Skladno z zakonodajo je treba izdati račun, tudi če znesek ne presega nekaj centov.

Računi zgolj za nekaj centov

Uporabnik je od mobilnega operaterja prejel račun v vrednosti zgolj tri cente. Skladno z zakonodajo so namreč davčni zavezanci dolžni izdajati račune, tudi če znesek ne presega nekaj centov – ali celo če je znesek nič evrov.

V primeru dohodnine nam razlike ni treba doplačati, če ta ne presega vrednosti dveh evrov.

Davčni zavezanci so dolžni izdajati račune, tudi če znesek ne presega nekaj centov – ali celo če je znesek nič evrov.

Kranj – Pred kratkim smo v uredništvo prejeli kopijo položnice v vrednosti zgolj treh centov, ki jo je Si.mobil izdal svojemu naročniku. Če uporabnik takšen račun poravna prek spletne banke, bo pri naši najcenejši banki za stroške transakcije plačal skoraj sedemkrat več, kot je vrednost zaračunanega zneska, v primeru plačila na pošti pa bo strošek transakcije še nekajkrat večji. Pri tem velja upoštevati, da tudi pri davčnem zavezancu ob izdaji tako nizkega računa nastanejo stroški tiska, papirja, poštnine in čas, ki ga zaposleni porabi za delo.

Dolžni izdati račun – ne glede na znesek

Zakon o davku na dodano vrednost namreč določa, da davčni zavezanec za vsako storitev izda račun, ne glede na višino zneska. Pravzaprav se nam lahko zgodi, da prejmemo račun za nič evrov. Na primer pri zdravniku, ko stroške krije zavarovalnica, ali redkeje pri drugih storitvah, denimo zaradi dobropisa.

Pri Si.mobilu svojim naročnikom predlagajo, naj manjše zneske namesto na banki ali pošti poravnajo na njihovih prodajnih mestih, ki so opremljeni s plačilnimi avtomati, na katerih se za plačilo provizija ne zaračuna. Podobno rešitev ima za uporabnike storitev tudi Telekom, največji slovenski mobilni operater.

Zakaj sploh pride do tako nizkih stroškov? »Razlogi za izdajo računa v tako nizkem znesku so različni. Lahko gre za preplačilo iz preteklega obdobja, izredni popust ali kakšen drug razlog. V takih primerih se lahko stranka vedno obrne na nas in nato skupaj najdemo najboljšo možno rešitev,« odgovarjajo pri Si.mobilu.

Davčno potrjevanje tudi za nekaj centov

Nekoliko drugače pa država rešuje vprašanje manjših zneskov v primeru davčnih dajatev. Na Finančni upravi so nam pojasnili, da se pri dohodnini razlika odpiše, če je znesek odmerjene dohodnine večji od zneska akontacije dohodnine in razlika ne presega dveh evrov. To pomeni, da zavezanec razlike, manjše od dveh evrov, ne doplača. V primeru, da je akontacija dohodnine višja od poračuna dohodnine na letni ravni, pa je zavezanec upravičen do celotnega vračila, ne glede na višino razlike.

Nekaj novosti pa je prinesla uvedba davčnih blagajn, kjer je potrebno davčno potrjevanje računov za dobavo blaga ali storitev, ne glede na višino zneska. »Zavezanec mora po Zakonu o davčnem potrjevanju računov izdani račun davčno potrditi, ne glede na višino zneska za plačilo. Postopek davčnega potrjevanja računa je enak – ne glede na to, ali je vrednost računa tri cente ali tri tisoč evrov,« so povedali na Finančni upravi, pri čemer poudarjajo, da davčno potrjevanje velja zgolj za račune, plačane z gotovino.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Humor / ponedeljek, 18. april 2011 / 07:00

Malo naokrog po mestu

Koliko časa imamo? Par uric. Torej skupaj z malo krepkejšo malico ravno za en sprehod po ožjem mestnem jedru Lviva.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / torek, 20. januar 2009 / 07:00

Galovo srce

"Tam sem, kjer je srce. In delam, kar se ne sme ... In tudi če vzameš mi vse, tam bom, kjer je srce," pravi besedilo prve kitice pesmi Srce Gala Gjurina z istoimenske zgoščenke Srce.

Gospodarstvo / torek, 20. januar 2009 / 07:00

Plačilne kartice Activa vse bolj priljubljene

Obseg prometa s plačilnimi karticami Activa se povečuje, prav tako tudi število izdanih debetnih kartic.

Slovenija / torek, 20. januar 2009 / 07:00

Začetek kampanje za volitve v Evropski parlament

Ljubljana - Volitve v Evropski parlament bodo v 27 državah članicah Evropske unije potekale med 4. in 7. junijem. »Ker je volilni dan v Sloveniji nedelja, lahko pričakujemo, da b...

Nasveti / torek, 20. januar 2009 / 07:00

Družinski horoskop 2009 - za očete

Tokrat smo v zvezde pogledali za očete. Spet malo za šalo in malo zares ...

Prosti čas / torek, 20. januar 2009 / 07:00

David ljubi bob, Iris Gorenjca

Tokrat smo si ogledali izbora, kjer so na modno brv postavili moške. Model za naslovnico 2009 revije Men`s Health je postal Ljubljančan David Urankar, manekenka in nekdanja misica Iris Mulej pa ima no...