Jože Bukovinski s svojimi cerkljanskimi žlikrofi / Foto: Gorazd Kavčič

Tudi v Cerkljah imajo žlikrofe

Ne le znani idrijski – pot do zvestih jedcev zdaj iščejo tudi cerkljanski žlikrofi, nadevani s kranjsko klobaso, ki naj bi postali značilna jed občine Cerklje. Predstavil nam jo je idejni oče, kuhar Jože Bukovinski iz Velesovega.

Veliko je slovenskih občin, ki so že oblikovale sezname svojih značilnih lokalnih jedi, ki jih strežejo domači gostinci; na Gorenjskem so tako denimo že močno poznani Okusi Kamnika in Okusi Radol'ce, pomena lokalne kulinarike v turizmu pa se vse bolj zavedajo tudi v Cerkljah.

»Na lanskoletnem Rokovem sejmu v Cerkljah smo staknili glave in razmišljali, katero jed bi obiskovalcem lahko ponudili kot značilno lokalno. Takrat so me na TIC-u pozvali, naj razmislim o tem, in konec leta so tako nastali cerkljanski žlikrofi. Ne gre za kakšen star recept, pač pa povsem novo jed, a sestavljeno iz tradicionalnih, lokalnih sestavin. Testo je iz krompirja, nadev iz kranjske klobase, polivka pa iz masovnika – prevrete smetane, ki jo poznajo tudi planšarji na Krvavcu,« nam je cerkljanske žlikrofe, ki so zaradi svojega nadeva še kako primerni prav za časa kolin, opisal Jože Bukovinski, ki je s končnim izdelkom zelo zadovoljen. Pravi, da jed zahteva ravno prav truda, a je hkrati tudi preprosta in zato primerna tako za v gostilne kot domače kuhinje. Dogovoril se je že z večjim gorenjskim podjetjem, ki tovrstne jedi pripravlja za gostince, trudi se, da bi žlikrofi svojo pot našli tudi na trgovske police in seveda predvsem v cerkljanske gostilne, a – kot poudarja Jože – striktno po njegovi recepturi.

In kako jed pravilno postreči? »Lahko jo ponudimo kot toplo predjed, a pri tem serviramo le dva žlikrofa, saj so le-ti precej večji od idrijskih. Zaradi mesnega nadeva pa so lahko tudi glavna jed; zraven postrežemo denimo praženo zelenjavo in jih zabelimo z masovnikom, ocvrto čebulico in žlico ocvirkov. Zaradi sestave testa jih lahko tudi ocvremo ali popražimo na maslu,« pravi in kar malce preseneti, da kot pijača zraven najbolje sodi kompot.

Jože Bukovinski, ki že razmišlja tudi o zaščiti imena jedi, bo cerkljanske žlikrofe ponujal tudi ob večjih cerkljanskih prireditvah, saj je prepričan, da moramo biti na lokalno hrano ponosni, zato klasične »hitre hrane« izpod njegove kuhalnice ne bomo okusili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / sobota, 4. julij 2020 / 11:29

Posebna zgodba, ki ga spremlja še danes

Vinko Bogataj živi v Lescah že več kot štirideset let. Pred tem je živel v Češnjici pri Podnartu. Že kot otrok je s smučmi skakal »po kucljih«. Kasneje je postal član slovenske skakalne reprezentance,...

Objavljeno na isti dan


Gorenja vas-Poljane / sreda, 22. oktober 2014 / 16:52

Voda zelo hitro narasla

Za občani občin Škofja Loka, Gorenja vas-Poljane in Žiri je huda noč, v kateri so zaradi neurja narasle vode in hudourniki povzročili ogromno škodo na cestni in vodni infrastrukturi, poplavilo je več...

Gorenja vas-Poljane / sreda, 22. oktober 2014 / 15:08

Fotoreportaža: Poplave v Hotovlji

Po besedah župana Milana Čadeža je bilo najhuje v dolini Hotovlje. Razdejanje po nočnem neurju si lahko ogledate v foto galeriji.

Gorenja vas-Poljane / sreda, 22. oktober 2014 / 14:30

Na Škofjeloškem reke prestopile bregove

Močno deževje je ponoči zelo prizadelo širše Škofjeloško območje, kjer sta Selška in Poljanska Sora ter manjši vodotoki močno narasli in poplavili številne ceste. Cesta od Škofje Loke proti Gorenji va...

Gospodarstvo / sreda, 22. oktober 2014 / 14:28

Zaradi neurja motena oskrba z elektriko

Kranj – Na področju Gorenjske je nočno neurje povzročilo nekaj preglavic tudi delavcem Elektra Gorenjska. Ponoči in v dopoldanskih urah je bila motena oskrba z električno energijo pri približno sto...

Cerklje na Gorenjskem / sreda, 22. oktober 2014 / 14:00

Sneg pobelil Krvavec

Minulo noč je na smučišču Krvavec zapadlo deset centimetrov snega. Trenutno dve stopinji, jasno in vetrovno vreme.