Superhrana za nov začetek dneva
»Funkcionalna hrana je vsaka sveža ali predelana hrana z biološko aktivnim delovanjem, ki pomaga ohranjati zdravje, vpliva na telesne funkcije in ima poleg hranljivih lastnosti tudi zdravilne učinke, tako da preprečuje nastanek določenih bolezni,« je na nedavnem srečanju pod imenom Za lep začetek dneva ... povedala nutricistka Jelena Dimitrijević.
Granola, sladka energetska bombica
Zelena kuharska mojstrica Barbarella je za PlanetBIO razvila nov recept priprave granole. Granola ni pečena v pečici, ampak je sušena v sušilniku na nizki temperaturi, zato da vse visokokakovostne sestavine ohranijo večino vitaminov, mineralov in esencialnih hranil. Granola je brez glutena, brez rafiniranega sladkorja, narejena na osnovi bio ajde, datljev, suhega sadja, kokosa in izbranih superživil. Takšna granola je hranljiva, okolju prijazna in okusna.
Recept za imuno hruško
Sestavine: 1–2 čajni žlički PlanetBIO mešanice Perfectly resistant, 1 hruška, 2 dl riževega mleka, 1 čajna žlička konopljinih semen; sestavine zmešamo v električnem mešalniku.
Nasprotovanja na področju prehranjevanja in prehranskih dopolnil so v današnjem času zelo izrazita. Kaj je sploh zdrava prehrana in kaj resnično naše telo potrebuje? Informacij je toliko, da človeka hitro zmedejo. Izgubili smo stik z naravnimi ritmi in zaradi tega živimo življenje, ki ni optimalno za naše telo in dušo. Stres, onesnaženje, nepravilna prehrana z veliko predelanimi živili, ki so oropana hranilnih snovi, premalo gibanja na prostem so samo nekateri dejavniki, ki s svojim negativnim delovanjem uničujejo naše zdravje. Zaradi tega je funkcionalna oz. superhrana hrana postala tako priljubljena, saj ljudem obljublja pomoč pri težavah, povezanih s sodobnim življenjskim slogom. »Funkcionalna hrana je vsaka sveža ali predelana hrana z biološko aktivnim delovanjem, ki pomaga ohranjati zdravje, vpliva na telesne funkcije in ima poleg hranljivih lastnosti tudi zdravilne učinke, tako da preprečuje nastanek določenih bolezni,« je povedala nutricistka Jelena Dimitrijević. Po njenih izkušnjah nam funkcionalna oz. superhrana pomaga le, če jo znamo pravilno uporabljati, saj ni vse za vsakogar, poleg tega je odvisna tudi kakovost izdelkov na tržišču. Jelena Dimitrijević se strinja s tem, da superhrano dobimo že v domačih živilih, npr. z uživanjem brokolija, zelja, čemaža, rdeče pese, regrata, borovnic, ribeza, kopriv, orehov ... a le, če gre za ekološko pridelano hrano, ki jo vzgoji kmet z veliko ljubezni in na naraven način ali pa sami na lastnem vrtu s pomočjo biodinamičnih in permakulturnih metod. »Če temu dodamo še uporabo divjih rastlin, ki vsebujejo od 3- do 4-krat več vitaminov in rudnin, ker rastejo med kamni, v gozdovih, gorah in sušnih predelih ter se morajo za svojo rast potruditi, ne bomo potrebovali dopolnil,« je še dodala nutricistka. Žal, kot še ugotavlja, pa je velik del živil hitro predelan na nerodovitnih in rudninsko osiromašenih tleh z uporabo pesticidov in herbicidov. »Zaradi tega je bolj enostavno, če imamo kakšno superživilo, ki ne raste v naših krajih, temveč je dovolj potentno, da nam pomaga, da nadomestimo primanjkljaje, ki jih ustvarjamo z napačnim življenjskim slogom,« je še povedala Dimitrijevićeva, ki verjame v moč rastlinske hrane.
Skodelica kave v sodobni obliki
Vlogo 'asistenta' ljudem pri njihovem življenjskem slogu je pred sedmimi leti prevzel PlanetBIO, ki je letos vzpostavil lastno proizvodnjo v Sloveniji z namenom ponuditi zdrave proizvode za vse, ki se zavedajo pomena zdrave prehrane, vendar nimajo časa zaradi hitrega tempa življenja. Osveščajo in izobražujejo o funkcionalnih živilih in njihovi uporabi. »Kritično spremljamo dogajanje na trgu in v program uvrščamo živila, za katera smo prepričani, da nam res koristijo in da jih lahko svetujemo svojim kupcem. Do vse večjega znanja in kritičnosti smo prišli tudi z obiski naših proizvajalcev po svetu, tako pridelovalcev spiruline in klorele na sončnem Tajvanu kot novozelandskih kmetovalcev, ki gojijo ječmenovo in pšenično travo ...« je poudarila Nina Horvat, strokovnjakinja iz PlanetaBIO, ki prav tako verjame v moč rastlinske hrane in v eko certifikate, ki označujejo, da je bilo živilo ekološko pridelano in obdelano. Družina visokokakovostnih, ekološko pridelanih, polnovrednih živil danes združuje več kot štirideset izdelkov. Guarana denimo vsebuje guaranin, neke vrste kofein, ki je odličen nadomestek kave, saj ne zakisa telesa in drži nivo energije dalj časa.
Kako k uspehu pripomore prava izbira hrane, je pripovedoval nogometaš Olimpije Darijan Matić: »Predvsem sem želel zmanjšati utrujenost, ker življenje profesionalnega športnika v kombinaciji z družinskim življenjem in tremi majhnimi otroki prinese veliko stresa. Pred treningi in tekmami uporabljam predvsem gvarano, ob polčasu spijem camu camu in MSM, ker pomaga pri regeneraciji. Enkrat dnevno spijem 'zeleno mešanico'. Za peko z ženo uporabljava kokosovo olje, za slajenje sirup yacon in kokosov sladkor, kot prigrizek pa imam najraje zdrobljena kakavova zrna. Konopljina semena uporabljam kot vir beljakovin in maščob, jih kar potresem po hrani ...« Ko si enkrat osveščen o namenu hrane, to pride v podzavest, je prepričana Maja Matić, Darijanova soproga, športna trenerka, nutricistka, strastna tekačica. Vse pa je seveda odvisno od posameznika in njegovih potreb, zdravja in načina prehranjevanja.