Pica bombice in pica sendvič

Kot že ime obeh receptov pove, gre ponovno za neko izpeljanko iz pice. Prav nam prideta, če smo ljubitelji pic in želimo prigrizniti nekaj drugačnega.

Za pripravo pica bombic potrebujemo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 1 dl olja, 1 zravnano žličko soli, 3 dl mleka, 1 žličko sladkorja, 200 g sira, 8 rezin šunke, 8 žličk paradižnikove omake, 1 jajce za premaz.

Mleko pogrejemo do mlačnega. Kvas nadrobimo v skodelico, primešamo 1 žličko sladkorja in eno žličko moke ter zalijemo z decilitrom toplega mleka. Moko presejemo v večjo skledo, na sredini naredimo jamico, okrog jamice potresemo sol in polijemo z oljem. Na sredino jamice zlijemo vzhajan kvas ter prilijemo ostalo mleko. Zamesimo kvašeno testo, ki ga dobro gnetemo vsaj 5 minut. Testo naj počiva na toplem 30 minut. Sir narežemo na 8 kock (vsaka naj meri okrog 2 x 2 x 1 cm) Vzhajano testo razdelimo na 8 enakih hlebčkov. Vsak hlebček razvaljamo v krog (premer približno 10 centimetrov). Na vsak krog položimo rezino šunke, nanjo damo sir in eno žličko paradižnikove omake. Robove testa stisnemo skupaj in oblikujemo kroglico. Kroglice položimo na namaščen pekač (ali pa ga prekrijemo s papirjem za peko) ter premažemo z razžvrkljanim jajcem. Vzhajati pustimo še 30 minut. Pica bombice pečemo v pečici, ogreti na 180 °C, 35–40 minut.

Nasvet: Ko so bombice med peko dovolj zapečene, jih pokrijemo z alufolijo. V nadev lahko dodamo še baziliko in origano.

Za pripravo pica sendvičev potrebujemo (za eno osebo): 2 rezini kruha, 100 g naribanega sira, 2 rezini šunke, pol žlice masla, origano ali baziliko, 3 žlice paradižnikove omake.

V ponvi segrejemo polovico masla in nanjo položimo obe rezini kruha ter ju na hitro popečemo na obeh straneh (pečemo približno minuto na vsaki strani). Temperaturo štedilnika malo zmanjšamo, da se nam kruh ne bo preveč zapekel. Eno rezino kruha potresemo s polovico naribanega sira, nanj položimo šunko, pokapljamo s paradižnikovo omako, potresemo z začimbami in preostalim sirom ter pokrijemo z drugo polovico kruha. Pečemo še 2 minuti, da se ves sir lepo raztopi.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Naklo / petek, 27. junij 2014 / 07:00

Glas skoz' vas, št. 1

Glas skoz' vas, 27. junij 2014, št. 1

Objavljeno na isti dan


Nasveti / četrtek, 25. februar 2016 / 15:22

Razmejitve v času

Preprosto povedano – živeti sedaj. Nekatere ljudi zanese v sanjarjenje. Ure in ure so sposobni sanjariti, kako bi bilo, če bi bilo, in kdaj bo tako. Dokler nas to ne ovira pri opravljanju dnevnih o...

Razvedrilo / četrtek, 25. februar 2016 / 15:22

Sto let Nabrnikove Mance

Marijana Rogelj, po domače Nabrnikova Manca, iz Potoč pri Preddvoru je v nedeljo, 21. februarja 2016, dopolnila častitljivih sto let.

Gospodarstvo / četrtek, 25. februar 2016 / 15:21

Posek iz sanitarnih razlogov

Lastniki gozdov so lani skoraj dve tretjini lesa posekali zaradi žledoloma in lubadarja.

Rekreacija / četrtek, 25. februar 2016 / 15:18

Mamuti potujejo v Kanado

Hokejski veterani iz kranjske ekipe HK Mamut bodo aprila zastopali Slovenijo na svetovnem prvenstvu veteranov v kanadskem Windsorju, v ekipi pa bo tudi nekdanja hokejistka ženske lige NHL v Kanadi Ves...

Rekreacija / četrtek, 25. februar 2016 / 15:17

Nazaj v »kvihtalnice«

Pozimi ni moč srečati ptic in starih ljudi. V redu, sem in tja vidiš kako vrano, ki sameva na goli zamrznjeni veji in se dere, da bi vedeli, da še živi. In če si zgoden, boš pri cerkvi sre...