Skutina krema z breskvami ali banano

Skuta s sadjem in malo dodatki je lahko hiter posladek ali malica. Zaradi vsebnosti beljakovin nas bo pustila site za dalj časa. Od preostalih krem in strjenk je njena prednost v tem, da nam ni treba čakati tiste dolge ure, da počiva v hladilniku in se strdi; uživamo jo lahko takoj po pripravi.

Za pripravo skutine kreme z breskvami potrebujemo: 0,5 kg skute, 2,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pločevinko breskovega kompota, sok pol limone.

Skuto pretresemo v večjo posodo, jo potresemo z vaniljinim in rjavim sladkorjem, polijemo z limoninim sokom ter dodamo 5 žlic soka iz breskovega kompota. Z vilicami vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo in skuta postane kremasta. Približno 150 g breskev iz kompota spasiramo s paličnim mešalnikom. Smetano stepemo. Skutini kremi primešamo pire iz breskev ter nato še stepeno smetano. Kremo nadevamo v skodelice in okrasimo s preostankom breskev.

Nasvet: Namesto da breskve spasiramo s paličnim mešalnikom, jih lahko narežemo na majhne koščke, ki jih vmešamo v skutino kremo. Kremo lahko popestrimo tako, da dodamo še kakšno žlico ruma za aromo.

Za pripravo bananine skutine kreme potrebujemo: 0,5 kg skute, 2,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 3 banane, sok pol limone.

Skuto do gladkega premešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Banane narežemo na kolobarje ter jih pokapljamo z limoninim sokom. Spasiramo jih s paličnim mešalnikom ali pa jih zmečkamo z vilicami. Smetano stepemo. K skuti najprej primešamo bananin pire, nato pa celotno zmes vmešamo k stepeni smetani. Skutino kremo navedemo v skodelice in okrasimo z bananami.

Nasvet: Skutino kremo s sadjem postrezimo tako, da z njo napolnimo skodelice in jih pustimo stati v hladilniku 10 minut (ali več), da se krema malce strdi. Ob rob skodelice potegnemo z nožem, da krema odstopi od skodelice. Na skodelico postavimo raven krožnik, obrnemo okrog in previdno odstranimo skodelico. Banane pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / ponedeljek, 24. december 2018 / 07:00

Blagoslov konj in oslov

Stara Loka – Na štefanovo, 26. decembra, ob 11.30 bo na parkirišču pod cerkvijo v Stari Loki tradicionalni blagoslov konj in oslov. Lastniki in ljubitelji konj ga bodo s pomočjo domačega župnika dr...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / sobota, 14. november 2015 / 08:39

Nasvet: ne koruze na koruzo

Ob vse večji razširjenosti koruznega hrošča na Gorenjskem so tudi vse pogostejši pozivi kmetom, da naj kolobarijo in da naj na isto njivo ne sejejo koruze za koruzo.

Slovenija / sobota, 14. november 2015 / 08:37

Človek v vesolju

Znanstveniki so izračunali, da naj bi v celotni človeški zgodovini na zemlji živelo že 108 milijard ljudi. To je seveda le ocena, povsem natančno pa vemo za število ljudi, ki so doslej odpotovali v ve...

GG Plus / sobota, 14. november 2015 / 08:33

Šampion in osebnost za zgled

Na Preji, ki je bila prva z aktivnim vrhunskim športnikom, se je pokazalo, da naše Preje niso le informativni in po možnosti kratkočasni javni intervjuji, ampak imajo tudi vzgojni pomen. Peter Prevc n...

GG Plus / sobota, 14. november 2015 / 08:31

Davorin Jenko – avtor slovenske in srbske himne

Slovenci in tudi Gorenjci se skoraj ne zavedamo, da je naše gore list – skladatelj Davorin Jenko – avtor kar dveh državnih himn. Njegov prijatelj Simon Jenko je napisal pesem Naprej zastav...

GG Plus / sobota, 14. november 2015 / 08:25

Kdo bo filmski junak in kdo goljuf?

V Slovenskem mladinskem gledališču so pred kratkim uprizorili zanimivo gledališko predstavo z naslovom Rokova modrina. Režiser Matjaž Pograjc se je v njej lotil zgodbe slavnega in žal že pokojnega...