Moja mama kuha bolje
V ponedeljek boste lahko na Pop TV spremljali prvi del zabavnega kuharskega šova, ki so ga poimenovali Moja mama kuha bolje! V šovu bodo pod nadzorom svojih mam in po njihovih receptih kuhali njihovi otroci. Med dvema žirantoma v šovu je tudi Grega Rozman iz Škofje Loke.
Pravijo, da bo šov zabaven, združil pa naj bi tradicijo, tekmovalnost in humor. In že v prvi oddaji se nam obeta pravi učiteljski dvoboj. Priča bomo namreč lahko spopadu dveh mam, obeh učiteljic, ki sta vešči podajanja navodil, a kako dobro sta naučili kuhe svoji hčerki, bomo videli na licu mesta. Iz kuhinje naj bi tokat ob 18. uri dišalo po morju in polenti.
Vodenje šova so na Pop TV zaupali Janu Bučarju, ki ga gledalci lahko spremljate v romantični seriji Usodno vino. Ščepec resnosti pa bosta kuharski zabavi dodala profesionalna kuharska mojstra Grega Rozman iz Škofje Loke in Jure Tomič iz Brežic, ki sta suvereno stopila v vlogo žirantov šova.
Nekako smo že vajeni, da gorenjski kuharski šefi zadnje čase blestijo tudi na malih ekranih – in ravno v vlogah žirantov. In sedaj se bo v tej vlogi preizkusil še omenjeni Škofjeločan Grega Rozman, ki je že nekaj časa glavni Lamberghov kuhar iz Dvorske vasi. Konec februarja bo Grega dopolnil 37 let in v svoji kuharski karieri je doživel že marsikaj. Bil je tudi kuharski šef nekdanje restavracije Panorama na Bledu, se usposabljal v tujini, kuharska tekmovanja mu niso tuja.
Z njim pa smo se pogovarjali o njegovi novi televizijski vlogi in o samem šovu Moja mama kuha bolje!
Kako se počutite v vlogi, ki so vam jo zaupali?
»Oddaja, ki jo snemamo, je moja prva izkušnja pred televizijskimi kamerami. Predstavlja izziv, je zagotovo nekaj novega, do sedaj še neznanega. Je pa prisotna tudi dobra mera adrenalina, kljub temu da sem sicer javnih nastopov in predstavitev svojih jedi vajen z neštetih mednarodnih tekmovanj, gre tu vseeno za drugačen pristop, drugačno kuliso in zasnovo. Počutim pa se odlično in verjamem, da mi bodo dolgoletne izkušnje v stroki tudi pri tem izzivu v pomoč in se bom znašel.«
Boste strog žirant?
»Strogost vsak razume drugače. Običajno svojo ekipo motiviram, spodbujam, jih tudi nasmejem in vzpostavim sproščeno vzdušje, ki je pogoj za ustvarjanje v kuhinji. Sem pa tudi natančen in pričakujem, da moja navodila spoštujejo in upoštevajo. Kot žirant ne bom nič drugačen, kot sem vsak dan v svoji kuhinji s svojo ekipo. Zagotovo pa lahko rečem, da bodo kuharji, ki se bodo pomerili v oddaji, dobili tudi kakšen nasvet – predvsem v smeri, kako posamezno zamišljeno jed z detajli izboljšati in nadgraditi. Sam dajem velik poudarek tradicionalnim jedem, če hočete jedem, ki jih je kuhala moja babica, vendar morajo biti pripravljene na sodoben način. Vpletanje idej tradicionalnih jedi je zame pomemben vidik sodobne kulinarike. Kaj bo tisto, kar bo prevesilo tehtnico pri moji odločitvi … Zaupam vam svoje vodilo in prepričan sem, da se eden od odgovorov skriva v njem: recept sam nima duše, a mu jo jaz kot kuhar moram dati – in kadar kuham za nekoga, je moja duša na njegovem krožniku.«
Kaj po vašem mnenju lahko gledalci pričakujejo od oddaje?
»Zagotovo kakšen uporaben namig, katero jed ob priložnosti pripraviti za kosilo, uporabne nasvete, s katerimi lahko tudi gospodinje doma izboljšajo, začinijo svoje jedi. Predvsem pa bo oddaja tekmovalno naravnana – zato so se pari tudi prijavili. Prepričan pa sem, da bo tudi zabavna in sproščena. In na koncu seveda poučna – tako za nas, ki sodelujemo v njej kot vse pred televizijskimi ekrani.«
Velja sicer, da dalj časa, ko mame pomagajo, manj časa imajo otroci za kuho, ampak recimo: kako se boste spopadli z mamami, če bodo želele kar namesto otroka opraviti delo?
»S časom in zahtevnostjo recepta, s katerim me bodo želeli prepričati, se bodo spopadali kar tekmovalci. Prepričati pa me bodo morali.«
Kakšno znanje pričakujete od tistih, ki so se prijavili v šov?
»Zavedam se, da so tekmovalni pari ljubiteljski kuharji, ki radi ustvarjajo v svojih domačih kuhinjah. Moj namig bi bil, naj bodo jedi domače, takšne, ki so jih in jih še za nas vsak dan kuhajo naše mame in babice, kar sem že omenil. Jedi morajo vsekakor biti okusne. Naj pa tekmovalci pustijo prosto pot tudi svojim zamislim in ustvarjalni domišljiji, zato da bodo jedi pripravljene in predstavljene na moderen, svetovljanski način. In naj se ne bojijo eksperimentiranja.«