Kvašeni rogljički in mandljevo mleko

Rogljički nas s svojim vonjem že med peko privabljajo, tako da nemalokrat z velikimi očmi čakamo na njih kar pred pečico. Zraven kvašenih dobrot se poda toplo mleko. Če bi poskusili kaj novega, pripravimo mandljevo mleko, katerega prednost je, da ne vsebuje laktoze in je posledično primeren za ljudi z laktozno intoleranco.

Za pripravo rogljičkov potrebujemo: 0,5 kg moke, pol kocke kvasa, 3 dl mleka, 2 žlici sladkorja, 3 žlice olja, pol žličke soli, čokoladni namaz ali marmelado za nadev, jajce za premaz.

Kvas nadrobimo v skodelico ter mu primešamo eno žličko sladkorja in eno žličko moke. Prilijemo 1 dl mlačnega mleka. Skodelico postavimo na toplo in pustimo vzhajati 10 minut. Moko večkrat presejemo in na sredini naredimo jamico. Okrog jamice potresemo sol, v sredino pa zlijemo vzhajan kvas. Potresemo s preostalim sladkorjem ter prilijemo mleko in olje. Vse skupaj zgnetemo v elastično testo, ki ga dobro pregnetemo. Testo naj počiva 30 minut. Vzhajano testo še enkrat pregnetemo. Razdelimo ga na 4 dele. Vsak del posebej razvaljamo v 0,5 cm debel krog ter ga 4-krat prerežemo, tako da dobimo 8 trikotnikov. Na začetek vsakega trikotnika (stranica na zunanji strani kroga) damo žličko nadeva. Testo prepognemo čez nadev in ga zvijemo v rogljiček. Rogljičke polagamo na pekač, pokrit s peki papirjem, jih premažemo s stepenim jajcem in pustimo vzhajati še 15 minut. Pečemo jih v pečici, ogreti na 180 °C, približno 30 minut.

Za pripravo mandljevega mleka potrebujemo: 250 g mandljev, 4 dateljne, pol stroka vanilje, 2 žlički meda, 1 liter vode.

Mandlje stresemo v skodelico, dodamo na koščke narezane dateljne in prilijemo toliko vode, da so v celoti pokriti. Pustimo stati približno 8 ur – najbolje, da kar čez noč.

Namočene mandlje in dateljne odcedimo ter speremo pod tekočo vodo. Stresemo jih v mešalnik. Zalijemo z 1 litrom prekuhane vode (vodo zavremo in jo nato ohladimo). Zmešamo, da se mandeljni v celoti zmeljejo. Na cedilo položimo gazo. Nanjo prilijemo zmes iz mandljev in vode. Počakamo, da se voda odcedi, nato pa prefiltrirano mleko zlijemo nazaj v mešalnik. Dodamo mu med in semena iz pol stroka vanilje. Mešalnik priklopimo za pol minute, da se vanilja in med porazdelita po mleku.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / četrtek, 21. julij 2016 / 10:35

Uspešno sodelovanje Slovenije in Koroške

Na Brdu je bilo pretekli teden zasedanje odbora Slovenija - Koroška, na katerem so sprejeli skupno izjavo.

Objavljeno na isti dan


Gorenjska / četrtek, 16. avgust 2012 / 07:00

Strojev objekt na prepovedani zemlji

Podjetnik Franci Stroj vztraja, da je na skalnatem območju pod Dobrčo najprimernejša lokacija za testiranje novih tehnologij, v zavodu za gozdove pa ugotavljajo, da njegov (vnovič) nelegalen objekt st...

Zanimivosti / četrtek, 16. avgust 2012 / 07:00

Na Višarje iz treh dežel

Trbiž - Leta 1981 so organizirali prvo Romanje treh dežel na Višarje. Njegovi pobudniki so bili takratni škofje iz Celovca, Vidma in Ljubljane Egon Kapellari, Alfred Batisti in Alojzij Šuš...

Zanimivosti / četrtek, 16. avgust 2012 / 07:00

Nekoč in danes v Tuhinjski dolini

Snovik - Člani Turističnega društva Tuhinjska dolina pripravljajo ta konec tedna že sedmo etnološko prireditev Nekoč in danes v Tuhinjski dolini, ki bo letos posvečena košnji in spravilu s...

Avtomobilizem / četrtek, 16. avgust 2012 / 07:00

Prodajna suša se nadaljuje

Slovenski avtomobilski trg je tudi v minulem mesecu beležil negativni prodajni trend. Po statističnih podatkih, ki jih za avtomobilske uvoznike pripravlja Jato Dynamics, je bilo julija prvič regi...

Avtomobilizem / četrtek, 16. avgust 2012 / 07:00

Stara ljubezen ne zarjavi

Test: Volkswagen Beetle 1.2 TSI Design