Kvašeni rogljički in mandljevo mleko
Rogljički nas s svojim vonjem že med peko privabljajo, tako da nemalokrat z velikimi očmi čakamo na njih kar pred pečico. Zraven kvašenih dobrot se poda toplo mleko. Če bi poskusili kaj novega, pripravimo mandljevo mleko, katerega prednost je, da ne vsebuje laktoze in je posledično primeren za ljudi z laktozno intoleranco.
Za pripravo rogljičkov potrebujemo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 3 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 3 žlice olja, pol žličke soli, čokoladni namaz ali marmelado za nadev, jajce za premaz.
Kvas nadrobimo v skodelico ter mu primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Prilijemo 1 dl mlačnega mleka. Skodelico postavimo na toplo in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo in na sredini naredimo jamico. Okrog jamice potresemo sol, v sredino pa zlijemo vzhajan kvas. Potresemo s preostalim sladkorjem ter prilijemo mleko in olje. Vse skupaj zgnetemo v elastično testo, ki ga dobro pregnetemo. Testo naj počiva 30 minut. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo. Razdelimo ga na 4 dele. Vsak del posebej razvaljamo v 0,5 cm debel krog ter ga 4-krat prerežemo, tako da dobimo 8 trikotnikov. Na začetek vsakega trikotnika (stranica na zunanji strani kroga) damo žličko nadeva. Testo prepognemo čez nadev in ga zvijemo v rogljiček. Rogljičke polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem, jih premažemo s stepenim jajcem in pustimo vzhajati še 15 minut. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 30 minut.
Za pripravo mandljevega mleka potrebujemo: 250 g mandljev, 4 dateljne, pol stroka vanilje, 2 žlički meda, 1 liter vode.
Mandlje stresemo v skodelico, dodamo na koščke narezane dateljne in prilijemo toliko vode, da so v celoti pokriti. Pustimo stati približno 8 ur – najbolje, da kar čez noč.
Namočene mandlje in dateljne odcedimo ter speremo pod tekočo vodo. Stresemo jih v mešalnik. Zalijemo z 1 litrom prekuhane vode (vodo zavremo in jo nato ohladimo). Zmešamo, da se mandeljni v celoti zmeljejo. Na cedilo položimo gazo. Nanjo prilijemo zmes iz mandljev in vode. Počakamo, da se voda odcedi, nato pa prefiltrirano mleko zlijemo nazaj v mešalnik. Dodamo mu med in semena iz pol stroka vanilje. Mešalnik priklopimo za pol minute, da se vanilja in med porazdelita po mleku.