Jože Bukovinski s svojimi cerkljanskimi žlikrofi / Foto: Gorazd Kavčič

Tudi v Cerkljah imajo žlikrofe

Ne le znani idrijski – pot do zvestih jedcev zdaj iščejo tudi cerkljanski žlikrofi, nadevani s kranjsko klobaso, ki naj bi postali značilna jed občine Cerklje. Predstavil nam jo je idejni oče, kuhar Jože Bukovinski iz Velesovega.

Veliko je slovenskih občin, ki so že oblikovale sezname svojih značilnih lokalnih jedi, ki jih strežejo domači gostinci; na Gorenjskem so tako denimo že močno poznani Okusi Kamnika in Okusi Radol'ce, pomena lokalne kulinarike v turizmu pa se vse bolj zavedajo tudi v Cerkljah.

»Na lanskoletnem Rokovem sejmu v Cerkljah smo staknili glave in razmišljali, katero jed bi obiskovalcem lahko ponudili kot značilno lokalno. Takrat so me na TIC-u pozvali, naj razmislim o tem, in konec leta so tako nastali cerkljanski žlikrofi. Ne gre za kakšen star recept, pač pa povsem novo jed, a sestavljeno iz tradicionalnih, lokalnih sestavin. Testo je iz krompirja, nadev iz kranjske klobase, polivka pa iz masovnika – prevrete smetane, ki jo poznajo tudi planšarji na Krvavcu,« nam je cerkljanske žlikrofe, ki so zaradi svojega nadeva še kako primerni prav za časa kolin, opisal Jože Bukovinski, ki je s končnim izdelkom zelo zadovoljen. Pravi, da jed zahteva ravno prav truda, a je hkrati tudi preprosta in zato primerna tako za v gostilne kot domače kuhinje. Dogovoril se je že z večjim gorenjskim podjetjem, ki tovrstne jedi pripravlja za gostince, trudi se, da bi žlikrofi svojo pot našli tudi na trgovske police in seveda predvsem v cerkljanske gostilne, a – kot poudarja Jože – striktno po njegovi recepturi.

In kako jed pravilno postreči? »Lahko jo ponudimo kot toplo predjed, a pri tem serviramo le dva žlikrofa, saj so le-ti precej večji od idrijskih. Zaradi mesnega nadeva pa so lahko tudi glavna jed; zraven postrežemo denimo praženo zelenjavo in jih zabelimo z masovnikom, ocvrto čebulico in žlico ocvirkov. Zaradi sestave testa jih lahko tudi ocvremo ali popražimo na maslu,« pravi in kar malce preseneti, da kot pijača zraven najbolje sodi kompot.

Jože Bukovinski, ki že razmišlja tudi o zaščiti imena jedi, bo cerkljanske žlikrofe ponujal tudi ob večjih cerkljanskih prireditvah, saj je prepričan, da moramo biti na lokalno hrano ponosni, zato klasične »hitre hrane« izpod njegove kuhalnice ne bomo okusili.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Šport / torek, 13. avgust 2019 / 09:49

Triglav in Domžale doma poražena

Nogometaši Triglava in Domžal so konec tedna na domačih igriščih ostali brez točk.

Objavljeno na isti dan


Kronika / torek, 27. januar 2009 / 07:00

Na Bledu ropala mlada domačina

Blejski policisti so prijeli mladeniča, stara 17 in 21 let, ki naj bi prejšnji teden na Bledu oropala moškega. Loški policisti so preiskali nekaj vlomov in domnevnih poneverb.

Škofja Loka / torek, 27. januar 2009 / 07:00

Novo dvigalo v vrtcu

V Dijaškem domu v Škofji Loki so zgradili novo osebno dvigalo za potrebe Vrtca Škofja Loka.

Gospodarstvo / torek, 27. januar 2009 / 07:00

Menjava na vrhu Jelovice

Z novo organiziranostjo na čelu škofjeloške Jelovice odslej Gregor Benčina. Ne pričakuje odpuščanj in skrajševanja delovnega časa niti prodaje hčerinskih družb.

Zanimivosti / torek, 27. januar 2009 / 07:00

Kako varna so slovenska smučišča?

Bralci komentirate aktualne dogodke

Radovljica / torek, 27. januar 2009 / 07:00

Ob jubileju razstava o pohodu

Radovljica - »Fotografije nam obujajo spomine na znane obraze in napor, ki se odraža na njih, ter na mnogo utrujenih in ožuljenih nog, a obenem tudi spomin na prijateljstvo in to...