»Dvojna blagajna« omogoča izdajo davčno potrjenega ali nepotrjenega računa.

Februarja že strožji nadzor

Finančna uprava (Furs) bo 1. februarja začela strožji nadzor nad davčnim potrjevanjem računov in tudi z doslednim kaznovanjem zavezancev, ki se še niso vključili v sistem davčnih blagajn.

Potrošniki so doslej preko mobilne aplikacije Preveri račun preverili že več kot 1,6 milijona računov oz. vsak trideseti račun, izdan preko davčne blagajne. Aplikacijo je doslej na svoje mobilne telefone preneslo 64 tisoč potrošnikov, ki so do torka oblikovali že 78 tisoč paketov z desetimi računi, ki sodelujejo v nagradni igri.

Kranj – Nadzorniki finančne uprave bodo kaznovali tako zavezance, ki se še niso vključili v sistem davčnih blagajn, kot ponudnike opreme, ki računalniških programov niso izdelali v skladu z določbami zakona, še posebej pa tiste, ki sploh ne izdajajo računov. Nadzor bodo opravili na podlagi analize podatkov, ki jih v postopku davčnega potrjevanja računov pošiljajo zavezanci na Furs, pa tudi na osnovi ugotovitev na terenu, izjav zavezancev, da po novem ne poslujejo več z gotovino, in analize podatkov iz aplikacije Preveri račun, prek katere potrošniki pošiljajo informacije o zavezancih, ki ne izdajajo računov, o tem, ali izdajajo račune preko sistema davčnih blagajn, in o tem, ali se podatki na računu ujemajo s podatki, ki jih potrošniku v postopku preveritve sporoči finančna uprava.

Prve tri tedne predvsem preventivno

Finančna uprava in tržni inšpektorat sta v prvih treh tednih od uveljavitve obveznega davčnega potrjevanja računov delovala predvsem preventivno z namenom, da bi zavezanci lahko svoje poslovanje čimprej uskladili z zakonskimi obveznostmi. Finančna uprava je 10.700 zavezancev, ki se še niso vključili v sistem, pozvala, da pojasnijo okoliščine, zakaj še ne potrjujejo računov. 6300 zavezancem je postavila tudi 15-dnevni rok, v katerem morajo izpolniti svoje zakonske obveznosti. Tržni inšpektorat je v okviru svojih pristojnosti izvedel 610 nadzorov, pri tem je preverjal predvsem to, ali je vsebina računa prava, ali zavezanec izdaja račune, ali je namestil na vidnem mestu obvestilo potrošniku ...

Nekateri imajo dvojne blagajne

Finančna uprava in inšpektorat sta med nadzorom ugotovila 380 nepravilnosti, pri tem sta posebej izpostavila tri primere, za katere domnevajo, da gre za namerno prirejanje podatkov oz. za izogibanje sistemu davčnih blagajn. Prvi primer nepravilnosti so t. i. dvojne blagajne s programskimi rešitvami, ki omogočajo zavezancu izdajo davčno potrjenega ali davčno nepotrjenega računa. V drugem primeru se podatki na računu, ki ga je zavezanec izdal potrošniku, ne ujemajo s podatki, ki jih je davčna blagajna poslala informacijskemu sistemu Fursa. V tretjem primeru zavezanec izdaja račune z enako ZOI-številko. Poleg teh nepravilnosti ugotavljajo še druge. Tako se dogaja, da zavezanci davčno nepotrjenih računov ne potrdijo v dveh oz. v desetih dneh od dneva izdaje računa, da izdajajo račune brez oznake blagajnika, da nimajo na vidnem mestu obvestila o obveznosti izdajanja računov, da na računu ni naveden pravi čas izdaje računa – in še bi lahko naštevali. Kar zadeva uporabo računov iz vezane knjige računov, ugotavljajo, da nekateri še vedno uporabljajo stare paragonske bloke, da vezane knjige računov niso predhodno potrdili na finančni upravi in da računov davčno ne potrjujejo v desetih dneh od dneva izdaje računa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Prosti čas / sreda, 5. december 2007 / 07:00

Lanzingerca v roke Kamničanu

Projekt Osvoji harmoniko svetovnega prvaka in postani Mercatorjev harmonikar 2007 je doživel mednarodno udeležbo. V finalu smo slišali tudi igranje štirih harmonikaric. Najboljši je bil Matjaž Poljanš...

Objavljeno na isti dan


Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Izkušnja pri družinski hiši

Kakšne so izkušnje delovanja male komunalne čistilne naprave pri novi družinski hiši v Javorniškem Rovtu nad Jesenicami?

Zanimivosti / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Poleti dopust, ne pa volitve

V zgodovini samostojne Slovenije še nismo šli na volitve med poletnimi počitnicami. Kaj pa letos, ste za to, da so državnozborske volitve v času dopustov?

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Borijo se za preživetje

V škofjeloški Odeji, kjer se zadnja leta ukvarjajo z izgubo, so lani pridobili nove kupce in začeli na novo zaposlovati, za finančno in tehnološko prestrukturiranje pa računajo tudi na pomoč države.

Kronika / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Bremčevi tožbo izgubili

Sodišče je zavrnilo odškodninski zahtevek družine Bremec iz Srednje vasi v Bohinju za škodo, ki jo je povzročil plaz. Sodba še ni pravnomočna.

Gospodarstvo / petek, 16. maj 2014 / 07:00

Povprečna zamuda pri plačilih se zmanjšuje

Ljubljana – Bonitetna hiša I, d. o. o., iz Ljubljane, ki ima v svoji bazi več kot 24 milijonov plačil, ugotavlja, da je bila marca povprečna zamuda pri plačanih računih devetnajst dni in da se je t...