Skutina krema z breskvami ali banano

Skuta s sadjem in malo dodatki je lahko hiter posladek ali malica. Zaradi vsebnosti beljakovin nas bo pustila site za dalj časa. Od preostalih krem in strjenk je njena prednost v tem, da nam ni treba čakati tiste dolge ure, da počiva v hladilniku in se strdi; uživamo jo lahko takoj po pripravi.

Za pripravo skutine kreme z breskvami potrebujemo: 0,5 kg skute, 2,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice rjavega sladkorja, 1 vanilin sladkor, 1 pločevinko breskovega kompota, sok pol limone.

Skuto pretresemo v večjo posodo, jo potresemo z vaniljinim in rjavim sladkorjem, polijemo z limoninim sokom ter dodamo 5 žlic soka iz breskovega kompota. Z vilicami vse skupaj dobro premešamo, da se vse sestavine povežejo in skuta postane kremasta. Približno 150 g breskev iz kompota spasiramo s paličnim mešalnikom. Smetano stepemo. Skutini kremi primešamo pire iz breskev ter nato še stepeno smetano. Kremo nadevamo v skodelice in okrasimo s preostankom breskev.

Nasvet: Namesto da breskve spasiramo s paličnim mešalnikom, jih lahko narežemo na majhne koščke, ki jih vmešamo v skutino kremo. Kremo lahko popestrimo tako, da dodamo še kakšno žlico ruma za aromo.

Za pripravo bananine skutine kreme potrebujemo: 0,5 kg skute, 2,5 dl smetane za stepanje, 4 žlice sladkorja, 1 vanilin sladkor, 3 banane, sok pol limone.

Skuto do gladkega premešamo s sladkorjem in vaniljinim sladkorjem. Banane narežemo na kolobarje ter jih pokapljamo z limoninim sokom. Spasiramo jih s paličnim mešalnikom ali pa jih zmečkamo z vilicami. Smetano stepemo. K skuti najprej primešamo bananin pire, nato pa celotno zmes vmešamo k stepeni smetani. Skutino kremo navedemo v skodelice in okrasimo z bananami.

Nasvet: Skutino kremo s sadjem postrezimo tako, da z njo napolnimo skodelice in jih pustimo stati v hladilniku 10 minut (ali več), da se krema malce strdi. Ob rob skodelice potegnemo z nožem, da krema odstopi od skodelice. Na skodelico postavimo raven krožnik, obrnemo okrog in previdno odstranimo skodelico. Banane pokapljamo z limoninim sokom, da ne porjavijo.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / ponedeljek, 20. oktober 2014 / 15:08

Se je prva svetovna vojna sploh končala?

Po stotih letih od svojega začetka v letu 1914 je prva svetovna vojna letos dobesedno vstala od mrtvih. Spomine nanjo obujajo po vsem svetu, njene zgodbe niso pozabljene. Vprašamo se lahko...

Objavljeno na isti dan


Preddvor / petek, 8. april 2022 / 18:01

Pogovorni večer na Dvoru: Lidija Kos

Preddvor – Danes ob 19. uri bodo na gradu Dvor v pogovornem večeru gostili novo direktorico Doma starejših občanov Preddvor Lidijo Kos. Desetega februarja letos je prevzela vodenje preddvorskega do...

Šport / petek, 8. april 2022 / 22:27

Naše hokejistke na Poljskem

Kranj – Danes se v poljskih Katovicah začenja svetovno prvenstvo IIHF divizije I B za ženske. Po zmagi na prvenstvu divizije II A v škotskem Dumfiresu aprila 2019 se je v tem času naša izbrana vrst...

Škofja Loka / petek, 8. april 2022 / 18:09

Pasijonski večer v Stari Loki

Škofja Loka – V okviru Dnevov Škofjeloškega pasijona 2022 bo danes, 8. aprila, z začetkom ob 19.45 potekal tradicionalni Pasijonski večer v Stari Loki. Pred stavbo Stare dekanije v Stari Loki bodo...

Kamnik / petek, 8. april 2022 / 17:52

Vabilo na 17. Maistrov pohod

Kamnik – Člani Društva general Maister Kamnik vabijo na tradicionalni, že 17. Maistrov pohod, ki bo v soboto, 9. aprila, z zborom pohodnikov ob 9. uri pri spomeniku generala Rudolfa Maistra na Trgu...

Kranjska Gora / petek, 8. april 2022 / 13:28

Bazenski kompleks do nadaljnjega zaprt

Gozd - Martuljek – Iz hotela Špik v Gozdu - Martuljku so obvestili, da je njihov bazenski kompleks zaradi včerajšnjega požara v bazenski strojnici do nadaljnjega zaprt. Gostom se opravičujejo in pr...