Energijske ploščice
Na trgu najdemo najrazličnejše energijske ploščice. Proizvajalci nam ponujajo izjemne učinkovine le-teh po visokih cenah. Doma jih lahko naredimo tudi sami. So prav tako dobre, če ne še boljše. Vsebujejo 100-odstotno naravne sestavine, naravne sladkorje, le najboljše ogljikove hidrate, maščobe in beljakovine, imajo nizek glikemični indeks, so polne antioksidantov in vitaminov. Poleg tega pa bomo odšteli precej manj denarja za kvalitetno energijo.
Za pripravo energijskih ploščic potrebujemo: 1 skodelico in pol ovsenih kosmičev, 1 skodelico suhega sadja (marelice, brusnice, rozine), 2 žlici medu, 3 žlice rastlinskega mleka, 3 žlice kokosove moke, pol jabolka, pol žličke cimeta.
Jabolko olupimo in ga narežemo na koščke. V kozico stresemo koščke jabolk in dodamo dve žlici vode. Jabolka pokuhamo, da nastane kaša. Odmerimo eno skodelico suhega sadja.
Skupaj zmešamo skodelico in pol ovsenih kosmičev in 3 žlice kokosove moke. Posebej zmešamo jabolčno čežano, mleko, cimet in med. V mešalniku najprej zmeljemo suho sadje, dodamo zmes iz jabolk ter nazadnje še zmes iz ovsenih kosmičev. Vse skupaj dobro premešamo.
Pripravimo pravokotno posodo, ki jo obložimo s plastično folijo ali s papirjem za peko. Pripravljeno maso razporedimo po celotni površini posode. Posodo postavimo za vsaj dve uri v hladilnik. Odstranimo folijo in narežemo na rezine.
Rezine zavijemo v alu folijo in se odpravimo na športno aktivnost, da jih lahko čim prej pokusimo.
Nasvet: mleko je lahko katerokoli rastlinsko, npr. riževo, ovseno, sojino, mandljevo … Lahko uporabimo tudi kravjega, vendar moramo ploščice hitro porabiti, ker se kravje mleko hitro pokvari. Če imamo na voljo agavin ali rižev sirup, ga lahko uporabimo namesto medu. Najbolje je, da energijske ploščice hranimo v hladilniku. Sveže ostanejo dolgo časa, vendar sem prepričana, da se nam zaradi njihove okusnosti ne bo treba spraševati, kako je z rokom uporabe.