Decembrska romanja
Delam običajni decembrski spisek, ki mu Izbrani z dvignjeno obrvjo v stilu satire reče kar 'romanja k bogu Nakupov'. Začnejo se s knjižnim sejmom in kmalu za njim je na vrsti Véliki Vrbljan. Letošnja razstava v Prešernovi hiši: Ljubezni, vere in miru in sprave, ki prikazuje ob pestrem naboru Prešernovih portretov pesnikovo življenje in delo v obdobju 1831–36, je privlačna in zelo zanimiva. In ko sem na poti v mestno hišo, me nese še v Antikvariat. Naravnost pred nosom imam knjigo Kuharica v Prešernovem času – po zapiskih Katharine Werderdus pripravil Boris Kuhar. Dober ulov, kajti knjiga je tudi zabavna, ko gre za jezikovne 'ocvirke' zapisovalke receptov. Ko preberem 'Trahtament za 18 peršon' – Jedilnik za 18 oseb – je na njem 22 jedi!!! Vanj je umeščen tudi 'šnefov drek', kar je prevedeno kot kljunačeva sekanica … Mogoče bom jed v originalnem naslovu postregla kakšnemu koledniku ali kolednici! Naslednji ovinek romanja, ki vključuje troje babic, je k celovškemu zmaju. »Svoje k svojemu!« komentira Izbrani in obljubi, da nas bo peljal – in si privoščil doooolgo brskanje v knjigarni … Bilo je 'fletno', dolgo … in dobro.
Ohrovtov zavitek s šampinjonovo omako
Za 6 oseb potrebujemo: 550 g testa za zavitke, 1 glavo ohrovta, 1,200–1,300 kg, 80 g posušenih paradižnikov v olju, 2 čebuli, 7 žlic oljčnega olja, 250 ml sladke smetane, sol, poper, čili po okusu, 2 jajci, 100 g sira grana padano, 1 žlico mleka, 500 g šampinjonov, 100 ml belega vina, 2 žlici limoninega soka, 2 žlici škroba, 3 žlice sesekljanega peteršilja, 20 g suhih jurčkov, 1 šalotko, 1 strok česna.
Ohrovt zrežemo na četrtinke in izrežemo stržen. Liste operemo, narežemo na 2 cm dolge trakove, 5 minut blanširamo, prelijemo z ledeno mrzlo vodo in dobro odcedimo.
Čebuli olupimo in sesekljamo, sesekljamo tudi paradižnik. V kozico damo 3 žlice olja in prepražimo čebulo. Dodamo ohrovt, dobro podušimo, nato dodamo še paradižnik in smetano, vse skupaj zavremo in ukuhamo. Solimo in popramo, po želji dodamo malo čilija.
Suhe jurčke namočimo v 200 ml vode. Eno jajce ločimo. En beljak in eno celo jajce stepemo in z naribanim sirom in s 50 ml smetane vred dodamo ohrovtu.
Naredimo tri štručke. Prvo krpo testa rahlo premažemo z oljem, položimo nanjo drugo krpo ter tretjino nadeva, po katerem posujemo pol žlice peteršilja. Zavihamo stranska robova in s pomočjo kuhinjske krpe zvijemo in damo na s papirjem za peko obložen pekač.
Rumenjaku dodamo žlico mleka in premažemo zavitek. Pečemo pri 200° dobre pol ure na srednji rešetki.
Suhe gobe namočimo v 200 ml vode in jih namakamo 30 minut, nato jih sesekljamo. Vodo, v kateri so se namakale, prihranimo. Šampinjone očistimo s čopičem in papirnato brisačo ter jih zrežemo na polovičke. Česen stremo. Šalotko sesekljamo. Na preostalem olju posteklenimo šalotko in česen ter dodamo gobe. Zalijemo z vinom, počakamo, da izpari, ter dolijemo preostalo smetano in vodo, v kateri so se namakale gobe. Rahlo naj vre 20 minut. Solimo, popramo, dodamo limonin sok in zgostimo s škrobom. Preden ponudimo, potresemo omako s preostalim peteršiljem.
Pa dober tek!