Zloženka iz hrušk in riža

Ponovno sladica brez peke, ki je hkrati malo bolj hranljiva v primerjavi z drugimi in enostavna za pripravo. Skupna cena sestavin je nizka, saj jih imamo večinoma na zalogi. Začetek dolgih, temnih večerov je pravi čas, da jo pripravimo.

Za pripravo riževe zloženke s hruškami potrebujemo: 18 dag okroglozrnatega riža, 0,5 l mleka, 5 žlic sladkorja, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 5 listov želatine, 0,5 l sladke smetane, 0,3 dl ruma. Za nadev iz hrušk: 1 kg zrelih hrušk, 0,5 dl belega vina, 5 žlic sladkorja, lupino ene limone, sok ene limone, ščepec mletih klinčkov in ščepec cimeta.

V mleko stresemo sol, vanilin in navaden sladkor ter opran riž. Zavremo in kuhamo še 15 minut, oziroma dokler se riž ne skuha. Posodo postavimo na hladno, da se mlečni riž nekoliko ohladi. Hruške olupimo, jim odstranino peščišče ter narežemo na krhlje. Stresemo jih v posodo, potresemo s sladkorjem, mletim klinčkom, cimetom, dodamo lupino in sok limone ter zalijemo z belim vinom. Kuhamo jih približno 20 minut, da se zmehčajo. Želatino namočimo v hladni vodi. Sladko smetano čvrsto stepemo in ji primešamo rum. Želatino dobro odcedimo. Primešamo ji malce tople vode, da se nekoliko raztopi. Želatino vmešamo v mlečni riž. Pripravljen riž zmešamo s stepeno smetano. Pripravimo si globlji pekač ali model. Na dno pekača razporedimo tretjino kuhanih krhljev hrušk in nanje razporedimo polovico pripravljene riževe kreme. Riž prekrijemo z drugo tretjino hrušk, ki jih ponovno pokrijemo še s preostalo riževo kremo. Nazadnje na vrh razporedimo preostale hruške ter jih enakomerno poravnamo. Zloženko postavimo v hladilnik vsaj za 3 ure, da se ohladi in postane kompaktna. Preden ponudimo zloženko, jo lahko potresemo s cimetom in okrasimo s stepeno smetano.

Nasvet: Če se zloženka pripravlja za otroke, namesto belega vina uporabimo sok iz hrušk ali kakšen sadni kompot. Za boljšo čvrstost dodamo želatino še v nadev iz hrušk. Za mlečne sladice je priporočljivo uporabiti okroglozrnati riž, saj ta vsebuje več škroba, ki naredi riž bolj kremast.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

GG Plus / torek, 16. maj 2017 / 19:13

Stodesetletni Sejalec v stotih Snovanjih

Stota številka Snovanj je v znamenju dveh obletnic: 150. obletnice rojstva slikarja Ivana Groharja (1867–1911) in 30. obletnice smrti kiparja Toneta Logonderja (1932–1987); dodajmo še tretjo: 110-letn...

Objavljeno na isti dan


Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Kašarski 3 na 3 vedno borben

Največ moči in zbranosti so letos imeli člani ekipe Šekasti.

Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Skakalci uspešni v poletni sezoni

Pri Smučarskem skakalnem klubu Stol Žirovnica skorajda vse mesece v letu ne poznajo počitka. Novembra so zaključili poletno sezono s številnimi nastopi na skakalnicah iz umetne snovi. Za 30 tekmo...

Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Bodi zvezda, ne meči petard

Prazniki so pred nami in marsikdo je že sedaj slabe volje, a ne zaradi praznikov, pač pa zaradi petard.

Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Novoletna voščila

Želim vam srečno in varno novo leto. Veliko se smejte in ljudi radi imejte.   Matic Ravnik, 6. b

Splošno / četrtek, 27. december 2007 / 07:00

Od februarja čebelarski krožek

Ena od osnovnih nalog Čebelarskega društva Anton Janša Breznica je tudi skrb za čebelarski podmladek. Zato smo člani našega društva sklenili, da organiziramo čebelarski krožek, ki ga bo vodil ...