Skutina krema z breskvami ali banano

Skuta s sadjem in malo dodatki je lahko hiter posladek ali malica. Zaradi vsebnosti beljakovin nas bo pustila site za dalj časa. Od preostalih krem in strjenk je njena prednost v tem, da nam ni treba čakati tiste dolge ure, da počiva v hladilniku in se strdi; uživamo jo lahko takoj po pripravi.

Za pripravo skutine kreme z breskvami potrebujemo: 0,5 kg skute, 2,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pločevinko breskovega kompota, sok pol limone.

Skuto pretresemo v večjo posodo, jo potresemo z vaniljinim in rjavim sladkorjem, polijemo z limoninim sokom ter dodamo 5 žlic soka iz breskovega kompota. Z vilicami vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo in skuta postane kremasta. Približno 150 g breskev iz kompota spasiramo s paličnim mešalnikom. Smetano stepemo. Skutini kremi primešamo pire iz breskev ter nato še stepeno smetano. Kremo nadevamo v skodelice in okrasimo s preostankom breskev.

Nasvet: Namesto da breskve spasiramo s paličnim mešalnikom, jih lahko narežemo na majhne koščke, ki jih vmešamo v skutino kremo. Kremo lahko popestrimo tako, da dodamo še kakšno žlico ruma za aromo.

Za pripravo bananine skutine kreme potrebujemo: 0,5 kg skute, 2,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 3 banane, sok pol limone.

Skuto do gladkega premešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Banane narežemo na kolobarje ter jih pokapljamo z limoninim sokom. Spasiramo jih s paličnim mešalnikom ali pa jih zmečkamo z vilicami. Smetano stepemo. K skuti najprej primešamo bananin pire, nato pa celotno zmes vmešamo k stepeni smetani. Skutino kremo navedemo v skodelice in okrasimo z bananami.

Nasvet: Skutino kremo s sadjem postrezimo tako, da z njo napolnimo skodelice in jih pustimo stati v hladilniku 10 minut (ali več), da se krema malce strdi. Ob rob skodelice potegnemo z nožem, da krema odstopi od skodelice. Na skodelico postavimo raven krožnik, obrnemo okrog in previdno odstranimo skodelico. Banane pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Razvedrilo / ponedeljek, 18. maj 2015 / 11:37

Florijan, tulipani in okusi

Trzin je konec prejšnjega tedna gostil Florijanov sejem, moči pa so združili tudi Golf Arboretum in Okusi Kamnika ter razvajali udeležence in obiskovalce golfskega turnirja v okviru letošnjega Festiva...

Objavljeno na isti dan


Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Kruh!

Pregovor: Dober je kot kruh stoletno osnovno živilo, kruh, povezuje z lepo človeško lastnostjo. Kruh ima pri številnih narodih svoje mesto ne samo v ljudskih modrostih, pač pa tudi v molitvah.

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Število bolnikov s klopnimi okužbami narašča

»Klopi sami po sebi niso nevarni. Nevarne so bolezni, ki jih prenašajo. Okuženih klopov je vse več - po nekaterih podatkih je pri nas s povzročiteljem lymske borelioze okužen že skoraj...

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Med čisti okužbe kirurških ran

Med bi lahko postal najnovejše učinkovito orožje v boju proti bolnišničnim okužbam. Avstralski domorodci Aborigini z njim že od nekdaj mažejo rane, zdaj pa so njihovo metodo prevzeli tudi avstral...

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Zdravila zoper herpes preprečujejo aids

Manjša raziskava, ki so jo opravili v Afriki, je pokazala, da zdravilo valaciklovir, ki ga uporabljajo za zdravljenje genitalnega herpesa, pomaga zniževati tudi koncentracijo virusa HIV. Če bodo...

Splošno / torek, 24. april 2007 / 07:00

Dojenje preprečuje srčni napad

Koristi, ki jih dojenje prinaša otrokom, so številne in splošno znane, manj pa se je do sedaj govorilo o pozitivnih vplivih dojenja na matere. Pri ženskah, ki so kdaj dojile, naj bi bilo zmanjšan...