Decembrska romanja

Delam običajni decembrski spisek, ki mu Izbrani z dvignjeno obrvjo v stilu satire reče kar 'romanja k bogu Nakupov'. Začnejo se s knjižnim sejmom in kmalu za njim je na vrsti Véliki Vrbljan. Letošnja razstava v Prešernovi hiši: Ljubezni, vere in miru in sprave, ki prikazuje ob pestrem naboru Prešernovih portretov pesnikovo življenje in delo v obdobju 1831–36, je privlačna in zelo zanimiva. In ko sem na poti v mestno hišo, me nese še v Antikvariat. Naravnost pred nosom imam knjigo Kuharica v Prešernovem času – po zapiskih Katharine Werderdus pripravil Boris Kuhar. Dober ulov, kajti knjiga je tudi zabavna, ko gre za jezikovne 'ocvirke' zapisovalke receptov. Ko preberem 'Trahtament za 18 peršon' – Jedilnik za 18 oseb – je na njem 22 jedi!!! Vanj je umeščen tudi 'šnefov drek', kar je prevedeno kot kljunačeva sekanica … Mogoče bom jed v originalnem naslovu postregla kakšnemu koledniku ali kolednici! Naslednji ovinek romanja, ki vključuje troje babic, je k celovškemu zmaju. »Svoje k svojemu!« komentira Izbrani in obljubi, da nas bo peljal – in si privoščil doooolgo brskanje v knjigarni … Bilo je 'fletno', dolgo … in dobro.

Ohrovtov zavitek s šampinjonovo omako

Za 6 oseb potrebujemo: 550 g testa za zavitke, 1 glavo ohrovta, 1,200–1,300 kg, 80 g posušenih paradižnikov v olju, 2 čebuli, 7 žlic oljčnega olja, 250 ml sladke smetane, sol, poper, čili po okusu, 2 jajci, 100 g sira grana padano, 1 žlico mleka, 500 g šampinjonov, 100 ml belega vina, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici škroba, 3 žlice sesekljanega peteršilja, 20 g suhih jurčkov, 1 šalotko, 1 strok česna.

Ohrovt zrežemo na četrtinke in izrežemo stržen. Liste operemo, narežemo na 2 cm dolge trakove, 5 minut blanširamo, prelijemo z ledeno mrzlo vodo in dobro odcedimo.

Čebuli olupimo in sesekljamo, sesekljamo tudi paradižnik. V kozico damo 3 žlice olja in prepražimo čebulo. Dodamo ohrovt, dobro podušimo, nato dodamo še paradižnik in smetano, vse skupaj zavremo in ukuhamo. Solimo in popramo, po želji dodamo malo čilija.

Suhe jurčke namočimo v 200 ml vode. Eno jajce ločimo. En beljak in eno celo jajce stepemo in z naribanim sirom in s 50 ml smetane vred dodamo ohrovtu.

Naredimo tri štručke. Prvo krpo testa rahlo premažemo z oljem, položimo nanjo drugo krpo ter tretjino nadeva, po katerem posujemo pol žlice peteršilja. Zavihamo stranska robova in s pomočjo kuhinjske krpe zvijemo in damo na s papirjem za peko obložen pekač.

Rumenjaku dodamo žlico mleka in premažemo zavitek. Pečemo pri 200° dobre pol ure na srednji rešetki.

Suhe gobe namočimo v 200 ml vode in jih namakamo 30 minut, nato jih sesekljamo. Vodo, v kateri so se namakale, prihranimo. Šampinjone očistimo s čopičem in papirnato brisačo ter jih zrežemo na polovičke. Česen stremo. Šalotko sesekljamo. Na preostalem olju posteklenimo šalotko in česen ter dodamo gobe. Zalijemo z vinom, počakamo, da izpari, ter dolijemo preostalo smetano in vodo, v kateri so se namakale gobe. Rahlo naj vre 20 minut. Solimo, popramo, dodamo limonin sok in zgostimo s škrobom. Preden ponudimo, potresemo omako s preostalim peteršiljem.

Pa dober tek!

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 23. oktober 2018 / 21:25

Še Primorci ne verjamejo

Ko se je Stane Oblak iz Drulovke upokojil, je svoj čas namenil gojenju sadja. A ne kateregakoli sadja, ampak eksotičnega, za katero pravi, da mu je najljubše.

Objavljeno na isti dan


GG Plus / petek, 13. januar 2012 / 07:00

Kronika tedna

Za izročitev Karnerjevih ZDA Deželno sodišče v Celovcu je ta teden odobrilo izročitev zakoncev Karner, ki so ju zaradi domnevne spletne prodaje nedovoljenih dopinških...

Gospodarstvo / petek, 13. januar 2012 / 07:00

Gorenjska banka prenovila poslovalnico

Bistrica pri Tržiču - Gorenjska banka je po dvaindvajsetih letih spet prenovila poslovalnico v trgovskem centru Deteljica v Bistrici pri Tržiču. Prenovo je končala v predvidenem...

Zanimivosti / petek, 13. januar 2012 / 07:00

Odpovedana današnja delavnica o upravljanju Zelencev

Podkoren - Kot so sporočili z Zavoda RS za varstvo narave, je za danes napovedana delavnica v sklopu projekta WETMAN, ki bi se morala ob 16. uri začeti v gasilskem domu v Podkore...

Kronika / petek, 13. januar 2012 / 07:00

Sredi popoldneva zagorelo v skladišču

Kranj – Včeraj okoli 16. ure je izbruhnil požar v skladiščnih prostorih podjetja Vreček Agro na Primskovem v Kranju, kjer med drugim izdelujejo tudi peči za centralno ogreva...

Prosti čas / petek, 13. januar 2012 / 07:00

Pesem zime na Golteh

Danes ob 20. uri na 1. programu Televizije Slovenija ne spreglejte priljubljene oddaje Na zdravje, kjer bodo neposredno s smučišča Golte prenašali zaključek izbora Na zdravje – pesem zime...