Hrana, oplemenitena s funkcionalnimi živili

Superhrana za nov začetek dneva

»Funkcionalna hrana je vsaka sveža ali predelana hrana z biološko aktivnim delovanjem, ki pomaga ohranjati zdravje, vpliva na telesne funkcije in ima poleg hranljivih lastnosti tudi zdravilne učinke, tako da preprečuje nastanek določenih bolezni,« je na nedavnem srečanju pod imenom Za lep začetek dneva ... povedala nutricistka Jelena Dimitrijević.

Granola, sladka energetska bombica

Zelena kuharska mojstrica Barbarella je za PlanetBIO razvila nov recept priprave granole. Granola ni pečena v pečici, ampak je sušena v sušilniku na nizki temperaturi, zato da vse visokokakovostne sestavine ohranijo večino vitaminov, mineralov in esencialnih hranil. Granola je brez glutena, brez rafiniranega sladkorja, narejena na osnovi bio ajde, datljev, suhega sadja, kokosa in izbranih superživil. Takšna granola je hranljiva, okolju prijazna in okusna.

Recept za imuno hruško

Sestavine: 1–2 čajni žlički PlanetBIO mešanice Perfectly resistant, 1 hruška, 2 dl riževega mleka, 1 čajna žlička konopljinih semen; sestavine zmešamo v električnem mešalniku.

Nasprotovanja na področju prehranjevanja in prehranskih dopolnil so v današnjem času zelo izrazita. Kaj je sploh zdrava prehrana in kaj resnično naše telo potrebuje? Informacij je toliko, da človeka hitro zmedejo. Izgubili smo stik z naravnimi ritmi in zaradi tega živimo življenje, ki ni optimalno za naše telo in dušo. Stres, onesnaženje, nepravilna prehrana z veliko predelanimi živili, ki so oropana hranilnih snovi, premalo gibanja na prostem so samo nekateri dejavniki, ki s svojim negativnim delovanjem uničujejo naše zdravje. Zaradi tega je funkcionalna oz. superhrana hrana postala tako priljubljena, saj ljudem obljublja pomoč pri težavah, povezanih s sodobnim življenjskim slogom. »Funkcionalna hrana je vsaka sveža ali predelana hrana z biološko aktivnim delovanjem, ki pomaga ohranjati zdravje, vpliva na telesne funkcije in ima poleg hranljivih lastnosti tudi zdravilne učinke, tako da preprečuje nastanek določenih bolezni,« je povedala nutricistka Jelena Dimitrijević. Po njenih izkušnjah nam funkcionalna oz. superhrana pomaga le, če jo znamo pravilno uporabljati, saj ni vse za vsakogar, poleg tega je odvisna tudi kakovost izdelkov na tržišču. Jelena Dimitrijević se strinja s tem, da superhrano dobimo že v domačih živilih, npr. z uživanjem brokolija, zelja, čemaža, rdeče pese, regrata, borovnic, ribeza, kopriv, orehov ... a le, če gre za ekološko pridelano hrano, ki jo vzgoji kmet z veliko ljubezni in na naraven način ali pa sami na lastnem vrtu s pomočjo biodinamičnih in permakulturnih metod. »Če temu dodamo še uporabo divjih rastlin, ki vsebujejo od 3- do 4-krat več vitaminov in rudnin, ker rastejo med kamni, v gozdovih, gorah in sušnih predelih ter se morajo za svojo rast potruditi, ne bomo potrebovali dopolnil,« je še dodala nutricistka. Žal, kot še ugotavlja, pa je velik del živil hitro predelan na nerodovitnih in rudninsko osiromašenih tleh z uporabo pesticidov in herbicidov. »Zaradi tega je bolj enostavno, če imamo kakšno superživilo, ki ne raste v naših krajih, temveč je dovolj potentno, da nam pomaga, da nadomestimo primanjkljaje, ki jih ustvarjamo z napačnim življenjskim slogom,« je še povedala Dimitrijevićeva, ki verjame v moč rastlinske hrane.

