Vzdušje na praznovanjih

Vsi radi praznujemo. Imamo veliko različnih priložnosti. Nekateri bi radi bili vedno povabljeni, sami pa težko organizirajo praznovanje. Kako hecno! Ne moremo vedno le dobivati, nekaj moramo tudi dati v skupna praznovanja. Doma smo imeli že toliko rojstnih dni otrok, prvih obhajil in birm, da nam občasno zelo paše iti praznovat kam drugam in da smo postreženi.

Praznovanja (in »žuri«), kjer se veliko pije alkohol, preprosto niso zame. In se jih izognem, čeprav moram priznati, da mi je občasno zanimivo gledati ljudi, kako različno praznujemo. V tako kratkem času se ljudje tako hitro sprostijo in pozabijo na okolico in nase. To niti ne bi bilo slabo, če temu ne bi sledilo takšno in drugačno sramotenje, uničen drugi dan, predvsem pa verjamem, da veste o grozotah, ki jih povzroča preveč in stalna prisotnost alkohola. O tem smo že pisali.

Kaj pa je zame najbolj pomembno na zabavah? Ja, kako mi je in kakšno vzdušje se ustvari med ljudmi. Največ k pozitivnemu vzdušju prispeva gostitelj. Kar on izžareva, tako je pogosto v veliki meri tudi na zabavi. In velja tudi pravilo: kolikor in kar vložiš, toliko tudi dobiš. Težko sprejmemo, da imamo v sebi takšno moč. Na zabavi nikoli nismo sami. Povabljenci ne prinesejo le darila, prinesejo najprej sebe (tudi naše darilo je odraz nas samih). Z dodatnim trudom, ki smo ga vložili v darilo, pokažemo spoštovanje do gostitelja, hkrati pa v prostor prinesemo neko energijo, ki jo je zelo težko opisati. Več ljudi, ki prinesejo takšno energijo, boljše vzdušje se ustvari med nami. Hrana bolje tekne, glasba gre bolj v ušesa, natakarji se hitreje obračajo in celo sitni povabljenci lažje prenašajo svojo sitnobo. Kako pa boš siten in jezen, če je okoli tebe polno nasmejanih ljudi.

Takih pozitivnih vzdušij ni moč kupiti. Lahko jih le ustvarimo. To zelo dobro znajo obrazložiti glasbeniki. Iste pesmi ljudje sprejemajo zelo različno. Kjer nam uspe narediti dobro klimo, se je še dolgo spominjamo. Največ lahko prispevamo, če se zavemo, da je najprej od mene odvisno, kako se bom sprostil na praznovanjih. Zato le poskrbimo, da bomo gostitelju dali dobro darilo: da bomo na zabavo prihajali ne samo s pomembnimi darili in ne samo z dobrimi željami zanj, temveč da mu bomo podarili najboljši, veseli del sebe in da bomo pred gostilno pustili slabo voljo. Tako bodo naše želje bolj pristne in tako bomo prispevali nekaj dobrega za vse povabljence. In vsi bomo domov odnesli veselje in lepe spomine. To nas izpolnjuje.

Zgodilo se je


Gorenjski glas: glasilo osvobodilne fronte za Gorenjsko četrtek, 17. februar 1949

Kranj je svečano proslavil stoletnico Prešernove smrti

... V torek, 8. t. m., pa je bila tudi republiška proslava osredotočena na Kranj in sicer na pesnikovem grobu. Te slavnosti se niso udeležili le zastopniki slovenskih ustanov ... 

Slovenija / ponedeljek, 6. december 2010 / 07:00

Zakon o zemljiški knjigi spet v državni zbor

Ljubljana - Državni svet je na izredni seji sprejel veto na novembra sprejeto novelo zakona o zemljiški knjigi. Podpirajo sicer rešitve v zvezi z elektronskim vlaganjem predlogov...

Objavljeno na isti dan


Žirovnica / četrtek, 16. november 2017 / 19:01

V žirovniški občini dražja komunala

Občani žirovniške občine bodo plačevali več za ravnanje z odpadki in oskrbo s pitno vodo.

Škofja Loka / četrtek, 16. november 2017 / 19:00

Delavnica Naš dom brez odpadkov

Škofja Loka – Razvojna agencija Sora v sodelovanju z Občino Škofja Loka prireja delavnico z naslovom Naš dom brez odpadkov – manj smeti, več prihrankov in časa. Potekala bo v ponedeljek, 20. novemb...

Šenčur / četrtek, 16. november 2017 / 18:59

S krstom naredili iz mošta vino

Šenčur – Peto leto že društvo ljubiteljev slovenskih vin iz Šenčurja na martinovo prireja krst mošta. »Gorenjski kraji niso vinorodni, vina pa je dovolj in tudi pijemo ga radi,« meni predsednik dru...

Gospodarstvo / četrtek, 16. november 2017 / 18:53

Ob priznanjih »odmevajo« dobre zgodbe

Zveza kmetic Slovenije vsako leto ob svetovnem dnevu kmetic izbere in razglasi kmetico leta, Zveza slovenske podeželske mladine in Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije spodbujata inovati...

Gospodarstvo / četrtek, 16. november 2017 / 18:14

Tržne cene govejega mesa

Kranj – Agencija za kmetijske trge in razvoj podeželja pripravlja tudi tržno poročilo za goveje meso. Poglejmo, kakšne so bile cene v tednu med 30. oktobrom in 5. novembrom, ko je bilo zaklanih 341...