Pica bombice in pica sendvič

Kot že ime obeh receptov pove, gre ponovno za neko izpeljanko iz pice. Prav nam prideta, če smo ljubitelji pic in želimo prigrizniti nekaj drugačnega.

Za pripravo pica bombic potrebujemo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 dl olja, 1 zravnano žličko soli, 3 dl mleka, 1 žličko sladkorja, 200 g sira, 8 rezin šunke, 8 žličk paradižnikove omake, 1 jajce za premaz.

Mleko pogrejemo do mlačnega. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo 1 žličko sladkorja in eno žličko moke ter zalijemo z decilitrom toplega mleka. Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico, okrog jamice potresemo sol in polijemo z oljem. Na sredino jamice zlijemo vzhajan kvas ter prilijemo ostalo mleko. Zamesimo kvašeno testo, ki ga dobro gnetemo vsaj 5 minut. Testo naj počiva na toplem 30 minut. Sir narežemo na 8 kock (vsaka naj meri okrog 2 x 2 x 1 cm) Vzhajano testo razdelimo na 8 enakih hlebčkov. Vsak hlebček razvaljamo v krog (premer približno 10 centimetrov). Na vsak krog položimo rezino šunke, nanjo damo sir in eno žličko paradižnikove omake. Robove testa stisnemo skupaj in oblikujemo kroglico. Kroglice položimo na namaščen pekač (ali pa ga prekrijemo s papirjem za peko) ter premažemo z razžvrkljanim jajcem. Vzhajati pustimo še 30 minut. Pica bombice pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 35–40 minut.

Nasvet: Ko so bombice med peko dovolj zapečene, jih pokrijemo z alufolijo. V nadev lahko dodamo še baziliko in origano.

Za pripravo pica sendvičev potrebujemo (za eno osebo): 2 rezini kruha, 100 g naribanega sira, 2 rezini šunke, pol žlice masla, origano ali baziliko, 3 žlice paradižnikove omake.

V ponvi segrejemo polovico masla in nanjo položimo obe rezini kruha ter ju na hitro popečemo na obeh straneh (pečemo približno minuto na vsaki strani). Temperaturo štedilnika malo zmanjšamo, da se nam kruh ne bo preveč zapekel. Eno rezino kruha potresemo s polovico naribanega sira, nanj položimo šunko, pokapljamo s paradižnikovo omako, potresemo z začimbami in preostalim sirom ter pokrijemo z drugo polovico kruha. Pečemo še 2 minuti, da se ves sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 15. avgust 2022 / 10:44

Za vedno prva in druga kolajna

V začetku tega meseca je minilo trideset let, odkar je naša takrat še zelo mlada država dobila prvi dve olimpijski kolajni. Na olimpijskih igrah v Barceloni sta se najprej bronastih odličij veselila b...

Objavljeno na isti dan


Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Smlednik se bo predstavil Evropi

Lani se je Smlednik uvrstil v ožji izbor "naj" krajev v Sloveniji, letos pa ga bodo ocenjevali še evropski ocenjevalci.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Prvenstvo v "trkljanju" pirhov

Turistično društvo Pirniče je letos prvič organiziralo velikonočno "trklanje" pirhov.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

"Ferbec mora nekaj koštat"

Peter Škof iz Žlebov se je letos prvič lotil "kuhanja kope". Po osmih dneh so bili znani rezultati.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Ob jubileju prenovili zadružno stavbo

Kmetijska zadruga Medvode je ob koncu marca praznovala 60-letnico obstoja.

Medvode / nedelja, 15. april 2007 / 07:00

Prijateljice pritekle do naslova

Anamarija Lampič iz Valburge, ter Anja in Nina Žavbi Kunaver iz Zbilj, so letošnjo zimo postale državne prvakinje v teku na smučeh. Zmagale so v štafeti med mlajšimi deklicami.