Tovornjaki Komunale Kranj ne motijo domačinov, ko stojijo na parkirišču lokala v Kovorju in vozniki malicajo.

Rupar ovadil Komunalo Tržič

Pavel Rupar sumi, da je odlaganje odpadkov iz Kranja na deponiji Kovor nelegalno.

V torek, 20. novembra, se je vodstvo Občine Tržič sestalo s predstavniki Civilne iniciative in KS Kovor. Na srečanju je bil tudi kranjski podžupan Igor Velov. Dogovorili so se, da bo zadnji dan za dovoz odpadkov iz Kranja na deponijo Kovor 10. december. Ob tem se je gost zahvalil prebivalcem Kovorja za nesebično pomoč in izrazil upanje za poglobitev sodelovanja.

Tržič – Napovedi, da bo občinski svetnik Pavel Rupar ovadil Komunalo Tržič zaradi odlaganja odpadkov iz šestih sosednjih občin na deponiji Kovor, so se uresničile. Medijem je poslal dopis enoti Inšpektorata RS za okolje in prostor v Kranju, kjer v obrazložitvi navaja razloge. Ob domnevi, da se je količina odloženih odpadkov v Kovorju povečala za vsaj štirikrat, navaja 68. člen zakona o varstvu okolja. Ta določa, da mora upravljavec za večjo spremembo v obratovanju deponije pridobiti okoljevarstveno dovoljenje. Rupar trdi, da bi morala Komunala Tržič dobiti dovoljenje za večjo količino odpadkov že pred začetkom odlaganja pa da se dodatne dejavnosti na deponiji Kovor izvajajo na črno oziroma brez vednosti in dovoljenja inšpektorata in Agencije RS za okolje. Poleg navedb o neustrezni urejenosti deponije ugotavlja, da cesta skozi Kovor ne prenese večjih obremenitev s tovornjaki. Slednji naj bi povzročali poškodbe na hišah in ogrožali varnost pešcev, zlasti otrok. Inšpektorje je pozval k nadzoru in izreku ukrepov za preprečitev nedovoljenih aktivnosti.

»Upravljavcu deponije ni treba pridobiti posebnega dovoljenja ob spremembi, ampak zaprosi za dopolnitev okoljevarstvenega dovoljenja. To smo tudi storili. Na izdajo odločbe nismo čakali, ker se je odlaganje odpadkov v Tenetišah zapletlo čez noč. Prepričan sem, da smo ravnali prav, saj se je Komunala Kranj znašla v izredni situaciji. To Rupar zanemarja in enako zakonsko določilo o izrednih razmerah, ko je možno skladiščenje odpadkov do dveh mesecev brez dovoljenja. Deponija Kovor je urejena v skladu z zakonodajo, sicer ne bi podaljšali okoljevarstvenega dovoljenja za njeno obratovanje. Od 2. novembra so pripeljali vsak delovni dan od 70 do 90 ton odpadkov od drugod. Tržiških odpadkov je približno petdeset ton na dan, zato podatek o povečanju količin ne drži. Tovornjaki z odpadki tehtajo največ deset ton. Večji problem so trikrat težji tovornjaki s priklopniki, ki z iste lokacije prevažajo les skozi Kovor. V Tržiču upamo, da bo ministrstvo za okolje in prostor čim prej odločilo glede nadaljnjega obratovanja deponije Tenetiše, s tem pa bo rešilo težave pri nas. Ne morem razumeti dvoličnosti, ki si jo privošči Rupar! Pred dobrim letom je kot župan ponujal, da bi v Kovor umestili gorenjski center za ravnanje z odpadki. Sedaj se celo zavzema, da bi deponijo Kovor takoj zaprli in jo sanirali,« je dejal Sebastijan Zupanc, v. d. direktorja JP Komunala Tržič.

V četrtek je na izredni seji obravnaval problematiko odlaganja odpadkov iz Kranja na deponiji Kovor tržiški občinski svet. Seznanil se je tudi z informacijo o podaljšanju okoljevarstvenega dovoljenja za obratovanje deponije Kovor. Več o tem bomo napisali v torkovi številki Gorenjskega glasa.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Gospodarstvo / petek, 24. september 2010 / 07:00

Radićeva: Merkur ne sme propasti

"Prehitre ali nespametne odločitve bi lahko imele hude posledice za slovensko gospodarstvo. Merkur mora obstati," pravi ministrica Darja Radić.

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Anketa: Kolesarska steza nujnost

Na Bledu in v Bohinju so v nedeljo pripravili kolesarski dan, s katerim so opozorili na nujnost ureditve kolesarske steze med tema dvema turističnima krajema. Ta čas je namreč kolesarjenje ob glavni c...

Kranj / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Radi bi bili vodilni v dialogu

Kaj se dogaja v nekdaj močni stranki LDS, ki je vodila več slovenskih vlad, na zadnjih volitvah pa je izpadla iz slovenskega parlamenta?

Mengeš / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Spominski znaki za veterane

Zbrane veterane osamosvojitvene vojne je na nedeljski prireditvi v Mengšu nagovoril tudi predsednik republike Danilo Türk.

Šport / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Na treningu boccie

Dvoransko balinanje ali boccia postaja vedno bolj priljubljeno tudi med gibalno oviranimi osebami. Ekipa navdušenih učencev in dijakov zadnji dve leti trenira tudi v kamniškem Ciriusu.

Šport / četrtek, 31. maj 2012 / 07:00

Tržič je tekel

Tekači iz cele Slovenije so se zbrali v centru Tržiča in bilo je, kot bi celo mesto teklo.