko mlečnost sto tisoč kilogramov. Rimahazijeva krava Janica 110 je bila po mlečnosti predlani najboljša v Sloveniji, Studenova...

GG Plus / ponedeljek, 8. januar 2018 / 21:20

Od aprila do aprila

»Bila sem v nekem drugem svetu. Peklu. Zdaj sem se vrnila. Po letu dni.« Naj vas od branja ne odvrne ta začetni pesimizem, kajti knjigo Od aprila do aprila avtorica Kranjčanka Tatjana Štular zaključi...