Grega Rozman / Foto: Pop TV

Moja mama kuha bolje

V ponedeljek boste lahko na Pop TV spremljali prvi del zabavnega kuharskega šova, ki so ga poimenovali Moja mama kuha bolje! V šovu bodo pod nadzorom svojih mam in po njihovih receptih kuhali njihovi otroci. Med dvema žirantoma v šovu je tudi Grega Rozman iz Škofje Loke.

Pravijo, da bo šov zabaven, združil pa naj bi tradicijo, tekmovalnost in humor. In že v prvi oddaji se nam obeta pravi učiteljski dvoboj. Priča bomo namreč lahko spopadu dveh mam, obeh učiteljic, ki sta vešči podajanja navodil, a kako dobro sta naučili kuhe svoji hčerki, bomo videli na licu mesta. Iz kuhinje naj bi tokat ob 18. uri dišalo po morju in polenti.

Vodenje šova so na Pop TV zaupali Janu Bučarju, ki ga gledalci lahko spremljate v romantični seriji Usodno vino. Ščepec resnosti pa bosta kuharski zabavi dodala profesionalna kuharska mojstra Grega Rozman iz Škofje Loke in Jure Tomič iz Brežic, ki sta suvereno stopila v vlogo žirantov šova.

Nekako smo že vajeni, da gorenjski kuharski šefi zadnje čase blestijo tudi na malih ekranih – in ravno v vlogah žirantov. In sedaj se bo v tej vlogi preizkusil še omenjeni Škofjeločan Grega Rozman, ki je že nekaj časa glavni Lamberghov kuhar iz Dvorske vasi. Konec februarja bo Grega dopolnil 37 let in v svoji kuharski karieri je doživel že marsikaj. Bil je tudi kuharski šef nekdanje restavracije Panorama na Bledu, se usposabljal v tujini, kuharska tekmovanja mu niso tuja.

Z njim pa smo se pogovarjali o njegovi novi televizijski vlogi in o samem šovu Moja mama kuha bolje!

Kako se počutite v vlogi, ki so vam jo zaupali?

»Oddaja, ki jo snemamo, je moja prva izkušnja pred televizijskimi kamerami. Predstavlja izziv, je zagotovo nekaj novega, do sedaj še neznanega. Je pa prisotna tudi dobra mera adrenalina, kljub temu da sem sicer javnih nastopov in predstavitev svojih jedi vajen z neštetih mednarodnih tekmovanj, gre tu vseeno za drugačen pristop, drugačno kuliso in zasnovo. Počutim pa se odlično in verjamem, da mi bodo dolgoletne izkušnje v stroki tudi pri tem izzivu v pomoč in se bom znašel.«

Boste strog žirant?

»Strogost vsak razume drugače. Običajno svojo ekipo motiviram, spodbujam, jih tudi nasmejem in vzpostavim sproščeno vzdušje, ki je pogoj za ustvarjanje v kuhinji. Sem pa tudi natančen in pričakujem, da moja navodila spoštujejo in upoštevajo. Kot žirant ne bom nič drugačen, kot sem vsak dan v svoji kuhinji s svojo ekipo. Zagotovo pa lahko rečem, da bodo kuharji, ki se bodo pomerili v oddaji, dobili tudi kakšen nasvet – predvsem v smeri, kako posamezno zamišljeno jed z detajli izboljšati in nadgraditi. Sam dajem velik poudarek tradicionalnim jedem, če hočete jedem, ki jih je kuhala moja babica, vendar morajo biti pripravljene na sodoben način. Vpletanje idej tradicionalnih jedi je zame pomemben vidik sodobne kulinarike. Kaj bo tisto, kar bo prevesilo tehtnico pri moji odločitvi … Zaupam vam svoje vodilo in prepričan sem, da se eden od odgovorov skriva v njem: recept sam nima duše, a mu jo jaz kot kuhar moram dati – in kadar kuham za nekoga, je moja duša na njegovem krožniku.«

Kaj po vašem mnenju lahko gledalci pričakujejo od oddaje?

