Dišalo je po maroški kuhinji
V prostorih Hiše sreče na Jesenicah so se zbrali ljubitelji afriške kulture. Maročanka Aicha Ezzouitni je predstavila značilnosti Maroka in maroške kuhinje.
V Hiši sreče želijo predstaviti dobre prakse socialnega vključevanja priseljencev, ki prihajajo iz različnih delov sveta, negujejo drugačne kulturne, tradicionalne prakse, uživajo drugačno hrano in v sebi nosijo bogato kulturno dediščino svoje domovine. Zato so tokrat pripravili predavanje o manj znani afriški državi, Maroku. Aicha Ezzouitni, ki deluje tudi kot prostovoljka v Človekoljubnem dobrodelnem društvu UP, je pripravila zanimivo predstavitev svojega domačega kraja Miken in tudi drugih znamenitosti po celotnem Maroku. Že več kot sedem let živi v Sloveniji, vendar se trudi ohranjati domačo kulturo in jo tako približati tudi Slovencem. Skozi slike je pripovedovala, kakšen je afriški način življenja, od česa živijo, s čim se prehranjujejo, kakšne so njihove navade in običaji ... Predvajala je znane maroške pesmi in na koncu obiskovalce povabila tudi k okušanju maroških jedi. Kot je povedala, jih v Sloveniji sama redno pripravlja, zato iz vsakoletnega obiska domačega kraja prinese tudi nekaj začimb, ki so za pripravo njihove hrane ključnega pomena. Maročani imajo radi bolj začinjene jedi, z veliko kuskusa ali riža, pomemben del maroške prehrane pa je tudi zelenjava. Še posebej so v Maroku poznani po oljkah, saj je pridelovanje oljčnega olja ena izmed glavnih ekonomskih panog v tej državi. Obiskovalci so lahko poskusili slavni maroški čaj, kokosovo pecivo, čokoladno mandljevo pecivo in še druge maroške dobrote, ki jih je pripravila Aicha.