Skutina krema z breskvami ali banano

Skuta s sadjem in malo dodatki je lahko hiter posladek ali malica. Zaradi vsebnosti beljakovin nas bo pustila site za dalj časa. Od preostalih krem in strjenk je njena prednost v tem, da nam ni treba čakati tiste dolge ure, da počiva v hladilniku in se strdi; uživamo jo lahko takoj po pripravi.

Za pripravo skutine kreme z breskvami potrebujemo: 0,5 kg skute, 2,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pločevinko breskovega kompota, sok pol limone.

Skuto pretresemo v večjo posodo, jo potresemo z vaniljinim in rjavim sladkorjem, polijemo z limoninim sokom ter dodamo 5 žlic soka iz breskovega kompota. Z vilicami vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo in skuta postane kremasta. Približno 150 g breskev iz kompota spasiramo s paličnim mešalnikom. Smetano stepemo. Skutini kremi primešamo pire iz breskev ter nato še stepeno smetano. Kremo nadevamo v skodelice in okrasimo s preostankom breskev.

Nasvet: Namesto da breskve spasiramo s paličnim mešalnikom, jih lahko narežemo na majhne koščke, ki jih vmešamo v skutino kremo. Kremo lahko popestrimo tako, da dodamo še kakšno žlico ruma za aromo.

Za pripravo bananine skutine kreme potrebujemo: 0,5 kg skute, 2,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 3 banane, sok pol limone.

Skuto do gladkega premešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Banane narežemo na kolobarje ter jih pokapljamo z limoninim sokom. Spasiramo jih s paličnim mešalnikom ali pa jih zmečkamo z vilicami. Smetano stepemo. K skuti najprej primešamo bananin pire, nato pa celotno zmes vmešamo k stepeni smetani. Skutino kremo navedemo v skodelice in okrasimo z bananami.

Nasvet: Skutino kremo s sadjem postrezimo tako, da z njo napolnimo skodelice in jih pustimo stati v hladilniku 10 minut (ali več), da se krema malce strdi. Ob rob skodelice potegnemo z nožem, da krema odstopi od skodelice. Na skodelico postavimo raven krožnik, obrnemo okrog in previdno odstranimo skodelico. Banane pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kranj / četrtek, 10. december 2020 / 16:24

Največji izziv je promet

Ob kranjskem občinskem prazniku je prejšnji teden minila tudi polovica mandata župana Matjaža Rakovca, ob tem pa je poudaril nekatere uspešne projekte in predstavil načrte.

Objavljeno na isti dan


Prosti čas / petek, 3. november 2006 / 06:00

Mami, rad bi bil slaven

Vse več mladih razmišlja, kako na najlažji način do javne prepoznavnosti. Čarovnice s tem problemov nimajo, so jih pa skomercializirali do te mere, da namesto metel uporabljajo celo sesalnike.

Prosti čas / petek, 3. november 2006 / 06:00

Brat vse vidi, brat vse ve: Indijanci, najboljši frizerji

Indijance so za tri tedne sprejeli v Kranju. Nameščeni bodo v zapuščenem hotelu Jelen.

Prosti čas / petek, 3. november 2006 / 06:00

Nominator

Prihaja teta Zima. Čeprav je meteorološka, še bolj pa koledarska zima še daleč, je te dni prvič zadišalo po snegu. Nekaj vršacev je pobelilo, na Koroškem, na Visokih Turah je snega nenav...

Kultura / petek, 3. november 2006 / 06:00

De profundis s sakralno glasbo

V soboto je imel komorni zbor De profundis koncert v cerkvi sv. Miklavža na Godešiču. Poslušalcem so premierno predstavili novi repertoar, tokrat sakralne glasbe. V spored so uvrstili de...

Kranj / petek, 3. november 2006 / 06:00

Revija obrtniških pevskih zborov

Kranj - Obrtniški Moški pevski zbor dr. Janez Bleiweis Kranj je na oktobrski sobotni večer organiziral Revijo obrtniških pevskih zborov Slovenije. Prireditev, tokrat že 24. po vrs...