Gledališče tišine
Med darili pod smrečico je tudi tenak zlat ovitek z zgoščenko Mi navidad – Moj božič Andrea Bocellija, ki ga nadvse rada poslušam. Med obiskom Pise 2010 nas je na moje sitnarjenje zaneslo tudi v Teatro del Silenzio, Gledališče tišine, ki je 2006 nastalo po pevčevi zamisli. Najdete ga nedaleč od Lajatica, rojstnega kraja slavnega tenorista, pianista, saksofonista in skladatelja. Pevec, ki je prodal več kot 70 milijonov izvodov svojih albumov na vseh celinah, si je omislil le zunanje prizorišče. Umetno jezerce, obdano s polkrožno steno skalnatih kvadrov in s skulpturo na sredini. Kot torzo nečesa. Gledališče tišine je turistom na ogled vse leto, le enkrat v vseh dvanajstih mesecih ga preplavi glasba. To je poletni koncert Andrea Bocellija, velikokrat tudi z gosti, ki bo letos 30. julija. Za poslušalce je v več kategorijah na voljo 10.000 vstopnic, ki se že prodajajo. Po tišini, ki jo je motil le veter, se je prilegla Volterra, polna zgodovine in znamenitosti ter lepo izdelanih predmetov iz alabastra. A moj Izbrani je šel mimo trgovine z alabastrom naravnost za vonjem zeliščnega krompirja …
Krompirjevi stolpiči iz pečice
Za 4 osebe potrebujemo: 4 velike rdeče krompirje, sol, črn poper, 100 g masla ter maslo za pekač, 8 tenkih rezin sira grana padano, timijan, rožmarin, peteršilj, pekač za mafine.
Olupimo krompir in ga narežemo na tenke ploščke. Potem ga dobro splaknemo v mrzli vodi, da se izloči del škroba, in ga osušimo s papirnato brisačo.
Raztopimo 10 dag masla na majhnem ognju in vanj zamešamo sesekljane dišavnice (timijan, peteršilj, rožmarin, drobnjak). Krompir damo v kozico, ga posolimo in prelijemo z zeliščnim maslom ter dobro premešamo. Namastimo osem skledic za mafine in jih napolnimo s krompirjevimi ploščki. Na sredo damo po želji rezino trdega sira. Pekač prekrijemo s papirjem za peko in pečemo krompir pri 180° 15 minut. Potem odstranimo papir za peko, zvišamo temperaturo na 200° in pečemo še 20–25 minut, da robovi zlato zarumenijo. Stebričke z lopatko previdno poberemo iz skledic, okrasimo z vejico timijana ali listom peteršilja. Ponudimo lahko s solato.
Terina z brokolijem in parmezanom
Za 6 oseb potrebujemo: 1,5 kg brokolija, 2,5 dl mleka, 3 jajca, 40 g moke, 170 g parmezana, 1,2 dl sveže smetane, 30 g masla, sol, poper.
30 g parmezana damo na papir za peko v primeren pekač in pečemo pri 180°, dokler ne pozlati. Brokoli razdelimo na rožice in jih kuhamo v kropu 6–7 minut. Nekaj rožic prihranimo, druge damo v mešalnik skupaj s pečenim parmezanom.
V kozici stopimo maslo, popražimo moko, dodamo mleko in mešamo 7–8 minut. Solimo, popramo in dodamo 60 g parmezana. Počakamo, da se malce ohladi, ter prestresemo v mešalnik. Dodamo jajca in zmešamo v gladko zmes. Zlijemo jo v pekač 20 x 8 cm, obložen s papirjem za peko, in pečemo v parni kopeli 45–50 minut.
Ko je pečeno, pekač vzamemo iz vode in počakamo 10 minut.
Medtem na majhnem ognju segrejemo smetano in preostali parmezan ter prelijemo v omačnico. Terino okrasimo z drobnimi rožicami brokolija in ponudimo z omako.
Pa dober tek!