Jože Bukovinski s svojimi cerkljanskimi žlikrofi / Foto: Gorazd Kavčič

Tudi v Cerkljah imajo žlikrofe

Ne le znani idrijski – pot do zvestih jedcev zdaj iščejo tudi cerkljanski žlikrofi, nadevani s kranjsko klobaso, ki naj bi postali značilna jed občine Cerklje. Predstavil nam jo je idejni oče, kuhar Jože Bukovinski iz Velesovega.

Veliko je slovenskih občin, ki so že oblikovale sezname svojih značilnih lokalnih jedi, ki jih strežejo domači gostinci; na Gorenjskem so tako denimo že močno poznani Okusi Kamnika in Okusi Radol'ce, pomena lokalne kulinarike v turizmu pa se vse bolj zavedajo tudi v Cerkljah.

»Na lanskoletnem Rokovem sejmu v Cerkljah smo staknili glave in razmišljali, katero jed bi obiskovalcem lahko ponudili kot značilno lokalno. Takrat so me na TIC-u pozvali, naj razmislim o tem, in konec leta so tako nastali cerkljanski žlikrofi. Ne gre za kakšen star recept, pač pa povsem novo jed, a sestavljeno iz tradicionalnih, lokalnih sestavin. Testo je iz krompirja, nadev iz kranjske klobase, polivka pa iz masovnika – prevrete smetane, ki jo poznajo tudi planšarji na Krvavcu,« nam je cerkljanske žlikrofe, ki so zaradi svojega nadeva še kako primerni prav za časa kolin, opisal Jože Bukovinski, ki je s končnim izdelkom zelo zadovoljen. Pravi, da jed zahteva ravno prav truda, a je hkrati tudi preprosta in zato primerna tako za v gostilne kot domače kuhinje. Dogovoril se je že z večjim gorenjskim podjetjem, ki tovrstne jedi pripravlja za gostince, trudi se, da bi žlikrofi svojo pot našli tudi na trgovske police in seveda predvsem v cerkljanske gostilne, a – kot poudarja Jože – striktno po njegovi recepturi.

In kako jed pravilno postreči? »Lahko jo ponudimo kot toplo predjed, a pri tem serviramo le dva žlikrofa, saj so le-ti precej večji od idrijskih. Zaradi mesnega nadeva pa so lahko tudi glavna jed; zraven postrežemo denimo praženo zelenjavo in jih zabelimo z masovnikom, ocvrto čebulico in žlico ocvirkov. Zaradi sestave testa jih lahko tudi ocvremo ali popražimo na maslu,« pravi in kar malce preseneti, da kot pijača zraven najbolje sodi kompot.

Jože Bukovinski, ki že razmišlja tudi o zaščiti imena jedi, bo cerkljanske žlikrofe ponujal tudi ob večjih cerkljanskih prireditvah, saj je prepričan, da moramo biti na lokalno hrano ponosni, zato klasične »hitre hrane« izpod njegove kuhalnice ne bomo okusili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kultura / sreda, 26. julij 2023 / 08:41

Kadar se ženski jezik ne suče

Poletno gledališče Studenec je v soboto gostilo premiero domačih gledališčnikov, komedijo s petjem v dveh dejanjih avtorja dr. Vojmila Rabadana z naslovom Kadar se ženski jezik ne suče. Pod priredbo i...

Objavljeno na isti dan


Kranj / sobota, 20. februar 2016 / 11:12

Pobuda za postavitev električnih polnilnic

Kranj – Minulo sredo so člani Združenja za energetsko neodvisnost Slovenije kranjskemu podžupanu Borisu Vehovcu predali pisno pobudo za postavitev nekaj električnih polnilnic za potrebe oskrbe z en...

Preddvor / sobota, 20. februar 2016 / 11:12

Žavba za greh magnet za občinstvo

Preddvor – Ob koncu novembra so v Preddvoru premierno uprizorili novo komedijo, ki jo podpisuje avtor in režiser Slavko Prezelj, v njej pa nastopa 22 domačih igralk in igralcev. Igro so prikazali ž...

Slovenija / sobota, 20. februar 2016 / 11:09

O razmerjih v Natovem centru odličnosti

Kranj – Vlada je ta teden ratificirala Memorandum o soglasju med Slovenijo, Hrvaško, Nemčijo, Italijo in Poveljstvom vrhovnega poveljnika za preoblikovanje o funkcionalnih razmerjih Natove...

Šport / sobota, 20. februar 2016 / 11:09

Nogometaši Triglava v Umag

Kranj – Potem ko je zaradi močnih sneženih padavin odpadla petkova pripravljalna tekma proti avstrijskemu tretjeligašu Pinkafeldu, so nogometaši Triglava dan kasneje odigrali tekmo z Ivančno Gorico...

Kamnik / sobota, 20. februar 2016 / 11:09

Znova smuka na čudoviti Veliki planini

Po lanskoletni prenovi sedežnice Šimnovec in obilici zapadlega snega v zadnjih dneh lahko ljubitelji zimskih radosti po štirih letih znova uživajo v smučanju na Veliki planini.