Zloženka iz hrušk in riža
Ponovno sladica brez peke, ki je hkrati malo bolj hranljiva v primerjavi z drugimi in enostavna za pripravo. Skupna cena sestavin je nizka, saj jih imamo večinoma na zalogi. Začetek dolgih, temnih večerov je pravi čas, da jo pripravimo.
Za pripravo riževe zloženke s hruškami potrebujemo: 18 dag okroglozrnatega riža, 0,5 l mleka, 5 žlic sladkorja, 1 vanilin sladkor, ščep soli, 5 listov želatine, 0,5 l sladke smetane, 0,3 dl ruma. Za nadev iz hrušk: 1 kg zrelih hrušk, 0,5 dl belega vina, 5 žlic sladkorja, lupino ene limone, sok ene limone, ščepec mletih klinčkov in ščepec cimeta.
V mleko stresemo sol, vanilin in navaden sladkor ter opran riž. Zavremo in kuhamo še 15 minut, oziroma dokler se riž ne skuha. Posodo postavimo na hladno, da se mlečni riž nekoliko ohladi. Hruške olupimo, jim odstranino peščišče ter narežemo na krhlje. Stresemo jih v posodo, potresemo s sladkorjem, mletim klinčkom, cimetom, dodamo lupino in sok limone ter zalijemo z belim vinom. Kuhamo jih približno 20 minut, da se zmehčajo. Želatino namočimo v hladni vodi. Sladko smetano čvrsto stepemo in ji primešamo rum. Želatino dobro odcedimo. Primešamo ji malce tople vode, da se nekoliko raztopi. Želatino vmešamo v mlečni riž. Pripravljen riž zmešamo s stepeno smetano. Pripravimo si globlji pekač ali model. Na dno pekača razporedimo tretjino kuhanih krhljev hrušk in nanje razporedimo polovico pripravljene riževe kreme. Riž prekrijemo z drugo tretjino hrušk, ki jih ponovno pokrijemo še s preostalo riževo kremo. Nazadnje na vrh razporedimo preostale hruške ter jih enakomerno poravnamo. Zloženko postavimo v hladilnik vsaj za 3 ure, da se ohladi in postane kompaktna. Preden ponudimo zloženko, jo lahko potresemo s cimetom in okrasimo s stepeno smetano.
Nasvet: Če se zloženka pripravlja za otroke, namesto belega vina uporabimo sok iz hrušk ali kakšen sadni kompot. Za boljšo čvrstost dodamo želatino še v nadev iz hrušk. Za mlečne sladice je priporočljivo uporabiti okroglozrnati riž, saj ta vsebuje več škroba, ki naredi riž bolj kremast.