Gledališče tišine

Med darili pod smrečico je tudi tenak zlat ovitek z zgoščenko Mi navidad – Moj božič Andrea Bocellija, ki ga nadvse rada poslušam. Med obiskom Pise 2010 nas je na moje sitnarjenje zaneslo tudi v Teatro del Silenzio, Gledališče tišine, ki je 2006 nastalo po pevčevi zamisli. Najdete ga nedaleč od Lajatica, rojstnega kraja slavnega tenorista, pianista, saksofonista in skladatelja. Pevec, ki je prodal več kot 70 milijonov izvodov svojih albumov na vseh celinah, si je omislil le zunanje prizorišče. Umetno jezerce, obdano s polkrožno steno skalnatih kvadrov in s skulpturo na sredini. Kot torzo nečesa. Gledališče tišine je turistom na ogled vse leto, le enkrat v vseh dvanajstih mesecih ga preplavi glasba. To je poletni koncert Andrea Bocellija, velikokrat tudi z gosti, ki bo letos 30. julija. Za poslušalce je v več kategorijah na voljo 10.000 vstopnic, ki se že prodajajo. Po tišini, ki jo je motil le veter, se je prilegla Volterra, polna zgodovine in znamenitosti ter lepo izdelanih predmetov iz alabastra. A moj Izbrani je šel mimo trgovine z alabastrom naravnost za vonjem zeliščnega krompirja …

Krompirjevi stolpiči iz pečice

Za 4 osebe potrebujemo: 4 velike rdeče krompirje, sol, črn poper, 100 g masla ter maslo za pekač, 8 tenkih rezin sira grana padano, timijan, rožmarin, peteršilj, pekač za mafine.

Olupimo krompir in ga narežemo na tenke ploščke. Potem ga dobro splaknemo v mrzli vodi, da se izloči del škroba, in ga osušimo s papirnato brisačo.

Raztopimo 10 dag masla na majhnem ognju in vanj zamešamo sesekljane dišavnice (timijan, peteršilj, rožmarin, drobnjak). Krompir damo v kozico, ga posolimo in prelijemo z zeliščnim maslom ter dobro premešamo. Namastimo osem skledic za mafine in jih napolnimo s krompirjevimi ploščki. Na sredo damo po želji rezino trdega sira. Pekač prekrijemo s papirjem za peko in pečemo krompir pri 180° 15 minut. Potem odstranimo papir za peko, zvišamo temperaturo na 200° in pečemo še 20–25 minut, da robovi zlato zarumenijo. Stebričke z lopatko previdno poberemo iz skledic, okrasimo z vejico timijana ali listom peteršilja. Ponudimo lahko s solato.

Terina z brokolijem in parmezanom

Za 6 oseb potrebujemo: 1,5 kg brokolija, 2,5 dl mleka, 3 jajca, 40 g moke, 170 g parmezana, 1,2 dl sveže smetane, 30 g masla, sol, poper.

30 g parmezana damo na papir za peko v primeren pekač in pečemo pri 180°, dokler ne pozlati. Brokoli razdelimo na rožice in jih kuhamo v kropu 6–7 minut. Nekaj rožic prihranimo, druge damo v mešalnik skupaj s pečenim parmezanom.

V kozici stopimo maslo, popražimo moko, dodamo mleko in mešamo 7–8 minut. Solimo, popramo in dodamo 60 g parmezana. Počakamo, da se malce ohladi, ter prestresemo v mešalnik. Dodamo jajca in zmešamo v gladko zmes. Zlijemo jo v pekač 20 x 8 cm, obložen s papirjem za peko, in pečemo v parni kopeli 45–50 minut.

Ko je pečeno, pekač vzamemo iz vode in počakamo 10 minut.

Medtem na majhnem ognju segrejemo smetano in preostali parmezan ter prelijemo v omačnico. Terino okrasimo z drobnimi rožicami brokolija in ponudimo z omako.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Škofja Loka / petek, 17. januar 2020 / 11:48

Oporekajo dovoljenju Ekologiji

Občina Škofja Loka je vložila pritožbo zoper decembra lani izdano odločbo Agencije RS za okolje (ARSO) o izdaji okoljevarstvenega dovoljenja podjetju Ekologija, ki dovoljuje povečanje obsega skladišče...

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / nedelja, 10. januar 2021 / 07:00

6 korakov do večjega prihranka s toplotno črpalko

Toplotne črpalke so čedalje bolj priljubljene, zasluga temu gre pa predvsem njihovi visoki učinkovitosti. Ta vsestranski ogrevalni sistem najdemo dandanes že skoraj na vsakem koraku, kar jasno pokaže...

GG Plus / nedelja, 10. januar 2021 / 19:56

France Bučar – nov pogled, nov razvoj

Alojz Rebula je dejal, da je France Bučar hrast sredi grmovja. Sam France Bučar (2. februar 1923, Bohinjska Bistrica–20. oktober 2015, Ljubljana) pa poudarja, da je vedno iskal nov pogled, nov razvoj.

Gorenjska / nedelja, 10. januar 2021 / 19:49

Za trideset milijonov investicij v ceste

Država letos načrtuje na Gorenjskem za skoraj trideset milijonov evrov investicij v ceste. Začeli naj bi graditi novo cesto med Hotemažami in Britofom ter obvoznico mimo Vodic, obnavljati več mostov i...

Zanimivosti / nedelja, 10. januar 2021 / 19:40

Dobri mož

Čeprav je letos zaradi koronavirusa dedek Mraz otroke večinoma lahko pozdravil samo po spletu, pa se mu je v nekatere kraje vendarle uspelo prebiti. Tako je dobri mož s pomočjo konjske vprege in ko...

GG Plus / nedelja, 10. januar 2021 / 19:36

Leo Šavnik, prvi slovenski profesor onkologije

V Kranju se je 10. januarja 1897 v ugledni kranjski družini rodil ginekolog, porodničar, onkolog in radiolog Leo Šavnik. Leta 1938 je postal vodja ginekološke terapije v novoustanovljenem Banovinsk...