Skodelica kave v sodobni obliki

Vlogo 'asistenta' ljudem pri njihovem življenjskem slogu je pred sedmimi leti prevzel PlanetBIO, ki je letos vzpostavil lastno proizvodnjo v Sloveniji z namenom ponuditi zdrave proizvode za vse, ki se zavedajo pomena zdrave prehrane, vendar nimajo časa zaradi hitrega tempa življenja. Osveščajo in izobražujejo o funkcionalnih živilih in njihovi uporabi. »Kritično spremljamo dogajanje na trgu in v program uvrščamo živila, za katera smo prepričani, da nam res koristijo in da jih lahko svetujemo svojim kupcem. Do vse večjega znanja in kritičnosti smo prišli tudi z obiski naših proizvajalcev po svetu, tako pridelovalcev spiruline in klorele na sončnem Tajvanu kot novozelandskih kmetovalcev, ki gojijo ječmenovo in pšenično travo ...« je poudarila Nina Horvat, strokovnjakinja iz PlanetaBIO, ki prav tako verjame v moč rastlinske hrane in v eko certifikate, ki označujejo, da je bilo živilo ekološko pridelano in obdelano. Družina visokokakovostnih, ekološko pridelanih, polnovrednih živil danes združuje več kot štirideset izdelkov. Guarana denimo vsebuje guaranin, neke vrste kofein, ki je odličen nadomestek kave, saj ne zakisa telesa in drži nivo energije dalj časa.

Kako k uspehu pripomore prava izbira hrane, je pripovedoval nogometaš Olimpije Darijan Matić: »Predvsem sem želel zmanjšati utrujenost, ker življenje profesionalnega športnika v kombinaciji z družinskim življenjem in tremi majhnimi otroki prinese veliko stresa. Pred treningi in tekmami uporabljam predvsem gvarano, ob polčasu spijem camu camu in MSM, ker pomaga pri regeneraciji. Enkrat dnevno spijem 'zeleno mešanico'. Za peko z ženo uporabljava kokosovo olje, za slajenje sirup yacon in kokosov sladkor, kot prigrizek pa imam najraje zdrobljena kakavova zrna. Konopljina semena uporabljam kot vir beljakovin in maščob, jih kar potresem po hrani ...« Ko si enkrat osveščen o namenu hrane, to pride v podzavest, je prepričana Maja Matić, Darijanova soproga, športna trenerka, nutricistka, strastna tekačica. Vse pa je seveda odvisno od posameznika in njegovih potreb, zdravja in načina prehranjevanja.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Medvode / nedelja, 16. december 2018 / 12:27

Poziv za športna in kulturna priznanja

Medvode – Javni zavod Sotočje Medvode je objavil dva javna poziva. Prvi je za predlaganje kandidatov za športna priznanja v letu 2018, za malo in veliko športno plaketo občine, športno priznanje ob...

Objavljeno na isti dan


Zanimivosti / nedelja, 5. november 2017 / 23:21

Kranj nekoč in danes

Hotel Jelen je bil zgrajen na mestu, kjer je v preteklosti že stala gostilna Jelen. Kot priča fotografija iz leta 1920, je bila to enonadstropna stavba. Z nadzidavo za eno nadstropje so pr...

Jesenice / nedelja, 5. november 2017 / 23:18

Občina bo kupila električno vozilo

Jesenice – Občina Jesenice bo v letu 2018 kupila električni oziroma hibridni avtomobil in uredila električno polnilnico. Skupna vrednost nakupa bo 49 tisoč evrov.

Železniki / nedelja, 5. november 2017 / 23:17

Cesta v Sorico prihodnje leto

Za dokončanje rekonstrukcije regionalne ceste v Sorico so izbrali Gorenjsko gradbeno družbo.

Nasveti / nedelja, 5. november 2017 / 23:10

Tedenski horoskop

Oven (21. 3.–21. 4.)

GG Plus / nedelja, 5. november 2017 / 23:08

Za svet brez odpadkov

Žirovka Erika Oblak, svetovalka pri Zero Waste Europe ter sodelavka organizacij Ekologi brez meja, Eko krog in GAIA, je pred časom v Krajevni knjižnici Žiri spregovorila o tem, zakaj se je pomembno za...