»Zagotovo kakšen uporaben namig, katero jed ob priložnosti pripraviti za kosilo, uporabne nasvete, s katerimi lahko tudi gospodinje doma izboljšajo, začinijo svoje jedi. Predvsem pa bo oddaja tekmovalno naravnana – zato so se pari tudi prijavili. Prepričan pa sem, da bo tudi zabavna in sproščena. In na koncu seveda poučna – tako za nas, ki sodelujemo v njej kot vse pred televizijskimi ekrani.«

Velja sicer, da dalj časa, ko mame pomagajo, manj časa imajo otroci za kuho, ampak recimo: kako se boste spopadli z mamami, če bodo želele kar namesto otroka opraviti delo?

»S časom in zahtevnostjo recepta, s katerim me bodo želeli prepričati, se bodo spopadali kar tekmovalci. Prepričati pa me bodo morali.«

Kakšno znanje pričakujete od tistih, ki so se prijavili v šov?

»Zavedam se, da so tekmovalni pari ljubiteljski kuharji, ki radi ustvarjajo v svojih domačih kuhinjah. Moj namig bi bil, naj bodo jedi domače, takšne, ki so jih in jih še za nas vsak dan kuhajo naše mame in babice, kar sem že omenil. Jedi morajo vsekakor biti okusne. Naj pa tekmovalci pustijo prosto pot tudi svojim zamislim in ustvarjalni domišljiji, zato da bodo jedi pripravljene in predstavljene na moderen, svetovljanski način. In naj se ne bojijo eksperimentiranja.«

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Kronika / ponedeljek, 24. december 2018 / 17:31

Roparja še iščejo

Žabnica – Kriminalisti obravnavajo rop pošte v Žabnici, ki se je zgodil minuli četrtek ob 17.10. Storilec je visok okoli 180 centimetrov. Oblečen je bil v temna oblačila, obraz pa je imel zakrit. Z...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / sreda, 1. maj 2019 / 19:55

Obisk gorniške vasi Ramsau

Jezersko – Občina Jezersko maja organizira ekskurzijo v gorniško vas (Bergsteigerdörfer) Ramsau bei Berchtesgaden, ki leži na skrajnem jugu Nemčije. Ob svojem obisku bodo spoznali združenja Bergste...

Nasveti / sreda, 1. maj 2019 / 19:54

Šola vedeževanja iz ciganskih kart

V prejšnjem zapisu sem omenila, da bomo začeli razlago kart, ki so bile dodane pri rubrikah. Vrnila sem se v leto 2016 in pojdem od tam naprej. Nekaj denarja, Hrepenenje, Žalost – preveč se obremen...

Razvedrilo / sreda, 1. maj 2019 / 19:49

Narava je najlepša slika

Kulturno umetniško društvo LIK Naklo je pripravilo razstavo slikarja Jožeta Valenčiča z naslovom Narava je najlepša slika z bogatim kulturnim programom. V polni dvorani Doma Janeza Filipiča so predsta...

Gorenjska / sreda, 1. maj 2019 / 19:48

Zbirajo zvezke za otroke iz socialno ogroženih družin

Kranj – Slovenska karitas že enajsto leto vabi k sodelovanju v akciji Pokloni zvezek, ki poteka v osnovnih šolah in vrtcih. Z akcijo želijo otroke spodbuditi k solidarnosti z vrstniki iz socialno o...

Zanimivosti / sreda, 1. maj 2019 / 19:47

Ribe so včasih težje preživele

Čuvaji Ribiško družino Tržič občasno opozorijo na onesnaženja na njihovih ribolovnih in gojitvenih vodah. Žal je pogosto povzročitelje težko izslediti, saj ti hitro zakrijejo sledi do izvora onesnažen...