Nekateri varčevalni ukrepi odpravljeni

S predlaganimi spremembami socialnih zakonov vlada predlaga odpravo več varčevalnih ukrepov, ki so bili leta 2012 sprejeti z zakonom o uravnoteženju javnih financ.

Kranj – S spremembami teh zakonov bodo na boljšem prejemniki otroškega dodatka, državnih štipendij in denarnih socialnih pomoči, medtem ko se veljavnost varčevalnih ukrepov pri pomoči ob rojstvu otroka in dodatek na veliko družino podaljšujeta do takrat, ko nastopi leto, ki sledi letu, v katerem gospodarska rast preseže 2,5 odstotka bruto domačega proizvoda in rast stopnje delovne aktivnosti preseže 1,3 odstotka. Pomoč ob rojstvu otroka je še naprej odvisna od premoženjskega cenzusa in bodo do njega upravičene družine, katerih povprečni mesečni dohodek na člana ne presega 64 odstotkov ali 643 evrov (2573 evrov za štiričlansko družino). Do dodatka za veliko družino so še naprej upravičene družine z mesečnimi prejemki do 3217 evrov (za družino s tremi otroki) in 3860 (za družino s štirimi otroki). Enaka kot doslej ostajajo tudi starševska nadomestila.

Zneski otroškega dodatka v petem in šestem dohodkovnem razredu pa se bodo 1. januarja 2016 povečali za desetino oziroma na raven pred uveljavitvijo varčevalnih ukrepov. Za zagotovitev pravice do polnega otroškega dodatka v teh dveh razredih bo v prihodnjih dveh letih država zagotovila dodatne štiri milijone evrov. Po 1. januarju bo do državne štipendije ponovno upravičen del petega dohodkovnega razreda, torej tisti, katerih povprečni mesečni dohodek na osebo ne presega 56 odstotkov neto povprečne plače. Za štiričlansko družino je cenzus 2250 evrov. Državno štipendijo bo tako prejelo dodatnih 3218 upravičencev, država bo za ta namen zagotovila dodatnih 3,68 milijona evrov. Na 288 evrov pa se bo zvišala denarna socialna pomoč, ki sedaj znaša 270 evrov. To bo terjalo dodatnih 13,8 milijona evrov.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Zanimivosti / torek, 2. oktober 2007 / 07:00

Frančiška ima sto in eno leto

Stanovalci tržiškega Doma Petra Uzarja in gostje so 27. septembra voščili Frančiški Ahačič za 101. rojstni dan.

Objavljeno na isti dan


Škofja Loka / četrtek, 4. julij 2013 / 15:49

Prostovoljstvo doživlja razmah

Ob prazniku občine Škofja Loka je župan Miha Ješe podelil občinske grbe trem zaslužnim posameznikom in dvema skupinama prostovoljcev, ob čemer je dejal, da aktivno prostovoljstvo na Škofjeloškem doživ...

Rekreacija / četrtek, 4. julij 2013 / 14:50

V boj za Zlato čipko

Bliža se kolesarski vzpon, ki vsako leto privabi več tekmovalcev.

Kronika / četrtek, 4. julij 2013 / 14:43

Tatovi na preži tudi na avtocestah

Skupno vsem avtocestnim tatovom je, da skušajo na različne načine preusmeriti pozornost oškodovancev bodisi nase bodisi na navidezno napako na vozilu.

Razvedrilo / četrtek, 4. julij 2013 / 14:34

Pojoča gibona

Ogled živalskega vrta v Zagrebu je bil najbolj zanimiv za Glasove najmlajše popotnike. Pa vožnja z vlakom … Ta pa je bila tudi nekaj posebnega.

Nasveti / četrtek, 4. julij 2013 / 14:09

Maline so jagode fine

V času, ko zori raznovrstno jagodičevje, tudi maline, ne napravimo napake, ki se primeri številnim izkušenim gospodinjam – slastne darove narave na veliko konzervirajo in vkuhavajo, ob tem pa jih poza...