Veronika Vesel Potočnik v svetu veselja do življenja

Velik format, dva svetova

V Galeriji dr. Ceneta Avguština v kranjski območni enoti Zavoda za varstvo kulturne dediščine je na ogled razstava likovnih del akademske slikarke mlajše generacije Veronike Vesel Potočnik z naslovom Tisto, kar je v nas.

Kranj – Galerija na Zavodu za varstvo kulturne dediščine je idealna za likovna dela velikega formata, pred dnevi se je iztekla razstava del Nikolaja Beera, nepozabna je bila pred tremi leti razstava akademika Andreja Jemca. Veliki format je še zlasti izziv za mladega umetnika na začetku svoje umetniške poti. Mednje sodi tudi akademska slikarka, Kranjčanka Veronika Vesel Potočnik, ki je pred tremi leti diplomirala iz slikarstva na ljubljanski Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje pri profesorjih Hermanu Gvardjančiču in Milanu Eriču. »Zame je bil veliki format vsekakor izziv, že zato, ker gre za temeljito premišljeno kompozicijo in barvno kromatičnost, hkrati pa lahko rečem, da mi je pri tem zelo blizu tudi tehnika slikanja, velike poteze in močni zamahi s čopičem, pri čemer barva na veliki površini še bolj pride do izraza,« pove Vesel Potočnikova, ki velikost platna vidi tudi v drugačnem odnosu, ki se vzpostavi med gledalcem in sliko. »Ne le, da sliko pogledaš in greš naprej, ampak se pri njej zadržiš dlje časa.« To z gotovostjo lahko potrdim iz prve roke.

Avtorica inspiracijo za svoja dela išče v pravljicah, pripovedkah in drugih zapisih, ki so plod človeškega spomina. Razstava je razdeljena na dva sklopa, prvi predstavlja ilustracije pesmi Neže Maurer Čudežno jabolko in ga označuje pozitivna nota, ki se navezuje na besedilo, hkrati pa gre tudi za prenos lasnega podoživljanja, občutenja materinstva in podreditvi novemu življenju, drugi sklop zaznamuje simbolika, ki razkriva dvojnost naše osebnosti, je k razstavi med drugim zapisala umetnostna zgodovinarka Melita Ažman. »Drugi likovni svet je nekakšen odgovor prvemu, v katerem sem po rojstvu otroka raziskovala občutja veselja do življenja. To je čas, ko o življenju razmišljaš kot o nečem lepem in si ga na tak način tudi razlagaš. Barve so svetle, rdeče, rumene, polne življenja ... Drugi del je temnejši, črno in temno modro obarvan cikel, v katerem obravnavam drugačne misli in je ta svet mogoče tudi nekoliko skrivnosten, saj vanj želimo skriti svoje skrbi, strahove, jezo, svoj obup. To je nekaj, česar ne kažemo drugim, ampak zapiramo vase, a nas kot osebe kljub temu determinira,« motiviko in likovnost svojih del razlaga Veronika Vesel Potočnik, ki v obeh delih izhaja iz sebe in svojih medčloveških odnosov, iz vsega, kar jo določa kot osebnost.

V dvojnost vstopamo tudi gledalci, ko vstopamo v galerijo, saj nas na eni strani navdušuje radost, na drugi pa se prepoznavamo v skrbi zakaj, kam, kako ... Ampak slikarka nam vselej ponudi izhod svetlobo, ki mehča naša občutja in nas obrne nazaj v svetli del razstave, ki ji je bila inspiracija pesem, hkrati pa življenje, ki je vendarle lepo. Z obiskom razstave Veronike Vesel Potočnik v galeriji kranjskega zavoda na Tomšičevi ulici vsak delovni dan od 9. do 12. ure in ob sredah od 14. do 16. ure bo tudi bogatejše.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Jesenice / ponedeljek, 17. april 2017 / 11:48

Mešane odpadke že predelujejo

V CERO Mala Mežakla so predelali že polovico mešanih komunalnih odpadkov, ki so jih celo lansko leto lahko le skladiščili. Vzrok za smrad pa naj bi bil odpravljen najkasneje do konca maja letos.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / petek, 27. marec 2020 / 23:09

Poslovila se je Alenka Bole Vrabec

V 84. letu starosti se je poslovila Alenka Bole Vrabec, prevajalka in dramska igralka, izvrstna ljubiteljska kuharica pa tudi dolgoletna sodelavka Gorenjskega glasa. Med letoma 1992 in 199...

Mengeš / petek, 27. marec 2020 / 20:38

Maske v vsako gospodinjstvo v Mengšu

Mengeš – Vsako gospodinjstvo v občini Mengeš bo v ponedeljek skupaj z navodili za uporabo prejelo dve zaščitni maski za večkratno uporabo, namenjeni občanom za nujne opravke, kot je denimo pot v tr...

Slovenija / petek, 27. marec 2020 / 20:33

V nedeljo bomo prešli na poletni čas

V nedeljo ob dveh ponoči se bo začelo obdobje poletnega časa. Uro bomo takrat pomaknili za eno uro naprej, čas ob drugi uri pa se bo štel kot tretja ura. Noč bo torej eno uro krajša.

Gospodarstvo / petek, 27. marec 2020 / 20:32

Tuji delavci na neplačan dopust

Sindikati Savi Turizem očitajo nedopustno prakso s tujimi delavci. V družbi očitke zavračajo.

Slovenija / petek, 27. marec 2020 / 18:34

Za obvladovanje epidemije Novartis podaril pol milijona dolarjev

Ljubljana – Farmacevtska družba Novartis, v okviru katere v Sloveniji deluje tudi Lek, je za obvladovanje epidemije koronavirusa ustanovila sklad v vrednosti dvajset milijonov ameriških do...